Атрактивни и функционални: Как пасивните къщи се превърнаха в строителен хит

1
140
Добави коментар
clashbade
clashbade

През последните години стандартът на пасивно строителство е особено привлекателен за инвеститорите

Каква е тайната на пасивните къщи, които са толкова атрактивни за инвеститорите през последните години?

Не е изненадващо, че те успяват да привлекат бъдещите си обитатели, защото гарантират отличен комфорт и високо качество на живот. Условията касаят средата на живот не само през зимните месеци, но и през горещото лято. Чистотата на въздуха и наситеността му с кислород  в помещенията се гарантира от надеждната вентилационна система, изолацията и херметизацията на помещенията, изпълнени по всички съвременни стандарти пасивни къщи.

Строителство на пасивни къщи

Специалистите работят със софтуер, който изгражда прецизен модел на сградата, изчислява приходите и разходите на енергия през всички повърхности – стени, таван, дограми и подове. Това позволява да се съобрази плътността и видът на изолацията, за да се постигне минимална нужда от допълнително отопление. Въздухът може да играе ролята на пренос на енергия, тъй като той непрекъснато се обновява посредством хайтек вентилация.

При този научен подход се взимат предвид локацията, свойствата на материалите и необходимата технология, която превръща сградата в акумулираща маса, задържаща топлината.

Има определени критерии, по които се водят експертите, за да отговаря къщата на стандарта за пасивен дом. Те са свързани с топлинния товар, енергията за охлаждане и отопление, специфичната първична енергия, въздухонепроницаемостта и прочие ключови детайли.

Отличителни белези на пасивната къща

Нейната форма е по-компактна, което означава, че малка част от повърхността й е изложена на влияния от външната среда. Обикновено проектът се стреми към по-изчистен дизайн, за да се постигнат заложените добри резултати. Това обаче не е най-важният елемент и се допускат различни варианти на проекта, така че да отговарят на очакванията на потребителите.

При употребата и експлоатацията на пасивно жилище се реализира максимално усвояване на слънчевата енергия. Същевременно слънцезащитата също е от висока степен. Тук се предвиждат съществуващите засенчващи фактори наоколо, дървета, сгради и препятствия, които биха могли да създават сянка, като по този начин се избира подходящото място в определения за строеж терен. Прозорците се ориентират предимно на юг, а северните зони се избягват за тяхното разположение.

Следващата характеристика касае топлоизолацията на къщата, която предпазва сградата от загуба на енергия.

Вентилацията е с отлично КПД и е с опция да бъде контролирана по всяко време на денонощието.

Дограмите, стъклопакетите са подбрани по последни актуални тенденции, които осигуряват надеждна защита на дома.

Минимизират се термомостовете, през които изтича въздух и енергия.

Изготвя се описателен термичен и енергиен модел с помощта на професионален софтуер за вписване на сградата в пасивен профил.