УСПЕХ: БепиКоломбо прелетя край Венера и засне първите си снимки на планетата!

1
119
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Венера, заснета тази сутрин от автоматичната междупланетна станция на ЕКА и Япония „БепиКоломбо“ в момента на най-голямото сближение. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

15 октомври 2020 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. Днес, на 15-ти октомври, мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония „БепиКоломбо“ стана най-новата, прелетяла край Венера и изпратила успешно снимки и научни данни. Това се случи по-рано през деня, в 06:58 ч. българско време, когато автоматичната междупланетна станция премина на разстояние 10 720 километра от повърхността на планетата. 

Eдна от първите снимки на Венера, заснети от „БепиКоломбо“ на 14-ти октомври в 10:25 ч. българско време. Планетата е кръглият обект долу вляво. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

Напомням на читателите, че „БепиКоломбо“ не е монолитна автоматична станция. Тя е комплекс от два космически апарата – европейски „Бепи“ и японски „Мио“. Апаратите са свързани посредством т.нар. Меркуриански трансферен модул (накратко МТМ). Целта на МТМ е да достави „Бепи“ и „Мио“ благополучно до околомеркурианска орбита. Това става чрез общо девет облитания – едно на Земята, две на Венера и шест на Меркурий.

Към настоящия момент са завършени земното облитане и първото венерианско. Докато „Мио“ и „Бепи“ са свързани към МТМ, не всички научни инструменти могат да правят научни измервания. Снимките на Венера, две от които съм показал по-горе, са заснети от специални камери на МТМ, които не са част от официалната научна апаратура. Основната научна камера е сред приборите, които са блокирани от корпуса на МТМ, следователно тя все още не може да снима. 

Засега (т.е. към 17:20 ч. българско време) на Земята са получени само част от венерианските фотографии. Очакваме през близките часове да пристигнат и останалите. 

Съгласно информацията, публикувана на сайта на ЕКА, екипът е свършил съществена част от подготовката за днешното посещение на Венера в дистанционен режим като част от мерките срещу COVID-19. Само неколцина специалисти са били на линия в контролния център, за да осигурят безопасната работа на „БепиКоломбо“ по време на сближението.

Една от най-големите днешни цели бе да се съберат данни, които евентуално да потвърдят наличието на фосфин във венерианската атмосфера – вещество, което може да е признак за живот. Напомням на читателите, че откритието за фосфина бе оповестено през изминалия месец от екип на САЩ и Великобритания, работещ с наземни телескопи. Все още предстои то да бъде потвърдено от действаща космическа мисия. „БепиКоломбо“ бе първата, която получи такъв шанс. 

„Ние трябва да проявим търпение, докато нашите венериански специалисти разгледат внимателно данните“, съобщава Йоханес Бенкоф, член на екипа. „Но се надяваме да характеризираме профилите на атмосферната температура и на нейната плътност, да научим информация за състава на атмосферата и на облачната покривка, както и за магнитните взаимодействия между Слънцето и Венера. И все пак очакваме повече информация догодина“.

Тогава, на 10-ти август, „БепиКоломбо“ отново ще прелети край планетата, но при още по-близко разстояние – автоматичната междупланетна станция ще се озове само на 550 километра от венерианската повърхност.

Нека не забравяме, че това е мисия, която е специално предназначена да изучава Меркурий, като венерианските проучвания представляват вторичен бонус. Първото облитане на най-близката до Слънцето планета е планирано за догодина, през октомври, когато „БепиКоломбо“ ще прелети само над 200 километра над меркурианската повърхност. Нямам търпение да видим какви тайни ще разгадае мисията! 

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/