УСПЕХ: Русия възобнови изстрелванията на Глонасс-К след шестгодишно прекъсване!

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от снощното изстрелване. Photo credit : Roscosmos

26 октомври 2020 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Снощи, на 25-ти октомври, в 21:08 ч. българско време от космодрума Плесецк излетя космическата ракета на Русия „Союз-2.1б“. Това бе първото изстрелване на навигационен спътник от серията „Глонасс-К“ след близо шестгодишно прекъсване. 

Както ни информира журналистът Анатолий Зак, предходните две изстрелвания на спътници „Глонасс-К“ бяха проведени през 2011 и 2015 година. След това обаче Русия се оказа неспособна да продължи разработката на сателитите заради недоимък на електронни компоненти, чиито внос бе възпрепятстван поради наложените от запада санкции след руската инвазия в Украйна. В отговор на това руското правителство нареди да бъде създадена електроника, която е домашно производство. За тази цел Русия трябваше да строи наново цели предприятия.

Не е ясно до каква степен старите спътници „Глонасс“ разчитаха на западни електронни компоненти.

За нуждите на вчерашния полет ракетата „Союз-2.1б“ бе оборудвана с ускорителен блок „Фрегат“. Освобождаването на спътника от него бе проведено три часа и половина след старта.

Напомням на читателите, че „Глонасс“ е аналогът на американската система „GPS“ и европейската „Галилео“. Началото на програмата е положено през 70-те години на миналия век, а първият спътник достига орбита през 1982 година. Най-ранните сателити са предвидени да оцеляват в орбита само три години. Това не е проблем докато СССР съществува, тъй като в началото спътниците се произвеждат непрестанно. Но след разпадането на Съюза в началото на 90-те години Русия вече няма капацитета и ресурсите да продължи изстрелванията си и „Глонасс“ очаквано запада. 

Едва след 2001 г. с въвеждането на новите спътници „Глонасс-М“, които притежават възможност за дълъг живот, руснаците започват да възстановяват системата. Фактът, че тя днес работи с пълен набор от сателити, е един от най-големите, но рядко споменавани успехи на постсъветската космическа програма на Русия. 

За повече информация относно вчерашния полет: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/