Ирод Антипа – четвъртовластник на Галилея и Перея Follow

Ирод Антипа – четвъртовластник на Галилея и Перея

Ирод  – противникът на Йоан Кръстител и Исус Ирод Антипа е управник – четвъртовластник ( на гръцки: „тетрарх“) на Галилея и Перея във времето 4 г. пр. Хр – 39 г. сл. Хр. Това е най-споменаваният Ирод в Библията. Исус и Йоан Кръстител са негови поданици. Син е на цар Ирод I Велики. Възприема династичната титла „Ирод“ след като брат му Архелай – етнарх на Юдея – е свален от власт през 6 г. Управлението на Ирод Антипа, което трае цели 43 години, от политическа гледна точка е сравнително добро и проспериращо.

Библейски споменавания 

Произход Антипа е син на цар Ирод от Малтака – трета от десетте му жени, майка и на Архелай – самарянка, която е за кратко царица – около 40 г. пр. Хр. Така, като се вземе предвид произходът и на цар Ирод, Антипа е със самарянска, арабска и идумейска (едомска) кръв, но не и юдейска.  Владения Областите Галилея и Перея  Галилея и Перея (в зелено) Галилея и Перея не са съседни области в Палестина, но и двете са важни за библейския разказ. Исус израства в Галилея и служи най-вече в тази област. Всичкото това се случва по времето на Ирод Антипа. Областта Перея пък е, в която кръщава Йоан Кръстител. Столици

Първоначално Ирод Антипа управлява от града Сепфорис, близо до Назарет (където израства Исус). 

Монети на Ирод Антипа от Тивериада По-късно създава нова столица на брега на Галилейското езеро, която нарича Тивериада (Йоан 6:23), по името на тогавашния римски император Тиберий. Поради името на столицата, Галилейското езеро е наречено също и Тивериадско езеро в Евангелието от Йоан (6:21, 21:1).  Ирод и Иродиада В шестата по ред версия на завещанието на цар Ирод I (но предпоследна), Антипа е посочен като негов наследник (заменен в по-късното завещение с Архелай). Поради това, Ирод му урежда брак с Фазелис – дъщеря на Арета IV – цар на Набатея (арабско царство, името на което идва от Навайот – син на Исмаил и внук на Авраам – Битие 23:15). По това време Антипа е деветнадесетгодишен, а Фазелис – едва дванадесетгодишна. След като живее с дъщерята на цар Арета известно време, в един момент Ирод се влюбва в Иродиада. Тя е негова племенница, дъщеря на брат му Аристобул, и съпруга на брат му Филип, който е и неин братовчед. Това не е управителят на области, описан в Лука 3:1. Ирод и Иродиада тайно се съгласяват за брак. Уговорката включва и развод на Ирод. Бракът на Иродиада с Филип е уреден от цар Ирод Велики, още докато тя е дете. Изглежда този брак не я удовлетворява и тя напуска мъжа си, за да се омъжи за Ирод Антипа.

Разводът и повторният брак на Ирод създават два вида проблеми – морален и политически. 

Моралният проблем

Според евангелския текст в Марк 6:17, както и според древния юдейски историк Йосиф Флавий (роден в края на управлението на Ирод Антипа), Ирод сключва законен брак с Иродиада. Не е ясно дали тя само напуска мъжа си или се „развежда“ с него по своя инициатива. И в двата случая, това действие е в противоречие с юдейския закон. Жена не може да се разведе без да получи писмено съгласие от мъжа си (т.е. той само може да се разведе с нея). Отново, според евангелските разкази и този на Йосиф Флавий, Филип не е инициатор на развода и явно не дава съгласието си. Йоан Кръстител и Ирод 

Това взаимоотношение е описано както от евангелистите Матей, Марко и Лука, така и от Йосиф Флавий.

За този морално неправилен брак, Ирод получава директни упреци от Йоан Кръстител:

Йоан Кръстител, укоряващ Ирод / Роджърс Хърбърт, 1848 г./ „Йоан казваше на Ирод: Не ти е позволено да имаш жената на брат си!“ (Марк 6:18, както и Матей 14:4, Лука 3:19). Важно е да се има предвид, че Ирод не е само управник на области, заселени с юдеи. Самият той по вяра е юдеин. Поне привидно, той се съобразява с по-важните наредби на еврейската вяра и отива до Ерусалим, за да празнува празниците. Ирод залавя Йоан и го хвърля в тъмница. Според библейския разказ, пряката причина за това са изобличенията на Йоан за брака му. Поради тях, Иродиада иска да убие Йоан, но Ирод го пази. Макар и да не му харесват тези изобличения, Марк пояснява: „Ирод се боеше от Йоан, като знаеше, че той е праведен и свят човек, и го пазеше здраво; и когато го слушаше, вършеше много неща и с удоволствие го слушаше.“ (Марк 6:20)

Въпреки това, на банкет сред големци, Иродиада успява да принуди Ирод да обезглави Йоан, като хваща владетеля в примката на обещанията и клетвите към дъщерята на Иродиада – да й даде всичко, което поиска, заради танца, с който тя му угажда. Подчертан е капанът, в който Иродиада хваща Ирод:

„И царят се наскърби много; но пак заради клетвите си и заради седящите с него не поиска да ѝ откаже.“ (Марк 6:26)

Йосиф Флавий също отбелязва конфликта между Ирод и Йоан Кръстител. Но набляга на малко по-различна причина за убиването на Йоан. Ползва се с голямо влияние сред народа, което би могло да е застрашително, ако народът би се надигнал на бунт. Ето го и точният текст за Йоан Кръстител: 

„А той беше добър човек, който изискваше от юдеите да живеят добродетелно, както по отношение на правдата един към друг, така и в чистота към Бога, и така да дойдат до кръщение. Затова, измиването [с вода] би било приемливо за него, само ако те извлекат полза от това. Не [само] за да им бъдат премахнати [или опростени] някои от греховете, но за очистване на тялото. Предполага се, че душата е била старателно пречистена предварително чрез праведност. Сега, когато [много] други идваха на тълпи около него, защото бяха много развълнувани [или доволни] от думите му, Ирод се страхуваше, да не би голямото влияние, което Йоан имаше върху народа да му даде власт и склонност да вдигне бунт. Понеже те изглежда бяха готови да сторят всичко, което той ги посъветва, [Ирод] мислеше, че е най-добре, като го убие, да предотврати някоя неприятност, която той би могъл да причини и да не се затруднява, като щади човек, човек, който би могъл да го накара да се покае за това, когато би било твърде късно. Съобразно с това, той беше изпратен като затворник, поради подозрителния нрав на Ирод, в Махера, замъкът, който споменах преди, и там беше убит.“

Не са описани две взаимоизключващи се причини за това Ирод да реши да убие Йоан. Само е наблегнато на различни детайли. Всъщност, според разказа на Лука, Йоан не изобличава Ирод само за взаимоотношенията му с Иродиада, но „и поради всички други злини, които беше сторил Ирод“ (Лука 3:19). Лука не поставя върху Иродиада каквато и да е отговорност за убиването на Йоан. Всичко се свежда до самопризнанието на Ирод: 


Прочети цялата публикация
Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност