Историческа дата: на 2 ноември 2000 г. първият екипаж пристига на МКС!

1
115
Добави коментар
redbul80
redbul80

Конфигурацията на МКС към 2 ноември 2000 г., когато първият екипаж пристига на борда. Photo credit : NASA

2 ноември 2020 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. На днешния ден преди две десетилетия на борда на Международната космическа станция пристига първата постоянна експедиция. Оттогава насам в продължение на вече 20 години МКС е непрекъснато обитаема. Нито една друга станция в историята на космонавтиката – нито съветските „Салют“ и „Мир“, нито американската „Скайлаб“, нито китайските „Тянгун“ са имали постоянен екипаж на борда в продължение на десетилетие и повече. МКС е първата в това отношение. 

За тези 20 години през МКС са преминали общо 64 дългосрочни експедиции. Днес станцията е с размер на футболно игрище и притежава множество модули, в които се провеждат хиляди научни експерименти.

Но когато първият екипаж пристига на 2-ри ноември, мисията му е много по-различна от съвременните. Този пръв екипаж се състои от руските космонавти Юрий Гидзенко и Сергей Крикальов, както и от американския астронавт Бил Шепърд. Те са изстреляни два дни по-рано, на 31-ви октомври посредством руската ракета „Союз-У“ и кораба „Союз ТМ-31“. Към този момент МКС се състои от четири компонента – изстреляните от руски ракети „Протон“ модули „Заря“ и „Звезда“, изстреляният от американската совалка „Индевър“ модул „Юнити“ и изстреляната от американската совалка „Дискавъри“ греда „Z1“. Задачата на тримата членове на екипажа е да активират тоалетната и осветлението, както и да свържат електрическите системи.

Крикальов, който преди това е летял до руската орбитална станция „Мир“, си спомня, че много от уредите на МКС са подобни на тези на „Мир“, макар и да са по-нови и неизползвани.

Руският кораб „Союз ТМ-31“ полага началото на постоянното присъствие, което отбелязваме днес. Но и преди това МКС е била посещавана от временни екипажи, в частност от мисиите „STS-96“ и „STS-101“ на американските совалки „Дискавъри“ и „Атлантис“. Тези пилотирани експедиции доставят провизии и апаратура, целящи да подпомогнат работата на тези, които по-късно ще нарекат МКС свой дом. 

Отново напомням на читателите, че експлоатацията на МКС ще продължи поне до 2024-та година, но вероятно срокът ще бъде удължен до края на десетилетието, за да може станцията да подпомогне комерсиализацията на околоземната орбита. 

За повече информация: Spaceflight Insider

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/