Каква е връзката между червеното месо и млечните продукти с рака?

1
115
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

През годините учените демонстрираха връзката преработено месо и рака. Все още има аспекти, които не са достатъчно разбрани относно механизмите, които движат тази връзка.

Скорошно проучване, което се появи в BMC Medicine, твърди, че поне част от отговора може да се крие в имунното взаимодействие.

Храненето и хранителните навици играят ключова роля в широк спектър от здравословни състояния, включително за заболявания като диабет тип 2, затлъстяване, рак, хипертония и сърдечно-съдови  заболявания.

Червеното и преработено месо са получили доста внимание в това отношение през годините. И двата вида са “замесени” в риска от рак, но как те оказват своето влияние е предмет на  дискусия. Това сега обяснява и последното проучване.

Въпреки, че са предложени различни механистични обяснения, като например диета с висока енергия/мазнини, N-нитрозо-нитрати и други съединения, произведени от чревния микробиом или по време на готвене, изглежда, че нито едно не е специфично за червеното месо или млечните продукти, например.

Роля на антителата?

Авторите на статията посочват предварителни доказателства, че N-гликолилиураминовата киселина (Neu5Gc) може да бъде рисков фактор, например за колоректалния рак.

Neu5Gc е въглехидрат или захар, присъстващ в храни, получени от бозайници, и е силно представен в червеното месо и млечните продукти. Среща се в ниски нива при някои риби, но  липсва при домашните птици.

Хората не могат да синтезират Neu5Gc, но когато го консумират, малки количества от него се натрупват върху клетъчните повърхности. Когато имунните клетки се сблъскат с този  “нечовешки” материал, той предизвиква производството на антитела срещу Neu5Gc.

Проучванията показват, че хората имат широк спектър от тези антитела.

Учените също така са открили и доказателства, че продължителното излагане на тези антитела “насърчава” възпалението и възникване на рак при животински модели. Те обаче все още не са установили, какъвто и да е ясен ефект от яденето на продукти от бозайници върху нивата на тези антитела.

Тъй като антитела срещу Neu5Gc циркулират из тялото, те се сблъскват с Neu5Gc върху клетъчните повърхности, предизвиквайки възпаление. Експертите смятат, че това от своя страна води до рак, тъй като раковите клетки са склонни да имат по-високи нива на Neu5Gc на техните повърхности.

Друго проучване е демонстрирало връзката между нивата на циркулиращите антитела, Neu5Gc и риска от колоректалния рак. Нивото на антителата обаче не е било свързано с приема на червено месо.

Сега най-новото проучване има за цел да провери връзката между диетата на човек и нивата му на Neu5Gc.

Диета и Neu5Gc

Новото обширно проучване, е било проведено във Франция, и е имало за цел да изследва сложните връзки между храненето и здравето.

Авторите на настоящото проучване са взели данни от 16 149 възрастни пациенти, всички от които са били регистрирали минимум шест диетични записи (досиета-въпросници).

Междувременно изследователите са изчислили количеството на Neu5Gc в широк спектър от обичайни храни. Използвайки тези данни, те са конструирали това, което те наричат ​​ „Gcemic index“, който класира храната според нивата на Neu5Gc и по-специално съдържанието на Neu5Gc във всяка храна спрямо количеството, измерено в говеждото месо.

След това са били анализирани кръвни проби от 120 участници с най-малко осемнадесет 24-часови диетични записи като са били отбелязали нивата на антитела срещу Neu5Gc в  серума.

Открита е била значителна връзка между високата консумация на Neu5Gc от червено месо и сирена и увеличеното развитие на антитела, които повишават риска от рак.

От години се полагат усилия да се намери такава връзка, но никой не го е направил досега. Тук за първи път се отбелязва успех да се намери молекулярна връзка благодарение на  точността на методите, използвани за измерване на антителата в кръвта и подробните данни от френските диетични въпросници.

Сега, съчетавайки по-ранни знания и данните, предоставени от новото проучване, теорията става по-солидна: Консумирането на продукти от бозайници, като червено  месо и млечни продукти, увеличава количеството Neu5Gc върху клетъчните повърхности. От своя страна това увеличава нивото на циркулиращите антитела срещу Neu5Gc.

С увеличаването на тези антитела идва и увеличаването на възпалението, което може да повиши риска от обостряне на определени медицински състояния, като раковите новообразувания.

Струва си да се отбележи, че описаният по-горе имунен отговор едва ли ще бъде единствената връзка между червеното месо и рака.

Авторите споменават и други фактори, включително високото съдържание на мазнини в месото и мутагените – химични съединения, които причиняват необратими промени  в клетъчния генетичен материал като хетероцикличен амин, който се получава, когато месото се приготвя при високи температури.

В бъдеще изследователите се надяват, че техният генетичен индекс ще се превърне в инструмент за оценка на количеството Neu5Gc в диетата на човек. Това може  да помогне за създаването на персонализирани препоръки за рискови лица.

Източник на информация:

1.https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-is-red-meat-linked-to-cancer?fbclid=IwAR0tWlkl7M_I4vhCoDoI-2WOE9o-M7xEn-myk_Za2PiwSaZTmvvMokj5pB8#Diet-and-Neu5Gc