УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с четирима души на борда излетя към МКС!

1
197
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното пилотирано изстрелване. Photo credits : NASA/Joel Kowsky

16 ноември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ, на 16-ти ноември, в 02:27 ч. българско време от космическия център Кенеди във Флорида излетя ракетата на СпейсЕкс „Фолкън 9“ с пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ и четирима астронавти на борда. Това е първата оперативна мисия на кораба, свързана с редовен превоз на постоянен екипаж до Международната космическа станция (МКС), както и първият полет на чуждестранен астронавт (т.е. не е гражданин на САЩ) на комерсиален космически кораб.

Ето кратка информация за астронавтите: 

За Майкъл Хопкинс това е вторият полет в космоса. Неговата предишна мисия е тази на „Союз ТМА-10М“ като член на екипажа на МКС през 2013 и 2014 година. Хопкинс е 51-годишен, женен, с двама сина, християнин и член на Католическата църква.

Шанон Уокър също има една експедиция в космоса зад гърба си – през 2010 година на борда на кораба „Союз ТМА-19“. Уокър е 55-годишна, женена за астронавт (Анди Томас). 

Новакът от днешния полет е Виктор Гловър. 44-годишният астронавт се очертава да е първият чернокож член на постоянния екипаж на МКС. Женен с четири деца. Влиза в астронавтския корпус сравнително наскоро, през 2013 г., докато работи за републиканския политик Джон МакКейн.

Чуждестранният астронавт е Соичи Ногучи от Япония с два предходни полета зад гърба си – през 2005 г. със совалката „Дискавъри“ и през 2010 г. със „Союз ТМА-17“. Ногучи ще се превърне и в първия астронавт, пътувал до МКС посредством три различни кораба. Женен е с три деца. 

Подготовката за изстрелването, излитането и първите часове от мисията минаха гладко със съвсем дребни проблеми. Първо, след качването на екипажа на „Крю Драгън“, вратата не можеше да се затвори плътно заради случайно попаднал боклук. След това, когато беше достигната орбита, имаше проблем с горивните нагреватели. Проблемът се оказа софтуерен – понеже корабът е все още твърде нов, зададените параметри са консервативни и задействат алармите дори и когато няма хардуерна авария. След като параметрите бяха променени, НАСА и СпейсЕкс потвърдиха, че всичко на борда на кораба е в изправност. Освен горепосочените факти, полетът на ракетата-носител „Фолкън 9“ мина гладко, като първата степен извърши кацане върху плаваща платформа в океана. Степента ще се използва догодина за ново пилотирано изстрелване. 

Бебе Йода е играчката-индикатор за безтегловност. Photo credit : NASA TV

И още нещо любопитно – играчката – индикатор за безтегловност на „Крю Драгън“ е бебе Йода 🙂 

Скачването с МКС е насрочено за 17-ти ноември, вторник, в 07:00 ч. българско време. 

Ако всичко мине нормално, четиримата членове на Крю Драгън ще се присъединят към сегашните трима жители на станцията, които бяха доставени посредством руския кораб „Союз МС-17“ през октомври – Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков и Кейтлийн Рубинс. С това постоянният екипаж на МКС ще стане седемчленен за пръв път от началото на експлоатацията! Това е много важен момент, тъй като за съжаление досегашните шестчленни екипажи прекарваха времето си основно по поддръжката на компонентите на станцията и малка част от графика оставаше посветена на наука. С добавянето на седми член времето за научни опити ще се удвои, смятат експерти. А на МКС се вършат важни опити, включително такива с биомедицинска насоченост – например, работи се по създаването на нови имунотерапевтични методи и ваксини. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/