ISO 9001 версия 2015 – изцяло ориентирана към потребителя

1
126
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Новото издание от 2015 г. на стандарта ISO 9001, въведено в отговор на големи промени в технологиите, разнообразието в бизнеса и глобалната търговия, обещава да бъде най-ефективната, ориентирана към потребителите и най-значимата система за управление на качеството.

Ако ви предстои сертифициране по международно утвърдените стандарти, следващите редове ще ви помогнат да разберете с какво актуализацията подобри най-масово разпространения от тях. С допълнителни въпроси, можете да се насочите към сайта iso9001.bg, където ще ви бъде отговорено персонално и изчерпателно.

Какво е различното?

В света на глобалното управление на качеството, актуализацията на стандарта със сигурност е вълнуващо събитие за повече от милион сертифицирани организации по целия свят, както и за над един милион души, които използват добре познатата система за управление на качеството на ИСО (СУК) всеки ден, с цел улесняване на търговията.

Последното публикувано издание от 2015г., е смятано от експерти и потребители за най-добрата версия, която поддържа стандарта значим и му придава актуалност в днешния взаимосвързан свят. Стандартът, представен през 1987 г., е преиздаван четири пъти, а новата версия от 2015г. е първият голяма актуализация от 2000 г. насам.

Процесът по създаване на всички необходими изменения отнема три години и е резултат от работата на стотици експерти от индустрията и търговията, заинтересовани страни от областта на стандартизацията (консултанти, потребители, лаборатории за изпитване, сертифициращи органи и др.), Академични и изследователски организации, правителство ; неправителствени организации (НПО) – представляващи 81 комисии по ИСО по целия свят.

В изготвянето на актуализацията участват хиляди членове на национални огледални (технически) комисии, които преразглеждат и изменят проекта по време на неговото разработване. Резултатът от този еволюционен процес категорично пренася масово използвания ИСО стандарт в 21 век.

Промяна в правилата на играта

Първите отзиви от рецензенти и потребители на актуализирания стандарт са изцяло положителни. „Тази актуализация на международно валидния стандарт е точно това, което ще промени правилата на играта!“, Казва Саймън Фири, ръководител на Chartered Quality Institute (CQI), Великобритания.

Членът на ръководството на Boeing – Алън Даниелс, който представлява Международната група за качество на аерокосмическото пространство в подкомитета за преиздаване на ISO 9001, разглежда новата версия като безупречно подобрение, което ще направи всички СУК по-ефективни и  ще даде по-голяма увереност, че те наистина работят ефективно.

Защо беше нужно изменение?

Много потребители, доволни от текущото състояние на системата и редовни посетители на сайта iso 9001.bg, биха могли да попитат: ако всичко е наред с настоящата версия, защо беше нужна промяната? Истината е, че именно това последно преиздаване е реакцията на огромните промени в технологиите, разнообразието в бизнес дейностите и глобалната търговия през последните 15 години.

ISO 9001: 2015 отчита нарастващата роля на сектора на услугите и нуждата от качествен мениджмънт. Той също така отразява призивите за по-осезаемо внедряване и интегриране на СУК по отношение на хармонизиране и организиране на бизнес и стратегическо менажиране, което позволява на потребителя да прилага няколко ИСО стандарта наведнъж, като ISO 14001 и индустриални СУК, например стандарти, приложими в авиацията Космическа индустрия – AS9100.

Стандартът, чрез последната си актуализация трябва да повиши способността на организациите и да отговорят на изискванията на клиентите, отразявайки все по-сложната среда, в която работят. Той също така трябва да отчита нуждите на всички заинтересовани страни и съгласуваност с други системи за управление – следователно, има нужда от широко и подробно преиздаване.

Успешни ли бяха тези промени? Според Ани Кубек, ръководител на иновациите в Quality Austria, версията от 2015 г. безусловно съответства на глобалната, динамична, сложна, мрежова и ИТ-бизнес среда, в която повечето организации трябва да работят много по-добре, отколкото с прилагане на изданието от 2008 г.