Днес отбелязваме една година от изстрелването на виртуалния астронавт в космоса

1
127
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Rocket Lab

6 декември 2020 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Всички знаем, че българска песен лети в космоса. На 6-ти декември 2019 г. с помощта на ракета „Електрон“ в космическото пространство полетя и наша книга! По случай днешната годишнина като автор на книгата ще ви разкажа какво още направих до момента, как всеки от вас може да се включи в космическа инициатива и каква ще е следващата мисия на „Аз, виртуалният астронавт“ – защото такава ще има! 

„Аз, виртуалният астронавт“ е научно-популярна книга, в която разказвам какви са възможностите да участвате в космически проекти като любители или професионалисти. Любопитното е, че когато тя излезе в края на 2018 г., аз все още до голяма степен не се бях възползвал от тези вратички към космоса, които съществуваха. Тоест, самият аз все още не бях станал пълноценен виртуален астронавт 🙂 Започнах да изпълнявам собствените си съвети едва след като написах книгата – и първото, което направих, бе да се свържа с частната космическа компания Mini-Cubes, основана от Джо Латрел, за да изстреляме „Аз, виртуалният астронавт“ в орбита! Какво по-добро послание от това, че всеки може да стани „виртуален астронавт“? На 4-ти май 2019 г. инициативата бе официално оповестена на сайта на Mini-Cubes. 

Вчера се свързах с г-н Латрел относно последните новини относно последната мисия и бъдещите инициативи. Тъй като книгата ми беше прикачена към карта памет, намираща се на горната степен на ракетата-носител, аз успях да разбера, че степента е летяла в орбита до 8-ми ноември тази година, когато изгоряла в земната атмосфера. Така че „Аз, виртуалният астронавт“ премина през огнен финал на тази своя първа експедиция. Но това не е всичко. Подготовката за втората мисия е вече в ход – тогава книгата ми ще бъде прикачена към спътник, който ще бъде изстрелян през юни 2021 година. Ако всичко мине наред, „Аз, виртуалният астронавт“ ще лети в орбита цели пет години! 

Междувременно книгата се радваше на изключителна популярност и към настоящия етап първият хартиен тираж е изчерпан. Все още обаче можете да закупите електронния вариант от уебсайта на книжарница „Книгите“. Държа обаче да отбележа, че с г-н Иван Богданов, основател на ИК „Фондация Буквите“, подготвяме второ издание – този път с още повече разкази как да станете виртуални астронавти и личен опит с моите проекти.

Изпращането на книгата в космоса беше първото ми участие в реална космическа мисия и аз получих възможността да стоя на предния ред, наблюдавайки как протича подготовката за полет. 

Южните циклони на Юпитер – снимка, заснета от „Джуно“ и обработена от Светослав Александров. Photo credit : NASA / JPL-Caltech / SWRI /MSSS / Svetoslav Alexandrov

В какви други начинания участвах? Едно от тях бе свързано с обработката на изображения посредством графичен софтуер, инициатива, организирана от екипа на мисията на НАСА „Джуно“, която понастоящем изучава Юпитер. Макар и да има много по-добри от мен в графичната обработка, моите снимки се радват на сравнително добра популярност в социалните мрежи, а някои от тях са намирали място в медиите – в това число на страниците на Forbes (линк тук).

Светослав Александров с подаръците, изпратени към него от КосмоКуест

 

Подаръците в близък план. Фото: Светослав Александров

Но това, с което най-много се гордея, бе моето участие в проекта на CosmoQuest, който даде възможност на всеки да се включи в картографирането на астероида Бену на базата на снимки, изпратени от американската космическа мисия „Озирис-Рекс“. Напомням на читателите, че благодарение на този труд, в който участваха хиляди хора, бе изготвена най-подробната карта на астероид (по-подробна дори от картите на нашата Луна). Това подсигури успешното спускане на „Озирис-Рекс“ на повърхността на Бену през месец октомври тази година и благополучното събиране на проби. 

Тъй като съм единственият българин, който е картографирал над 200 снимки на Бену, бях и единственият българин, който бе отличен с наградата SULFUR ROCKSTAR на CosmoQuest. През месец март получих специална пратка от проекта с множество подаръци от мисията, в това число стикери, емблема, книжка с описание на „Озирис-Рекс“ и стилна значка. 

Защо пиша всичко това? Защото, популяризирайки космонавтиката и отразявайки постиженията на космическите агенции в цял свят, постоянно получавам коментари от българи, които пишат патетично: „А България? Ние къде сме? Ние какво правим?“, често пъти придружено с коментара „в миналото имахме двама космонавти, а днес – нищо“. 

Не, не е нищо и ако някой ви пише такива глупости, моля Ви, не му вярвайте! Днес светът е отворен – и всеки може да се включи и да участва в космически проект. Дори и само да бях писал статии за страниците на КОСМОС БГ и нищо друго да не бях направил в този живот, щях да съм удовлетворен от работата си, защото съм запознал хората с текущото развитие на космонавтиката. И ако някой ваш познат продължава да настоява, че българите не правят нищо съществено, просто го попитайте: „А ти какво направи, за да не е така?“. 

Доволни ли сте от инициативите, които Светослав Александров прави за популяризирането на космонавтиката в България? Можете да го подкрепите в Patreon, или да направите дарение чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/