АРОМАТЕРАПИЯ И ЕТЕРИЧНИ МАСЛА – НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ

1
192
Добави коментар
StashimirPetrov
StashimirPetrov

Човечеството прилага лечение с етерични масла от близо 6 000 години. Целта на тяхната употреба винаги е била да се подобри и хармонизира емоционалното, физическото и духовното здраве на човека. В ароматерапията се използват само чисти и натурални растителни суровини за направата на етерични масла, хидрозоли, базови масла или екстракти.

Ароматерапията е описана и като изкуство, и като наука – тя прилага еднакво знанията за научните аспекти на растенията и маслата, и ги комбинира с изкуството, за да се получи чудотворната смес. Съществуват различни приложения, като най-популяри са:

Локално приложение – чрез масаж, мехлеми, козметични продукти за лице, тяло и коса.
Приложение чрез вдишване – дифузиране с арома дифузер или арома лампа, парна баня, различни инхалации.

Важно е да отбележим, че вътрешното приемане на етерични масла, по същество е клон на арома медицината и прилагането им по този начин, се препоръчва само от опитен и квалифициран арома терапевт (в България, все още не съществува контролиращ и сертифициращ орган, който да удостовеярва тази квалификация, поради тази причина не препоръчваме безконтролния вътрешен прием на етерични масла). Използването на продукти за вътрешна употреба, трябва да са професионално формулирани за тази цел –например капсули или смеси от тинктура, съдържащи силно разредени етерични масла.

Когато използваме етерични масла е важно да следваме указанията и съветите на арома професионалистите. Трябва да знаем, че „естествените“ продукти също могат да бъдат опасни, ако не ги прилагаме по правилен начин.

Ето затова сме описали най-основните правила и съвети за правилното, и безопасно прилагане на ароматерапията в домашни условия, които можете да прочетете в тази статия тук. Можете да научите в каква концентрация и при какви случаи етеричните масла могат да помогнат за подобрение на вашето здраве и общото психично състояние.

Тази статията ще ни помогне да се докоснем до магичната сила на природата и да разберем как да я използваме в ежедневието си.  

 
КРАТКА ИСТОРИЯ И ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Още от древността ароматните растения се използват по различни начини – за парфюмиране или за лечение. Те са приели много форми, като студено пресовани масла, екстракти, флорални води и дестилирани масла.

Древните египтяни почитали аромата под много форми, като козметична, лекарствена и като част от религиозната си практика.

Древните римляни виждали аромата, като статусен символ в обществото. Голяма част от висшето общество в Рим са използвали растенията, като лавандула и роза в ежедневието си. Римляните помогнали за разпространението на знанията за ароматните растения в Римската империя на места, като Великобритания, което довежда до широко използване на ароматни растения през Средновековна Европа.

Съвременният термин за ароматерапия или aromathérapie, както е известен на френски език, е бил създаден от френския парфюмерист и химик, René-Maurice Gattefossé през 1937 г. Той е най-известен с инцидента, в който случайно изгаря ръката си в лабораторията и я потапя в масло от лавандула. За негова изненада ръката му заздравява по-бързо от очакваното и не остават нелицеприятни белези.

Днес практиката на ароматерапията включва използването на етерични масла, хидрозоли и базови масла за цялостно лечение и подобряване на психичното здраве. Ароматните масла и води се използват, заради техните терапевтични свойства, за изцеление на ума, тялото и духа, връщайки тялото в състояние на емоциоално равновесие.

ВСЪЩНОСТ, КАКВО Е ЕТЕРИЧНО МАСЛО?

Етеричните масла са концентрирани летливи ароматни съединения на растенията, които обикновено се състоят от терпени, естери, алдехиди, кетони, алкохоли, феноли и окиси. С други думи, ароматните съединения на растението се отделят, за да се създаде „маслена“ субстанция. Трябва да уточним за най-придирчивите специалисти, че технически етеричните масла, не са масла в истинския смисъл на думата (маслата, като бадемово, кокосово имат в състава си предимно липиди).

Обикновено етеричните масла са извлечени, чрез парна дестилация. Най-общо казано, растението (суровината) се поставя в голям казан с вода и се вари. Отделящите се пари повличат ароматните съединения през система от тръби. Когато парата се охлади, се превръща във вода и се събира в резервоар, докато етеричните масла се отвеждат в отделен съд. Събраната вода е позната, като хидрозол и съдържа следи от етерично масло и други компоненти от растението.

Етеричните масла улавят „същността“ на растението, чрез дестилацията или механично (студено) пресоване. По същество тези масла са концентрирани екстракти, които запазват или увеличават аромата и ефекта на техния източник. Маслата от различни растения или различни части на едно и също растение, могат да имат много различен химичен състав, който да промени аромата, абсорбцията и ефекта им върху тялото, и ума.

Установено е, че редица етерични масла имат различни степени на антимикробна активност и се смята, че имат антивирусни, противогъбични, инсектицидни и антиоксидантни свойства. Ароматерапевтичните приложения включват масаж, локални приложения и инхалации.

КАК ДА ПРИЛАГАМЕ АРОМАТЕРАПИЯ ВКЪЩИ

Етеричните масла обикновено се прилагат, чрез дифузиране с арома лампа или дифузер.  Можете да ги нанасяте локално на кожата, само ако са правилно разредени в базово масло, чрез масаж, чрез различни лечебни мехлеми или козметични продукти за лице, тяло и коса. Ето как можете да извлечете максимален ефект от полезните им свойства.

ПРИЛОЖЕНИЕ, ЧРЕЗ ВДИШВАНЕ

Етеричните маслата се изпаряват във въздуха с помощта на дифузионен съд, най-често съдържащ вода. Капчици етерично масло могат да бъдат вдишани в парна баня, сауна или когато взимате гореща вана.

Дифузиране – За ароматизиране на помещения, добавете 4–6 капки в арома лампа или дифузер с капацитет от 100 мл. Пропорционално количество се слага при дифузерите с по-голяма вместимост. Препоръчително е в затворени помещения да се прави пауза на всеки половин час. За най-добър ефект следвайте инструкциите за употреба на дифузера, който сте закупили.
Инхалация – Друг способ, чрез който директно можете да усвоите полезните свойства на маслата. В био магазин МаКаСа, можете да намерите лични инхалатори, които чрез накапване на памучен тампон, можете да облекчите бронхити, запушен нос или други здравословни неразположения. Съществуват и готови инхалаторни смеси, препоръчваме ви тези на немската ароматерапевтична компания Primavera.

Освен че имат приятен аромат, маслата могат да спомогнат за облекчаване на болки в дихателните пътища, да намалят назалната конгестия в горните дихателни пътища, а също така да помогнат за по-доброто ни психическо здраве – успокояват, влияят благоприятно при общо неразположение, умора, депресивни състояния и стрес.

 

ЛОКАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Етеричните масла никога не се прилагат директно върху кожата! Те трябва винаги да се разреждат с базово/растително масло. Обикновено концентрацията на няколко капки етерично масло се добавят в 30–50 мл базово масло. Най-често срещаните базови масла са от сладък бадем, жожоба, карите, кокос, маслина, гроздови семки, кайсиеви ядки и много други. 

Масажните масла и продуктите за вана се абсорбират през кожата. Масажирането на зоната, където трябва да се приложи маслото, може да засили циркулацията и да увеличи абсорбцията на маслата по-ефективно.

Козметични продукти за грижа за лицето: Вземете натурална козметична база – базово/растително масло или фроларна вода, добавете до 1% съдържание на етерично масло и разбъркайте добре сместта. Малко по-долу ще намерите и таблица, с която лесно да се ориентирате с процентите за разреждане.
Козметични продукти за грижа за тялото: Вземете натурална козметична база – базово/растително масло или фроларна вода, душ гел, шампоан и добавете до 2% съдържание на етерично масло. Разбъркайте добре.
Масажно масло за тяло: Вземете чисто базово масло (фракцнионно кокосово масло или друго масло с по-течна форма) и добавете 2% етерични масла по ваш избор. Разбъркайте добре.
Ароматерапевтична вана: Добавете 4–6 капки етерично масло в 20 мл базово масло, изсипете получената смес във вана с топла вода и разбъркайте енергично.

ЕДНИ ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

ЛАВАНДУЛА Lavandula angustifolia. Счита се, че лавандулата е най-полезното и универсално етерично масло. Изпозлва се, като обезболяващо, антидепресантно, антиревматично, спазмолитично средство. Ароматът на лавандула, който можете да дифузирайте преди лягане, може да окаже благоприятно действие за по-спокоен сън.
ЧАЕНО ДЪРВО (Melaleuca alternifolia). Универсален антисептик! Използва се за борба с инфекциите и за засилване на имунитета. Още за невероятните свойства на чаеното дърво, можете да прочетете ТУК.
МЕНТА (Mentha piperita). Маслото е добро за нервната система, действието му е известно, като успокояващо нервите, раздразнението и безпокойството. Основната му съставка ментол, се изпозлва и във фармацевтичните препарати.
ЕВКАЛИПТ (Eucalyptus Globulus). Фантастично при кожни раздразнения, както и при изгаряния, мехури, повърхностни рани, ухапвания от насекоми и кожни инфекции. Облекчава общото състояние, чрез инхалации по време на настинки и грип. Притежава свойства, които облекчават възпалени мускули и стави.
БЕЗСМЪРТНИЧЕ (Helichrysum italicum). Помага за предотвратяване на инфекции, има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Повече за тази невероятна билка –безсмъртниче, може да прочетете ТУК.
ТАМЯН (Boswellia Frereana). Изключително ценен продукт в парфюмерията и ароматерапията. Намалява уврежданията, нанасяни на тялото ни от свободните радикали. Повече за тамяна прочетете в тази статия ТУК.
РИГАН (Origanum Vulgare). Облекчава болката и възпалението и укрепва имунната система. Увеличава гъвкавостта на ставите и мускулите и има благоприятен ефект върху дихателната система. Използва се в козметични продукти срещу гъбички по ноктите и акне. Силен антиоксидант, помага срещу свободните радикали.
СЛАДЪК ПОРТОКАЛ (Citrus sinensis). Спомага за по-доброто храносмилане, силен афродизиак, поради сладкият му аромат. Подобрява общото състояние при депресивни състояния и стрес, притежава тонизиращо действие за кръвоносната система. Влияе добре, както при настинки, така и при грипни състояния.
ЛИМОН (Citrus limon). Най-популярното масло с антибактериални свойства. Лимонът е признат с почистващите си свойства. Отлична съставка за почистващи препарати.
МАНДАРИНА (Citrus reticulata). Мандарината има успокояващ ефект върху централната нервна система. Помага при лошо храносмилане и хълцане.
ГРЕЙПФРУТ(Citrus paradisi). Ароматерапевтите го изпозлват за облекчение на мускулната умора и скованост, както и за облекчение на нервни напрежения. Освен това е известно със свойствата си да намаля желанието да си хапваме. Пречиства мазна и склонна към акне кожа, тъй като е естетсвен регулатор на себума.
БЕРГАМОТ (Citrus aurantium bergamia). Притежава силни свойства, които подобряват цялостното здравословно състояние. Може да се използва при облекчение на депресивни състояния, стрес, напрежение, страх, псориазис, екзема. Има антисептичен, седативен, аналгетичен, антидепресантен и антибактериален характер.
РИМСКА ЛАЙКА (Chamaemelum nobile). Употребата среща широк диапазон на приложение. Използва се често в козметиката, но и като добавка за вана. Помощно средство за тонизиране, както и при облекчение на стреса и тревожността. Има антисептично действие при рани, язви, екземи, подагра, кожни раздразнения, невралгия, ишиас, ревматични болки. Действа добре при възпаление на кожата, бактериални кожни заболявания, включително тези на устната кухина и венците.
САНДАЛОВО ДЪРВО (Santalum spicatum). Смята се, че етеричното масло от сандалово дърво създава екзотично, чувствено настроение и е силен афродизиак. Освен това има широко приложение в парфюмерийната индустрия. В ароматерапията сандаловото дърво се използва при облекчение на бронхит, при напукана и суха кожа.
РОЗОВО МАСЛО (Rosa Damascena). Това е едно от най-скъпите етерични масла, заради огромното количество розови листенца, необходими за производството на маслото. В ароматерапията маслото има изключителна способност да успокоява и повдига настроението и е отлична помощ при стрес и депресия. Полезно за всички типове кожа, но е особено подходящо за чувствителна и суха кожа, кактои при антиейдж процедури
ГЕРАНИУМ/ИНДРИШЕ (Pelargonium graveolens). Гераниумът отпуска нервите и успокоява безпокойството. Той ви помага да сте концентрирани и спокойни. Има сладък, цветен, аромат наподобяващ този на роза. Маслото от гераниум е чудесен пречиствател на въздуха от токсини.
ИЛАНГ-ИЛАНГ (Cananga odorata). Иланг-иланг е „горещо масло“ и приложението му трябва да се разрежда много добре. Чувственият му аромат ободрява и носи радост. Подходящ е за всякакъв вид кожа, регулира кожния себум и действа успокояващо, заглажда бръчките.
ЖАСМИН (Jasminum grandiflorum). Известно със своя отличителен екзотичен цветен и сладък аромат. Силен афродизиак за увеличаване на усещанията за любов и чувственост. Освен това се използва за енергизиране на сетивата и създаване на положителна атмосфера, повлиява добре нервно напрежение и тревожност.

Вдишването на етерични масла стимулира особено нашата обонятелната система. Молекулите, които влизат в носната кухина или през устата, преминават към белите дробове, а оттам и към останалите части на тялото.

Докато достигнат до мозъка, те влияят на лимбичната система, която е свързана с емоциите, сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, паметта, стреса и хормоналния баланс. По този начин етеричните масла могат да имат фин, но все пак холистичен ефект върху тялото.

РАЗРЕЖДАНЕ НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Вече знаем, че етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата неразредени, тъй като могат да причинят обриви, изгаряния и по-опасни странични ефекти. Ето защо базовите масла са толкова важни – те гарантират безопасното прилагане на етеричните масла върху кожата ви.

За да решите, какво да е процентното съдържание на етеричните масла в смес, която ще приготвите сами, се вземат предвид годините ви, за какво ще използвате семстта, кои масла ще бъдат включени, чувствителността на кожата, други здравословни проблеми.

Имайте предвид, че описаните по-долу насоки са общи и съществуват други характеристики, които също трябва да се вземат под внимание.

Някои етерични масла имат максимален процент, до който трябва да се разреждат, защото са по-дразнещи или в тях присъстват съставки (естествени химични компоненти), които трябва да се ползват внимателно. Понякога можете да ги срещнете с найменованието „горещи масла“. Например лимонената трева е добре да не надвишава концентрацията от 0,7 % в сместа, карамфилът е добре да не надвишава 0,6% и т.н. Затова е важно да се познават характеристиките на всяко етерично масло, което ползвате.

Най-общо казано, разреждане от 1% би означавало, че на всеки около 100 капки базово масло се пада една капка етерично масло. Етеричните масла са съставени от стотици, ако не и хиляди, различни химични съставки, които съставляват общото масло. Именно тези различни съставки дават на етеричните масла техните „вълшебни сили“, но и това, което ги прави потенциално опасни.

0.5% разтвор – подходящ за деца от 6 годишна възраст, както и за места с тънка и нежна кожа, като околоочния контур например.

1 капка ЕМ на 10 мл базово масло 2 капки ЕМ на 20 мл базово масло 3 капки ЕМ на 30 мл базово масло 5 капки ЕМ на 50 мл базово масло 6 капки ЕМ на 60 мл базово масло 10 капки ЕМ на 100 мл базово масло

1% разтвор – подходящ за хора с чувствителна кожа, по-възрастни и хора с леки здравословни проблеми.

1 капки ЕМ на 5 мл базово масло 2 капки ЕМ на 10 мл базово масло 3 капки ЕМ на 15 мл базово масло 4 капки ЕМ на 20 мл базово масло 6 капки ЕМ на 30 мл базово масло 10 капки ЕМ на 50 мл базово масло 12 капки ЕМ на 60 мл базово масло

2% разтвор – подходящ в повечето ситуации за здрави хора в зряла възраст.

2 капки ЕМ на 5 мл базово масло 4 капки ЕМ на 10 мл базово масло 6 капки ЕМ на 15 мл базово масло 8 капки ЕМ на 20 мл базово масло 12 капки ЕМ на 30 мл базово масло 20 капки ЕМ на 50 мл базово масло 24 капки ЕМ на 60 мл базово масло 40 капки ЕМ на 100 мл базово масло

КАЧЕСТВО НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

За да закупите качествени етерични масла, които са най-подходящи за вашите конкретни нужди и бюджет, трябва да имате предвид редица важни фактори. По-долу сме събрали най-важните съвети, които да следвате при сравнение на етеричните масла.

Като за начало в био магазин МаКаСа ще намерите само висококачествени, чисти продукти от реномирани производители на етерични масла за ароматерапия. Покупката онлайн от МаКаСа, ви дава възможност да пазарувате от сертифицирани световни и български компании, които са експерти в правилното бутилиране и опаковане на тяхната продукция.

Когато пазарувате етерични масла, внимавайте за думи като „ароматно масло“ или „парфюмно масло“. Тези думи показват, че това, което ви представят, не е чисто етерично масло, а най-често комбинации от етерични масла и синтетични химикали или просто обикновени синтетични химикали с аромат. Лесно ще се ориентирате – не съществува етерично масло от диня, пъпеш или с аромат на бисквита.

Бъдете предпазливи към компании, които популяризират своите етерични масла, като „терапевтични“ или „ароматерапевтични“. Няма световна регулираща институция, която да класифицира или сертифицира етеричните масла като „терапевтични“ или „ароматерапевтични“. Това се прави единствено с маркетингова цел – повече продажби.

Терминът „чисто етерично масло“ или „100% чисто етерично масло“ е използван в индустрията за ароматерапия. Затова следете, дали той присъства на етикета на маслото, което закупувате. Все пак имайте предвид, че това не е гаранция, че продукта, който закупувате е с чист произход. Висококачествените етерични масла се бутилират в тъмна стъклена бутилка и най-често се срещат в 5 или 10 мл.

Избягвайте да купувате масла, на които етикети не са описани ботаническото наименование на етеричното масло (латинско наименование), държавата на произход или метода на екстракция. От изключително значение е и срока на годност. Ботаническите наименования са важни, заради свойствата на самото етерично масло. Страната на произход на суровините също е важна, заради климата и почвените условия, които могат да повлияят на свойства на маслото.

Качеството на суровините изпозлвани от различните компании, често определят и цената на крайния продукт. От значение имат и транспортните разходи, вида на есктракция и т.н. Затова не се учудвайте, че можете да намерите едни и същи етерични масла на различни цени. Важно е на етикетите да присъства информация за ботаническото наименование на растението, страната на произход, начин на екстракция, срок на годност и да са в тъмна, непрозрачна стъклена бутилка.

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн като кликнете: 

                                

 
ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Някои продукти за красота и домакинство, като лосиони, грим и свещи съдържат съставки, които може да изглеждат етерични масла, но всъщност са синтетични аромати. Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.

ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Доверяваме се на Международната Федерация на Ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата.

Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства. Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек.

Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген и тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон.

Концентрираните продукти могат да бъдат отровни преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно. Препоръчва се максималната концентрация да бъде до 5%, но само за изключително здрави хора.

КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ

Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба.

Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му.

Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома:

Алергия и сенна хрема.
Астма.
Кожни състояния, като екзема или псориазис.
Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ НЯКОЙ СЪСТОЯНИЯ

Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва. През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата.

Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне.

Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар.

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!

Източници: Wikipedia, Национална Асоциация за Холистична ароматерапия (NAHA) на САЩ, www.aromaweb.com, blog.planttherapy.co

Снимки: Primavera Life, Depositphotos, всички права запазени