Бихте ли летели отново с Boeing 737 MAX? (видео)

1
125
Добави коментар
Novetika
Novetika

Един на пръв поглед рутинен полет на авиолинията American Airlines от Маями, Флорида до летище „Лагуардия“ (LaGuardia) в Ню Йорк със сигурност ще остане в историята на гражданската авиация.

Полетът на 29 декември 2020 г. е първият в света с машината, добила по-рано лоша слава: Боинг (Boeing) 737 MAX.

Боингът беше спрян от експлоатация през март 2019 г., когато Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ и Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) обявиха типа 737 MAX негоден за полет.

Връщането на Боинга стана възможно, след като FAA вдигна забраната за летене на територията на САЩ със заповед от 18 ноември 2020 г. Очаква се авиопревозвачите в САЩ и другаде по света съвсем скоро да подновят употребата му.

Причина за забраната

Боингът беше заземен, след като стана причина за две фатални катастрофи в края на 2018 г. и в началото на 2019 г. Инцидентите доведоха до смъртта на общо 346 пътници и екипаж.

Полет 610 на индонезийската авиокомпания Lion Air излита от международното летище „Сукарно Хата“ в Джакарта на 29 октомври 2018 г. Само 13 минути след излитането се разбива в Яванско море. Всички 189 пътници и екипаж загиват при инцидента.

Ethiopian Airlines извършва пътнически полет 302 от международното летище „Боле“ в етиопската столица Адис Абеба до международното летище „Джомо Кениата“ в Найроби, Кения. Само 6 минути след излитане машината се разбива близо до град Бишофту, убивайки всички 157 души на борда.

Двете катастрофи се случват при сходни обстоятелства.

Разследване на причините за катастрофите сочи към неизправно действащ софтуер, който е част от автоматизираното управление на самолета и носи името „система за увеличаване на маневриращите характеристики“ (MCAS).

Оказва се, че компанията Boeing не е дала на авиолините ясни инструкции за съществуването на MCAS. Задействането на MCAS и при двата инцидента кара самолетите да полетят надолу към земята.

Пилотите не са знаели как да се справят с този вид летателна автоматизация, тъй като не са знаели за съществуването на MCAS. В резултат, самолетите претърпяват злополука.

След инцидентите възниква въпросът, как е възможно FAA да сертифицира самолета като годен и безопасен за употреба. Не е ли FAA именно агенцията, която трябва да следи за безопасността на новите самолети?

И защо системата MCAS не е обяснена в наръчника за аварийно управление?

Сега Boeing и FAA твърдят, че самолетът е напълно безопасен, но дали пътниците ще се им доверят?

Доверието на пътниците

Самолетът 737 MAX е четвърто поколение Боинг 737. Той е изключително популярен сред авиокомпаниите в цял свят. Икономичнен е за своя клас и притежава подобрен комфорт за пътниците.

Boeing го разработват като конкуренция на Airbus 320 Neo. Но вместо да изградят изцяло нов самолет, Boeing вземат корпуса от разработения преди деситилетия 737 и заменят двигателите с по-големи.

Това променя аероднамиката на MAX и компанията се принуждава да създаде MCAS, който да компенсира летателните недостатъци на новият модел.

На 17 ноември 2020 г. — два дни преди официалното, повторно, сертифициране от FAA на 737 MAX — авиационният анализатор Джон Остроър запита своите 91 300 последователи в Twitter дали са склонни да летят с този самолет.

От 3200 участници в анкетата, изненадващо 60% отговарят с „да“.

Въпросът на Остроър е оправдан. Безопасно ли е отново да се пътува със 737 MAX след двете фатални катастрофи?

Тъй като очакват много пътници да избягват 737 MAX, авиолиниите предоставят в интернет специална информация за повторното му въвеждане в екплоатация. Така те се опитват да спечелят доверието на пътуващите предвид и без това ограниченото търсене на полети в условията на пандемия от коронавирус.

Boeing 737 MAX в Европа

Най-голямата по брой пътници авиокомпания в Европа, Ryanair очаква доставката на 210 самолета 737 MAX от производителя Boeing.

Според Майкъл О’Лиъри, изпълнителен директор на Ryanair, пътниците няма да избягват да летят на 737 MAX.

Въпреки това компанията предлага възможности за нежелаещите да се качат на него.

Такива пътници ще могат да изчакат следващия полет до същата дестинация, който не е със 737 MAX. За връщане на пари не се споменава. Също пътниците няма да бъдат предварително информирани с какъв самолет ще летят.

Авиогрупата IAG — собственик на British Airways и Iberia — е друг голям потребител на самолета 737 MAX. Очаква се IAG да пусне в експлоатация 200 самолета от този тип.

Следващи в Европа по брой 737 MAX в своите мрежи са Turkish Airlines със 75 машини и TUI Group със 72.

Boeing 737 MAX в САЩ

American Airlines, United Airlines и Southwest Airlines са сред най-големите оператори на 737 MAX в САЩ.

Ако не искате да летите със 737 MAX, American Airlines позволява безплатно да резервирате следващия полет за същата класа. Имате право също да анулирате пътуването срещу кредит за пътуване при бъдещ полет.

United Airlines пък предлагат възстановяване сумата на закупения билет без допълнителни разходи.

Southwest Airlines временно разрешават на пътниците да променят резервацията си в зависимост от наличието на места на новия желан полет.