Абортите в напреднала бременност и политиките в САЩ

1
114
Добави коментар
Novetika
Novetika

Представете си здраво, износено бебе в деветия месец, което е напът да се появи на бял свят. То обаче няма да се роди, защото ще бъде абортирано. И то напълно законно.

Звучи като филм на ужасите или на психологически трилър. Това е обаче не е художествена измислица, а легитимна реалност в САЩ, Северна Корея, Китай, Виетнам, Холандия, Канада и Сингапур.

В тези държави законите позволяват абортиране на плода в напреднал стадий на бременността, на някои места до момента на раждането.

Все пак САЩ са особено любопитен случай.

Законодателство за абортите в САЩ

Съвременната медицина е в състояние да спаси живота на преждевременно родено бебе в 21-ата седмица от бременността, т.е. в петия месец.

Означава ли това, че ако едно законодателство позволява да се прекъсне бременност след 20-ата седмица, то узаконява умъртвяването на жизнеспособно бебе?

Очевидно отговорът е „да“.

Американските щати Аляска, Колорадо, Ню Хемпшър, Ню Джърси, Ню Мексико, Орегон, Върмонт и федералният окръг Колумбия отиват до крайност: позволяват абортиране на плода до момента на раждането, без ограничения. В окръг Колумбия дори няма изискване абортът да бъде извършен от лицензиран лекар.

Т.е., ако в тези щати, майката, в момента на раждането реши, че не желае детето, законът ѝ позволява да поиска аборт, вместо раждане, и с това да постави край на живота му.

В останалите щати ситуацията не е толкова смайваща, но все пак предизвиква размисъл. В 20 от общо 50 щата законите позволяват аборт в напреднала бременност в случаите, когато износването на бебето представлява риск за здравето на майката.

Уловката тук е в определението за „здраве“, което включва много на брой фактори, като психически, емоционални, психологически, възрастови и дори семейни. С други думи, широката интерпретация на този термин предоставя легална възможност на всяка бременна жена да прекъсне живота на своето бебе в който и да било стадий на бременността.

Това не е всичко. Законодателството във всички американски щати и окръг Колумбия позволява прекъсване на напреднала бременност, ако съществува заплаха за живота на майката. Това звучи логично и оправдано.

Но експерти оспорват тезата, че съществуват животозастрашаващи за майката обстоятелства, налагащи умишлено умъртвяване на бебето в утробата ѝ.

Един от тях е професор д-р Антъни Леватино, акушер-гинеколог и бивш директор на студентска програма в медицинския център в Олбани, щата Ню Йорк.

За да спасят живота на майката в извънредна ситуация, лекарите могат да извършат раждане със секцио, вместо да прибягват до аборт, обяснява Леватино. По време на своята практика, професорът е имал стотици случаи на прекратяване на бременност, за да спаси живота на майката. Но в нито един от тях не се е налагало да умъртви нероденото бебе.

Живи след аборта?

Тъжната истина е, че по време на процедура за прекратяване на напреднала бременност се раждат жизнеспособни бебета.

По данни за Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) между 2003 г. и 2014 г. са починали най-малко 143 бебета, родени живи по време на неуспешни аборти.

Разследване на медията Life Action разкрива още данни за оцелели по време на аборт бебета във втория и третия триместър, които впоследствие са оставени да умрат.

Тази страховита реалност налага да се запитаме: имат ли тези бебета право на живот или не?

Отговорът на този въпрос в САЩ зависи от избора или по-скоро от милосърдието на управляващата политическа партия, тъй като републиканците и демократите са доста поляризирани в отношението си по темата.

Политическо разцепление относно абортите в САЩ

Републиканската партия залага на петата поправка на Конституцията на САЩ за защита на човешкия живот. Тя гарантира, че „никой не може да бъде лишен от живот, свобода или собственост“, което беше отразено в политическата им платформа за 2020 г.

Бившият президент Доналд Тръмп е отявлен застъпник за защита на живота: т.нар. политика „pro-life“. През септември 2020 г. той подписа изпълнителна заповед, целяща да предпази живота на оцелели по време на аборт бебета.

Документът гласи, че „всяко живо новородено, независимо от обстоятелствата на неговото или нейното раждане, има същото достойнство и същите права като всеки друг, и има право на същата защита съгласно федералния закон“.

В речта си „Състоянието на съюза“ от февруари 2020 г., Тръмп призова американския Конгрес да приеме закон, който най-накрая да забрани абортите в напреднала бременност. Държавният глава също спря финансирането на програми, в които абортът е метод за семейно планиране.

Тръмп възобнови политиката, която забранява с пари на американските данъкоплатци да се финансират организации, които рекламират или извършват аборти в други държави.

На 22 януари 2021 г. горната политика беше сред първите, отменени от новия президент Джо Байдън, след встъпването му в длъжност. Действието му е в съзвучие с политиката на Демократическата партия.

Демократите пропагандират абортите под лозунга за „репродуктивно здраве, права и справедливост“. Те обещаха да ги финансират на федерално ниво и обявиха това в политическата си платформа за 2020 г.

Новият американски вицепрезидент Камала Харис открито се застъпва за аборти в напреднала бременност.

Тя е коспонсор на федерален закон за женското здраве от 2019 г., който анулира щатски закони, забраняващи аборти при жизнеспособност на плода, освен ако не предвиждат изключения в случаите, когато има риск за здравето и живота на майката.

През 2018 г. Харис отправи призив в Twitter срещу забраната на аборти в 20-ата седмица.

„Трябва да продължим да се борим за защита и разширяване на напредъка в правата на жените и репродуктивното здраве, а не да приемаме 20-седмичната забрана за аборти. Добавете името си, ако сте съгласни.“

През 2019 и 2020 г. Харис гласува против проектозакон за защита живота на живородени вследствие на аборт бебета.

„Планирано родителство“

Когато става дума за аборти в САЩ и за съдбата на абортираните бебета, неминуемо следва да споменем организацията „Планирано родителство“, която управлява 53% от всички клиники за аборти в страната.

Базираната в Ню Йорк „Федерация за планирано родителство на Америка“ (PPFA), още известна с името „Планирано родителство“, предоставя услуги за репродуктивното здраве и сексуално образование, като горещо се застъпва за защита и разширяване на репродуктивните права. Има 50 филиала и си партнира с организации в 12 държави.

Тъй като освен от дарения и здравни услуги, организацията се финансира от държавни субсидии, нейното федерално субсидиране също е обект на политиката на управляващата в САЩ партия.

Оказва се обаче, че „Планирано родителство“ се занимава с нещо повече от репродуктивно здраве. Тя продава органи и тъкани на абортирани бебешки зародиши.

Журналисти от организацията за медицинска етика Center for Medical Progress публикуваха през 2015 г. и 2019 г. видеозаписи, в който служители на „Планирано родителство“ признават, че продават части от абортирани бебета на лаборатории.

Сред видеозаписите е и сърцераздирателното свидетелско показание на Перин Лартън, мениджър в отдел „Доставки“ на компанията Advanced Bioscience Resources (ABR).

ABR се снабдява с телесни части от абортирани бебета от клиники на „Планирано родителство“ в южна Калифорния, а след това ги продава на изследователски лаборатории. Лартън свидетелства за абортирани бебета, чиито сърца „бият самостоятелно“.

Етични и религиозни аспекти

Според някои, гореописаната практика е оправдана в името на науката и прогреса на човечеството, тъй като телата на абортираните бебета могат да предоставят материал за лечение на животозастрашаващи болести.

Например клетъчни линии от абортирани бебешки зародиши се съдържат в някои от новите ваксини срещу COVID-19.

Но нека все пак се замислим: морално ли е това? Приемането на такъв вид ваксина с човешки клетки не е ли някакъв вид модерен канибализъм?

Тук става дума и за нашата хуманност. Колко души знаят, че в глобален мащаб, номер едно причина за смъртност през миналата година не е COVID-19, не са ракът, инфарктите или затлъстяването – това са абортите!

През 2020 г. 42.7 милиона бебета са били убити в утробата на майката, сочат данни на Woldometer.

Нека анализираме тази цифра със своите разум и съчувствие, които от всички създания на Земята притежаваме единствено ние, човешките същества.

Нека си спомним и нещо друго. Не ни ли учат праведните религии, че човекът е създаден по Божието подобие? И по тази причина тези религии считат човешкия живот за свещен и безценен?

В Декларацията за независимостта на САЩ бащите-основатели споменават „Бог“ и „Създателя“, което предполага, че те също са вярвали в божественото.

„Не убивай“ е една от Десетте Божи заповеди, следвани от християнството и юдаизма.

Според будизма, убийството на човешко същество носи на извършителя огромно количество карма.

Източните религии като цяло вярват в прераждането и разглеждат възможността едно същество да се прероди като човек за уникална благословия.

Затова нека не забравяме тази благословия и не лишаваме от нея живите същества, които са напът да бъдат родени, само защото законите го позволяват. И нека се запитаме: чии интереси обслужват такива закони?