НАЙ-ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ РОКЛИ В ИСТОРИЯТА НА СВЕТОВНОТО КИНО

27
212
Добави коментар
djunev
djunev

Тръгвайки от лъскавата рокля с пайети на Джули Кристи през 1975 г. в хитовия филм „Шампоан“, преминавайки през парти роклята на Пако Рабан, с която Одри Хепбърн дебютира в „Двама на път“ (1967 г.), и стигайки до минироклята на Джулия Робъртс с панделка в „Мистична пица“ (1988 г.), установяваме, че известните рокли в киното са допринесли доста за славата на актрисите, които са ги носили пред камерата. Немалка част от тях са останали трайно в съзнанието на зрителите, поколения наред.

Ето някои от легендарните, шикозни рокли, които са запомнени:

Джули Кристи, „Шампоан“ (1975 г.)

Не е трудно да се отгатне защо публиката е останала влюбена в роклята с пайети, дълга до пода, облечена от Джули Кристи през 1975 г. във филма „Шампоан“. Въпросната рокля е създадена от дизайнера Джон Бейтс. Бляскавият силует е споменаван безброй пъти десетилетия наред след появата на филма, и все още никой не е пресъздал ролята на Кристи така, че да изглежда толкова добре.

Одри Хепбърн, „Двама на път“ (1967 г.)

Въпреки че бихме се съгласили, че Одри Хепбърн разкри някои от най-изисканите си модни визии на екрана през 50-те и в началото на 60-те години в „Забавно лице“ (1957 г.) и „Закуска у Тифани“ (1961 г.), нейният истински блясък се появи през 1967 г., когато играе Джоана Уолъс в комедията „Двама на път“ – филмова творба, пълна със съвременни референции за мода и стил.

3. Даяна Рос, „Махагон“ (1975 г.)

Никое ревю за най-добрите рокли на екрана не би било пълно без Даяна Рос. Суперзвездата на Motown вече е утвърдена като аплодирана актриса (след като изигра Били Холидей във изключително успешния филм от 1972 г. „Lady Sings the Blues“), когато се трансформира в Трейси Чеймбърс, бореща се студентка по моден дизайн, която по време на следването си става моден дизайнер. Гардеробът на Рос естествено не разочарова, сервирайки ни украсена рокля с ръкав кимоно (очевидно проектирана от самата звезда, подпомогната от дизайнера на костюми на филма Сюзън Герцман), достойна за червения килим.

Миа Фароу, „Великият Гетсби“ (1974 г.)

Миа Фароу предизвика сензация в попкултурата, когато се появи в копринените обувки на героинята на Дейвид Скот Фицджералд за филмовата адаптация на „The Great Gatsby“ от 1974 г. Кое е най-забележителното? Светеща вечерна рокля от мъниста с шапка в тон и малка чанта.

Мерилин Монро, “Джентълмените предпочитат блондинки” (1953 г.)

Афродизиакалното задържане на модата на Мерилин Монро се появи през 1953 г., когато тя взе ролята на Лорелей Лий в „Джентълмените предпочитат блондинки“. Истинска наслада е нейното естетическото блаженство на сцената: онова непоклатимо шокиращо розово, изпъкващо на тъмния фон, и онова вечно проблясване в очите й, в което няма как да не се влюбите.

Грейс Кели, «»Да хванеш крадец» (1955 г.)

Режисьорът Алфред Хичкок не прави грешки, когато става въпрос за вечни филмови героини. През 1955 г. (годината преди брака си с принц Рение III от Монако), принцесата носеше поредица от унищожително бляскави рокли, докато командваше екрана в „Да хванеш крадец“. Бялата рокля без презрамки на дизайнера Едит Хед зашеметява с прелестта си.

Джулия Робъртс, «Мистична пица» (1988 г.)

Забравете «Хубава жена» (засега), защото тук е минироклята с панделка, която Джулия Робъртс носи в хитовия филм от 1988 г., с която актрисата навлиза в модата от 80-те години на миналия век.

София Лорен, «Арабеск» (1966 г.)

Неаполитанска екранна легенда София Лорен винаги е била със зашеметавящо излъчване, доста преди да се превърне в световен феномен на червения килим. Въпросната рокля е проектирана специално за ролята на актрисата в трилъра „Арабеск“ от 1966 г., от дизайнера Марк Бохан. Самият Ив Сен Лоран също участва лично в създаването на роклите за София Лорен.

Голди Хоун, «Смъртта й отива» (1992 г.)

Що се отнася до алена рокля, търсете Голди Хоун, която носи рокля в стил «Зайчето Джесика» за ролята си на Хелън Шарп в мрачната комедия от 90-те години на миналия век.

Вивиан Лий, «Отнесени от вихъра» (1939 г.)

Скарлет О’Хара приковава вниманието с рокля, дело на дизайнера на костюми Уолтър Планкет.