Stand-up комедия – Модерното изкуство, което не търпи цензура • Golden Mic Awards

1
251
Добави коментар
Sp0oN
Sp0oN

Stand-up комедия – Модерното изкуство, което не търпи цензура

Posted by Mike, no comments

  Забавлението винаги е било неизменна част от човешкия живот.

 Още от древни времена хората са се събирали около огъня и са си разказвали истории. Освен средство за предаване на традиции и културни ценности, разказите са служили и като метод за развлечение. С времето обичаят е еволюирал, а от него са се обособили различни направления и жанрове, които познаваме днес. Именно комедията е един от тях, като тя от своя страна се среща в много различни форми.

  През последните години, все повече хора чуват понятието “стендъп комедия”, а немалка част от тях вече са били преки свидетели на това модерно изкуство, набиращо голяма популярност у нас. По своята дефиниция, стендъп комедията е свободен комедиен формат, в който всеки обикновен човек може да представи пред жива публика хумористичен монолог. 

  Изпълнителят не играе роля.

  За разлика от театралните формати, акцентът в този стил остава върху личните истории и преживявания, разказани от първо лице. Един от най-важните елементи е способността на човек да представи обичайните случки в живота по необичайно забавен начин. Свободният формат позволява комедиантът да разглежда актуалните теми за обществото през собствената си призма и без никаква цензура. Характерна черта на стендъп комедията е липсата на политически коректен език и теми табу, а единственият задължителен елемент – оригиналният хумор.

  Стендъп комедията започва своето развитие през средата на 19-ти век.

  Трудно е да се проследят корените на това изкуство, но мнозина определят Самюъл Клемънс, известен още като Марк Твен, за бащата на съвременната форма на стендъп. Той е написал своя хумористичен труд “Нашите колеги диваци от Сандвичевите острови” (Our Fellow Savages of the Sandwich Islands) през периода, в който е бил на Сандвичевите острови и се е сблъскал с бита на местното население. Първоначално материалът е бил публикуван в печатни издания, но после набира голяма популярност и Марк Твен решава да започне общонационално турне, в което да разказва за своите преживявания пред публика.

  Любопитен факт е, че стендъп комедията е била трамплин в кариерата за много холивудски звезди. Знаете ли например, че Джим Кери е започнал своята професионална кариера в стендъп клуб в Торонто, Кевин Харт е спечелил няколко състезания за непрофесионалисти от типа Open Mic преди да започне своето професионално развитие в комедията, Еди Мърфи е бил резидент в стендъп шоуто Saturday Night Live в периода 1980 to 1984, а Робин Уилямс изумява със своята невероятна импровизация от сцената, когато стартира своя път като стендъп комедиант през 1970. Списъкът с имена е дълъг и не спира дотук. В него личат още имена като Крис Рок, Стив Мартин, Кевин Спейси, Уди Алън и много, много други.

  В наши дни стендъп комедията продължава да “създава” изключителни кадри, като например Дейв Шапел, който през 2019 печели престижната награда за хумор “Марк Твен”, отличаваща човека с най-голям принос за американското общество в тази сфера. Друго популярно име е Рики Джървейс, британски стендъп комедиант, успял да пробие път до 7 награди БАФТА, 2 Еми и 2 Златен глобус.

  Истината е, че прагът за влизане в стендъп комедията не е висок,

  Но оцеляват само най-добрите, защото барометър за успеха на стендъп комедианта е публиката. Именно този демократичен модел откроява истински значимото и задава посоката на развитие. Училище за стендъп комедия няма. Това умение се ражда и се учи на сцената. Това дава шанс на всеки без значение от пол, възраст, етническа принадлежност или социален статус, да предизвика себе си и да опита да забавлява група непознати хора. Ако неговото чувство за хумор бъде разбрано и оценено, то възможностите оттам-нататък са безгранични.

  Стендъп комедията навлиза в България през последните 10 години.

  Форматът намира присъствие основно по нощните клубове, но с нарастващата популярност, все повече стендъп комедианти организират свои шоута в по-големи зали. Предпочитаните локации са най-често големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, но се наблюдава тенденция за развитие и в по-малките населени места. Броят на артистите расте пропорционално с нарастващия интерес, а тези, които са в занаята от по-дълго, усъвършенстват своя материал и създават непрестанно нов такъв. 

  Публиката играе много важна роля във всяко шоу, тъй като тя създава настроението и енергията по време на представление. У нас този вид забавление се оказва популярно сред младите и образовани хора, а най-голям интерес предизвиква у 25-34-годишните. Това най-често са хора, вълнуващи се от актуалните теми и събития, любители на нощния живот и социалните мероприятия, които търсят забавление, което не търпи цензура и дава свобода на изказа.

  Стендъп комедията е новата вълна в модерното изкуство, една своеобразна форма на социална критика, пред която няма бариери, а единствено възможности за развитие. Западното влияние в тази сфера достигна до България и през последните години у нас се появяват и развиват изключително добри артисти, които водят след себе си все по-широка публика. Тази непрестанна възходяща тенденция създава необходимостта от обединение на целия бранш, задаване на ясна посока и отличаване на забележителното през изминалия календарен период. Golden Mic Awards са първите общонационални награди за стендъп комедия, които предстои да се състоят тази година през месец юли, а любезен домакин на събитието ще бъде град Бургас. Организаторите смятат, че българската стендъп сцена вече е узряла, а чрез това събитие ще се даде допълнителен тласък на стендъп комедията в медийното пространство. Актуална информация по темата можете да откриете на www.goldenmic.eu.

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {borer:2px outset #def; background-color: #f8f8f8 !important;}.ws_toolbar {z-index:100000} .ws_toolbar .ws_tb_btn {cursor:pointer;border:1px solid #555;padding:3px} .tb_highlight{background-color:yellow} .tb_hide {visibility:hidden} .ws_toolbar img {padding:2px;margin:0px}