УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 на СпейсЕкс изведе в орбита нови 60 спътника Старлинк!

1
116
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

11 март 2021 г. 12:05 ч.

Светослав Александров. Поредният напълно успешен полет на СпейсЕкс бе проведен днес, на 11-ти март, в 10:13 ч. българско време! В орбита бяха изведени 60 спътника „Старлинк“, а първата степен на ракетата „Фалкън 9“ извърши благополучно кацане върху плаваща платформа осем минути след старта. За нуждите на днешната мисия беше използвана историческата степен, която през месец май миналата година изпрати в орбита астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли – първият орбитален пилотиран полет след приключването на програмата „Космическа совалка“. 

След триумфалния старт на „Крю Драгън“, степента впоследствие беше използвана за изстрелването на спътника „ANASIS-II“ през юли, на „Старлинк“ през октомври, на първия товарен кораб до МКС „Карго Драгън“ през декември и през януари 2021 г. на „Транспортър-1“. 

Равносметката е следната – днешното изстрелване и кацане бяха шести за тази конкретна ракетна степен! 

Най-новата мисия на „Старлинк“ идва в чудесен момент за програмата за спътников интернет на Илон Мъск, която поетапно разширява бета-тестването. Засега сателитите осигуряват връзка с клиенти, намиращи се в САЩ, Канада и Великобритания. Съвсем скоро тестовата клиентска програма ще потръгне в Германия и в Нова Зеландия. 

Днешното изстрелване беше десето за САЩ през 2021 година, с което американците отново изпъкват като лидер над всички останали. От тези десет полета, седем са на ракети на СпейсЕкс. Няма провал на американска ракета през настоящата календарна година.  

Мъск планираше до края на декември да проведе общо 48 изстрелвания. Това е много амбициозна цел, която ще изисква отсега нататък всяка седмица да има по един старт на „Фалкън 9“. Все пак забавяния в графика има, които могат да попречат на постигането на пълния набор от полети. Но забавянията не траят дълго. Стига темпото да се запази, и тази година СпейсЕкс ще е категоричен лидер, задминавайки всички останали конкуренти. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/