Ракетата Союз-2.1а с пилотирания космически кораб Союз МС-18 е на стартовата площадка

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Ракетата „Союз-2.1а“ с космическия кораб „Союз МС-18“ е на стартовата площадка. Photo credit : NASA / Bill Ingalls

7 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. На сутринта на 6-ти април ракетата-носител „Союз-2.1а“ с пилотирания космически кораб „Союз МС-18“ беше изведена на стартовата площадка №31 на космодрума Байконур в Казахстан. Стига всичко да мине наред, изстрелването ще бъде осъществено този петък, на 9-ти април в 11:42 ч. българско време.  

На борда на кораба ще пътуват руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров. Към тях ще се присъедини американският им колега Марк Ванде Хай – изненадваща смяна в последния момент, тъй като Русия планираше навръх честването на 60-годишнината от старта на Гагарин да изстреля изцяло руски екипаж. Благодарение на преговорите между НАСА, частната компания Аксиом и Роскосмос, американците получиха третото място на кораба на разменни начала, без да платят затова средства от джоба на данъкоплатците.

Мнозина очакваха, че след като през пролетта на 2020-та САЩ възстанови своята способност да изпраща самостоятелно астронавти до МКС посредством кораба „Крю Драгън“, вече няма да се прибягва към услугите на руските космически кораби. Американската космическа агенция обаче залага на сигурно – „Крю Драгън“ е все още твърде нов кораб и в случай на проблем НАСА не иска да рискува американският сегмент на МКС да бъде обезлюден. Тук се добавя и още един фактор. НАСА желае да разполага не с един, а с два космически кораба за превоз на астронавти до орбита. И макар че „Крю Драгън“ е вече в експлоатация, същото не може да се каже за създадения от Боинг кораб „Старлайнър“. Напомням на читателите, че през декември 2019 г., по време на първата му безпилотна мисия, „Старлайнър“ не успя да се скачи със станцията. Боинг очаква през настоящата година да изстреля кораба на втори безпилотен тест – и този път всичко трябва да мине нормално. Първоначално стартът бе насрочен за март, после за април, а сега се очертава да е някъде през лятото. Компанията не бърза. И няма закъде да бърза – Боинг вече не е галеничето на НАСА, което получава пари заради дългогодишната си служба. Във връзка с множеството отлагания, тромавите процедури и неуспехите, Боинг загуби два конкурса, касаещи предстоящите американски лунни мисии. В известен смисъл идното безпилотно повторение на мисията на „Старлайнър“ се вписва в сентенцията „успяваш или загиваш“ – нов провал ще гарантира, че Боинг няма да получи държавен договор още дълго време. 

Но да се върнем към предстоящото изстрелване на „Союз МС-18“. Стига всичко да мине наред, Новицки, Дубров и Ванде Хай ще се присъединят към сега живеещите на МКС Кейтлийн Рубинс, Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков, Шанон Уокър, Виктор Гловър, Майк Хопкинс и Соичи Ногучи. Благодарение на двата руски кораба „Союз“ и „Крю Драгън“, поне временно екипажът на МКС ще стане десетчленен. 

Самият факт, че „Союз МС-18“ излита около годишнината на Юрий Гагарин, е причина Роскосмос да направи символичен жест във връзка с това велико празненство. Корабът е кръстен на името на първия космонавт:

Космическият кораб „Союз МС-18“ е кръстен „Ю.А. Гагарин“. Photo credit : NASA / Bill Ingalls

След пристигането на „Союз МС-18“ и превръщането на екипажа на МКС в десетчленен, това ще постави на дневен ред интересен проблем. На станцията има само седем места за преспиване. Тъй че поне част от астронавтите ще трябва да нощуват не къде да е другаде, а на борда на „Крю Драгън“. Съгласно информацията от Еveryday Astronaut, Марк Ванде Хай е поискал да е един от тези хора, но изненадващо неговата колежка Кейтлийн Рубинс е предложила да спи в „Крю Драгън“ вместо него. „Тя си е направила цял списък за нещата за които трябва да се погрижи за мен, а аз бях много докоснат от това“, съобщава Ванде Хай. В космоса астронавтите и космонавтите развиват тесни, почти семейни отношения.

Очакваме с интерес полета на „Союз МС-18“ в петък. Всеки ден, в който хора излитат в космоса, е празник! 

За допълнителна информация относно предстоящия старт: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/