5 начина за подреждане на мебели според правилата за интериорна композиция

17
186
Добави коментар
obiavite
obiavite

Author admin Published by април 21, 2021

Начини за подреждане на мебели според правилата за интериорна композиция

Достатъчно ли е просто да си купите красиви мебели, за да получите хармоничен интериор? Едва ли! Как да подредим мебели в стая? Ако действате на случаен принцип, получавате само непосилен набор от предмети. В крайна сметка, подобно на бои в картина или нотите в дадена композиция,, мебелите в интериора трябва да бъдат свързани помежду си.

Симетрия

Първият, основен и на пръв поглед най-прост метод. Ние го обичаме, защото е много естествен. Наистина в природата всичко е симетрично – вземете поне самия човек. Така този интериор създава впечатлението, че е удобен, балансиран и хармоничен.

 

Най-лесният начин да постигнете симетрия е с мебели, които са от една серия, но това не е необходимо на всяка цена. Можете също така да работите с обекти с подобни форми или цветове.

 

Асиметрия

Точната противоположност на симетрията е асиметрията. Тук също има централна ос – определен визуален център на композицията – само от двете й страни, не трябва да се поставят подобни обекти на еднакво разстояние, а различни обекти, но еднакво значими във вътрешността и еднакво привличащи око. Въпреки че са много различни, те ще създадат композиционен баланс.

Динамика

Динамиката е още по-усъвършенстван начин за подреждане на мебели в една стая по асиметричен начин. Динамичното оформление се характеризира с голямо количество свободно пространство, ясни геометрични фигури, вертикални линии.

Статичност

Преобладаването на линейни елементи (изразени вертикали и хоризонтали) е характеристика на статичния интериор. Най-често симетричен интериор в класически стил, както е на тази снимка, се оказва статичен.

 

За статичен дизайнерски проект изберете масивни дивани със здрави крака, дълбоки кресла, ниски скринове и бюфети. За да не изглежда интериорът да изглежда скучен, добавете ярки цветове чрез декор или тапицерия на мебели.

Ритъм

Ритъмът в интериора се задава чрез многократно повторение. Това могат да бъдат столове, картини или снимки, лампи, големи и малки елементи от архитектурен дизайн (колони, арки, повтарящ се мазилка в залата).