Новоизстреляната китайска станция е недостъпна за руските космически кораби

1
114
Добави коментар
redbul80
redbul80

Модел на модула „Тянхъ“, който беше изстрелян днес и ще служи за основата на изграждането на китайската космическа станция. Photo credit : Long Wei/Getty Photos

29 април 2021 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Въпреки грандиозните изказвания как Русия и Китай ще строят съвместно първата база на Луната, стана ясно, че изстреляната днес китайска космическа станция е в такава орбита, каквато я прави недостъпна за руските товарни и пилотирани космически кораби.

Новината бе съобщена от космическия експерт Анатолий Зак, автор на авторитетния уебсайт за руски космически новини RussianSpaceWeb.

Напомням на читателите на КОСМОС БГ, че настоящата Международна космическа станция обикаля около Земята в орбита с наклон спрямо екватора 51.6°. Но изстреляният днес базов модул „Тянхъ“ на космическата станция на Китай е в орбита с наклон 41.0°. Тук е коректно да се подчертае, че заради международното сътрудничество през 90-те години НАСА склони да се съгласи на искането на Русия да започне да строи МКС във висока орбита, дори това да означаваше, че станцията няма да е подходяща за сглабяне на лунни и междупланетни кораби и няма да може да се оползотворява цялостната товароподемност на американските совалки. 

Но според Зак, който има контакти с представители руския космически отрасъл, когато руснаците са поискали от Китай да изстреля станцията в такава орбита, че да може да е достъпна от Байконур и да се посещава от руски кораби и модули, китайците са отказали. „Всички орбити с наклон под 51.6° са непрактични за Русия. Китай знаеше за това много добре и въпреки това реши да не направи промяната“, твърди експертът. 

Формално погледнато Китай рекламира новоизстреляната си космическа станция като международна и подчертава, че всеки, който желае, може да участва в експериментите на нея. Това е вярно, но само доколкото ще можете да изпратите съответните експерименти на борда на китайски космически кораб съобразно китайските условия и ще си ги получите обратно по същия начин. Но равно сътрудничество в този смисъл, в който го разбират партньорите на МКС, няма. Няма и да има. 

Според известния историк Александър Железняков, който даде интервю за РИА Новости, руснаците със сигурност са помогнали много на Китай за собствената им пилотирана програма. Космическата станция е копие на „Мир“, корабите – на „Союз“, същото се отнася и за скафандрите „Феитиан“. Зак обаче напомня, че сега космонавтиката на Китай е достигнала до етап, в който няма нужда от Русия и активно избира да не си сътрудничи с нея. При това забележете – руснаците все още има с какво да помогнат на света по отношение на орбиталните бази. Но това не е вярно за лунните бази – в тази сфера Русия почти няма какво да предложи на Китай.

„Моралният извод за Рогозин и Роскосмос“, пише Зак в Туитър, тагвайки шефа на Роскосмос, „е, че НАСА все още е отворена за сътрудничество и щe извърви половината път, за да ви посрещне, докато китайците няма и да си помръднат пръста за вас. Фактически ще направят всичко възможно да не сте им равни – въпреки вашите прес-съобщения“.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/