УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Шенчжоу 12 с трима души излетя!

1
182
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Xinhua/GlobaLink

17 юни 2021 г. 08:45 ч.

Светослав Александров. Китай изстреля нова пилотирана космическа мисия за пръв път след почти 5-годишно прекъсване! Рано тази сутрин от космодрума Сичан, в 04:22 ч. българско време, излетя космическият кораб „Шенчжоу 12“ с астронавтите Ние Хайшън (командир), Лю Бомин и Тан Хонбо. 

За Ние Хайшън това е трети полет (предходните му мисии са тези на „Шенчжоу 6“ и „Шенчжоу 10“), за Лю Бомин – втори (той е ветеран от „Шенчжоу 7“), а за Тан Хонбо това е първото излитане в космоса.

Днешното изстрелване беше осъществено посредством ракета-носител „Лонг Марч 2F“ – стара, надеждна и невъзвръщаема. На двете си степени, както и на четирите странични ускорителя, ракетата използва двигатели с хиперголично гориво – смес от диазотен тетроксид и хидразин. Това гориво е изключително токсично и вредно за околната среда, макар че е удобно – хиперголичната смес се самозапалва спонтанно при контакт на двата компонента. Новите ракети на Китай, които тепърва започват дебютните си полети, използват по-щадящи за природата горива.

„Шенчжоу 12“ е първата пилотирана мисия до новата китайска космическа станция. Напомням на читателите, че основният модул на станцията „Тянхъ“ беше изстрелян в края на април. Стига всичко да мине наред, „Шенчжоу 12“ ще се скачи с „Тянхъ“ на шестия час след излитането. След като астронавтите се прехвърлят на борда на модула, те ще изпълнят тримесечна мисия. Очаква се за тези три месеца да бъдат проведени и две „космически разходки“. 

Ако включим и предшестващите безпилотни изстрелвания, стартът на „Шенчжоу 12“ е трети от общо 11 или 12, необходими за завършването на строежа на орбиталната станция. Когато конструкцията приключи, тя ще наподобява на съветската „Мир“ – с един централен основен модул и прикачени към него лабораторни модули „Уентян“ и „Ментян“. По-късно близо до тях ще бъде позициониран и специален модул с космически телескоп, наподобяващ американския „Хъбъл“.

Видеозапис от полета – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/