Широкото приложение на литиевите акумулатори: Какви са техните предимства

1
169
Добави коментар

0 Flares
Facebook
0
Google+
0
Twitter
0
Pin It Share
0
0 Flares
×

Благодарение на упоритата изследователска работа през последните няколко десетилетия, се стигна до изобретяването на много и различни по вид акумулатори. Едни от най–предпочитаните и разпространени са надеждните литиеви акумулатори. Те са създадени с анод от чист литий още през далечната 1970 година.

Моделът излиза от лабораторията и започва да работи реално чак след цели десет години. Необходима са му още толкова, докато бъде реализиран на пазара. Наименованието не е изненадващо, имайки предвид факта, че по време на работен режим през електролита на акумулатора се движат литиеви йони.

При повечето литиеви акумулатори, от които се възползваме днес, анодът е графит с примеси от литий. При зареждане, положителният електрод се свързва с положителния полюс на външно постоянно напрежение. Поради постъпващия в катода ток, се предизвиква движение на йони към анода, където те се натрупват. При разреждане, наблюдаваме движение на йоните от анода към катода и натрупаното количество ток се освобождава от катода към външната верига.

Предимства на литиевите акумулатори:

Има няколко фактора в тяхна полза, които ще наклонят везните при избора ни на акумулатор. Ето някои от забележителните предимства на литиевите продукти, заради които си заслужават инвестицията:

– Разрядът им е около два пъти по–малък от този, който наблюдаваме при никел-метал-хидридните акумулатори. При някои модели той може да се запази до цели десет години.
– Нямат памет, което ни облагодетелства при зареждане. С други думи, не е необходимо да ги разреждаме напълно преди това. Дозареждането е възможно, независимо от наличното електричество в тях. От тук и логичното следствие, че при съхранение не е необходимо периодично дозареждане.
– Тук имаме възможност за много повече цикли заряд – разряд. Те могат да стигнат и до десет в сравнение с оловните акумулатори.
– Заслужава си да споменем и по – ниското тегло. При еднакъв капацитет, те са
най– леките от всички познати ни акумулатори.
– При тях можем да използваме приблизително 80% от заряда. За сравнение, при оловните можем да употребим не повече от 50%.
– В литиевите акумулатори има максимум напрежение в една клетка. Така можем да получим голямо напрежение с минимален брой клетки.
– Те са изключително подходящи за електрическите превозни средства, тъй като при тях се получава малко вътрешно съпротивление и осигуряват голям разряден ток.

Недостатъците са малко и ще споменем на кратко някои от тях:

– Необходимо е акумулаторът да е снабден с предпазна схема за изключване, тъй като по време на работа не е препоръчително да се надхвърля максимално допустимата температура. Високата температура може да скъси срока на употреба.
– Нужно е да се използва подходящо зарядно устройство. Прекалено големите зарядни токове може да са пагубни.
– Цената. Не е ясно доколко това може да се причисли към недостатъците. Цената е определящият фактор за качество и дълъг експлоатационен период. За това може да се окаже, че плащайки повече, вие спестявате в дългосрочен план.

Осведомете се за актуалните оферти, предлагани на https://dikar.bg/Литиево-йонни, и поръчайте следващия си акумулатор на изключително изгодна цена.

0 Flares
Facebook
0
Google+
0
Twitter
0
Pin It Share
0
0 Flares
×