Покриви, видове и какъв да изберем

3
173
Добави коментар

          Покривните слоеве си имат свои правила за нанасяне и отделни етапи при строителството на сгради, които трябва да бъдат спазвани, за да имат комплексни резултати, а не само присъствие.   Влагата от цялата пространствена жилищна площ се концентрира основно в най-горната част на сградата и затова тя трябва да отговаря на ред условия за безопасност и защита за да бъде функционална. Всяка сграда трябва да има покрив, иначе тя просто не е завършена.  Покривът може да бъде изпълнен от различни материали, а от това зависи и начина на изграждане на вътрешните му слоеве изолации.  В общи линии те трябва да притежават паро-изолация, хидро-изолация, вентилационни отвори срещу заледяване и улуци, които да отвеждат водата по водосточни тръби до долната част на сградата.     

Покривни слоеве

Общата дебелина на тези слоеве не трябва да надвишава повече от 30-35 см, тъй като все пак това е площ, която  е покривна на сградата и не трябва да е прекалено утежнена.  

     2.  Видове покривни плоскости и технически показатели:

 –  битумни керемиди – изработват се от фибро-стъкло, което се импрегнира с битум и има тънък повърхностен слой от базалт. Има добър естетичен вид, лесни за монтаж, особено при сложни покриви. Минималният наклон, който трябва да бъде спазен е около 11 % за правилен монтаж. Преди да се монтира се прави изолация от ОSВ, която му създава допълнителна устойчивост.  Използва се при жилищно строителство, беседки, навеси.

–  профилирани /гофрирани/ метални плоскости –  притежават нужната здравина, тъй като са изработени от студено валцувана стомана с поцинковано покритие. Листовете може да имат различни профилни форми – вълнообразни, п – образни и т.н. Подходящи за промишлени халета най-вече, цехове, навеси, гаражи и др. При липса на изолация от шум,  са сравнително шумни. При тях наклона на покрива трябва да е не повече от 10 %. Имат лесен монтаж като се застъпват с около 20 см всеки един лист с винтове през определено разстояние за повече стабилност /7-8 винта на м2/. Цената е в нисък клас.

–  керамични керемиди – един от най – изпитаните и стари способи за строеж на покрив, но е скъп и сравнително тежък като вид.  Наклона на покрива трябва да почва от 25 % като максимално трябва да е около 60, при повече е нужно по здраво закрепване на керемидите, като се наковават абсолютно плътно. Те имат идеални изолационни свойства и дълъг живот на експлоатация. Използват се масово както за жилищно строителство, така и при различни типове сгради.

– метални  плочи – естетични,  олекотени от 3 до 5 кг /м2, с високо качество, имат нужната здравина,  тъй като има в тях и стоманена нишка, но единственият им недостатък, че отразяват всеки един шум, напримен при  дъжд. Лесни са за монтаж. Допустимият наклон в долната част на покрива, не трябва да надвишава  повече от 15 градуса максимум.  Имат различни размери в зависимост от избора 45/150 мм.  Цените им варират в средна долна и горна граница в зависимост от големината им.  Подходящи се за както за жилищни, така и за промишлени сгради.

–  плоскости Ондулин –има добър външен вид като се състои от битум с полимерни нишки и влакна, които имат покритие термоустойчив слой от лак. Водоустойчиви. Те са  големи листове с   вълнообразна форма т 2м/1 мт близо. Това ги прави лесни за монтаж, олекотени са и се използват за навеси, гаражи или покриви, които имат много чупки, а с ондулиновите плоскости това става лесно при минимален наклон от 6 %.. Издръжливи, имат нужната здравина при правилен монтаж, във времето избледняват от атмосферните влияния. Ниска ценова граница.  

– стоманени плоскости на ленти – водоустойчив, с гладка и красива повърхност, с полимерно покритие листове,  които са стоманизирани, които се свързват помежду си чрез сгъване. Този тип покриви има по-сложно изпълнение, тай като още преди да се качи на покрива се сглобяват с определени извивки, които влизат една в друга, а по късно се вкарват в общ шев за по-голяма стабилност. Наклона на който трябва да бъдат монтирани е мах 14 %. Пожароустойчив. доста шумен заради метала, от който е изграден, има устойчивост при замръзване олекотен, лесно може да бъде използван при сложни форми поради своята гъвкавост. Няма добра топлоизолация. Използва се при помещения, които имат обществено предназначение като църкви, промишлени цехове и т.н.  Сравнително ниска пазарна цена.

– медни или алмуниеви покриви – изключително скъпи като вариант на изпълнение и материали. Те имат най-дълъг живот на експлоатация, близо сто години, тъй като самата им повърхност  удължава тяхната здравина и устойчивост. Монтират се както при стоманените плоскости за покрив. Нямат нужда от никаква поддръжка във времето, имат нужната пожаро, хидро и топлоизолация като материал. Наклона при който трябва да бъдат монтирани е не пповече от 15 градуса.  Могат да се използват както за жилищно строителство, така и при бизнес сгради, църкви, учреждения и др.

   Строителна фирма МД-90 за Варна и област Ви запозна с някой основни покривни плоскости, монтаж и технически характеристики. Повече за Нас и наши обекти може да намерите на сайта и блога ни за Вас – http://www.md90.biz

Харесване на това:

Харесвам Зареждане…