Край на епохата РД-180! САЩ приключи с покупката на историческите ракетни двигатели от Русия!

1
98
Добави коментар
redbul80
redbul80

Двигателят „РД-180“ по време на стендово изпитание в САЩ през 1998 г. Photo credit : NASA

27 август 2021 г. 11:15 ч.

Светослав Александров. Епохата на двигателите „РД-180“, които в продължение на близо две десетилетия се използваха на американските ракети „Атлас 5“, вече приключи! Компанията Юнайтед лонч алайънс (ЮЛА) окончателно преустанови покупката им от Русия, а вече закупените ще стигнат само за още 29 изстрелвания. 

Новината беше съобщена вчера от The Verge, а тази сутрин се цитира и от Газета.Ру.

Президентът на ЮЛА Тори Бруно потвърждава, че „Атлас 5“ е пред пенсиониране. От тези останали 29 ракети, които ще бъдат изстреляни до средата на десетилетието, част ще се използват за комерсиални мисии, част – за мисии на НАСА, част – за военни спътници и част – за интернет групировката на Амазон „Кайпер“.

Ракетата „Атлас 5“ за пръв път полита през 2002 година и благодарение на нея ЮЛА се превръща в почти пълен монополист на пазара за изстрелванията в САЩ, като носителят се използва за най-важните военни мисии и за междупланетните полети на НАСА. Всяка една роботизирана експедиция на Щатите до Марс след 2005 г. е изстреляна посредством „Атлас 5“, съответно с участието на построените в Русия двигатели „РД-180“. За известно време изглежда, че партньорството между руснаците и САЩ е бетонирано, но през 2014 година, след като Путин анексира Крим и западът отвръща със санкции, външнополитическите отношения се влошават. Американският Конгрес одобрява закон, който забранява на военните да използват построени в Русия двигатели и военните стартове с „Атлас 5“ следва да приключат най-късно през 2022 г.

Но позицията на ЮЛА като монополист се разклаща не само поради геополитическите сътресения, а и заради появата на СпейсЕкс. Ракетите „Фалкън 9“ на Илон Мъск са изцяло американски и са оборудвани с двигатели „Мерлин“, които са американско производство. Нещо повече – „Фалкън 9“ са най-евтините носители на пазара, като един старт възлиза на $62 милиона. Един полет на „Атлас 5“ възлиза на $182 милиона, а отскоро цената е смъкната на $100 милиона. Но пак СпейсЕкс предлага услугата си почти два пъти по-евтино.

Двете компании също така се съревновават за военни договори. Миналата година Пентагонът връчи милиарди долари на ЮЛА и СпейсЕкс, като ЮЛА трябва да изведе 60% от военните товари, а останалите 40% следва да бъдат поети от Мъск. Проблемът е, че договорът с ЮЛА предвижда извеждането на спътниците посредством новите ракети „Вулкан“, а доставката на двигателите на Блу Ориджин „BE-4“ продължава да се бави. Военните са сериозно притеснени от подобен развой на събитията, но решения има. Част от тях включват прехвърлянето на определени партиди сателити към ракетите „Фалкън 9“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари