Наръчник: Засаждане и грижа за декоративни растения

1
150
Добави коментар
VRETIEL
VRETIEL

Модерните български градини са характеризирани с обилност от декоративни дървета, храсти и цветя, които най-често се засаждат в лехи или друг вид формирования.

Тъй като много често получаваме въпроси, дали през сайт или на обект, за това как се засаждат декоративни растителни видове, днес от UniGarden-bg.com ще разгърнем темата малко по-подробно.

Какво се взима предвид при селекция на декоративни растения

Преди въобще дори да се подходи към засаждането на каквото и да е било, е добре да се направи разбор на различните растителни видове. Този подбор много често зависи от вкусовете на клиентите, както и предложения от страна на нашите ландшафтни специалисти.

Има няколко основни съображения, за които винаги предупреждаваме по време на планиране, а именно:

Наклон на терена;Наличност на сянка;Количество валежи в региона;Хармония между различните растителни видове;Възможност за поливане.

С оглед на тези важни фактори, нашите екипи правят примерна селекция и визуализация за това кое къде ще бъде засадено и как ще изглежда крайният продукт. Следствие диалог с клиент, проекта се коригира и финализира, след което се пристъпва към покупка на подбраните растения.

Подбор на декоративни храсти, дървета и цветя

Макар и класифицирани като декоративни, много от наличните растителни видове имат и доста полезни свойства, които могат да се отразят не само на естетичните характеристика на една градина, но и на наличните вещества във въздуха. Прекрасен пример за това за насажденията от брези.

Брезите имат доста полезни свойства в природата и много човешки култури (най-вече сибирските и скандинавските) обвързват доста голяма част от митологиите и обичаите си с тези растения. Корите, листата и дори гъбите растящи по белите брези съдържат вещество наречено „бечулин”, което е изключително полезно и се характеризира със силни противовъзпалителни свойства.

Ако се вземат предвид позитивните ефекти над организма, много от подбраните декоративни растения в една градина могат и да бъдат ползвани от домакинството за чайове и дори приготвяне на ястия.

Един изключително полезен, красив и доста некапризен сорт декоративни храсти, са лавандуловите храсти. Лавандулата се ползва стратегически в една градина, особено на места с повишено присъствие на летящи насекоми като комари и мухи.

Силното ѝ ухание отблъсква набезите от насекоми, като самото растение може да служи за направата на тинктури, чайове и много други полезни вещества.

Как да комбинираме различните растителни видове

За да се постигне естетична и екологична хармония в една градина, е важно да има разбиране за водните, хранителни и светлинни нужди на подбраните растителни видове. Декоративните цветя, например, могат да се разделят на два типа – слънцелюбиви и сенколюбиви цветя.

Орхидеите и хризантемите имат афинитет към смесените сенки, като те могат да растат както в глинести почви, така и в по-песакливи участъци. За сметка на това, магнолията има много повече изисквания към почвата и наличното слънце.

С цел запазване здравето и красотата на цветята, ландшафтният проект се съобразява с естествените изисквания на всички растителни видове и се избяга прекрачване на тези граници.

Подготовка на почва

Подготовката на почвата за декоративните цветя изисква силно аериране на горните слоеве, както и обръщане на почвата. Не е нужно нанасяне на пясък, както е при розите, но е желателно да се добавят азотни торове, които да съвпадат с киселинните (pH) изисквания на различните видове.

При засаждане на дървета се прави изкоп 50х50х50см като самото дърво се оставя в своята саксия или субстрат за пренасяне до момента на присаждане. Особено е важно да не се открива коренището – при продължителен престои в саксия трябва да се следи за преждевременен листопад и да се полива обилно.

Декоративните храсти изискат подобен подход, като при вече развити растения не е нужно добавянето на тор по време на засаждане, но може да се добави 2-3 месеца след поставянето в почва.

Подготовка на декоративно растение

Подготовката на самите растения се съобразява с характера на самите цветя, храсти или дървета. Дърветата в саксия могат да се оставя близо до мястото на засаждане за 1-2 дни, така дървото има време да се аклиматизира към посоките на слънцето.

В сухо време дървото се полива преди засаждане, за да се активират корените – същото се прави след засаждане, най-късно 1-2 дни след поставяне в земята.

Подготовката на декоративните цветя, особено по-деликатните сортове като аюгата, включва запазване на цветето на сянка и влага. Ако цветето има месести, плътни листа, то това означава, че растението обича влага и е добре това да се вземе предвид преди засаждането.

Храстите се оставят да се аклиматизират към месните условия, като е важно да не се вадят от саксията до момента на засаждане.

Процес на засаждане

Декоративни цветя се садят по следния начин – при вече подготвена яма в земята с размер съответстващ на размерите на коренния топ и субстрата в саксията, цветето се поставя като е важно да бъде позиционирано право. На дъното на дупката се поставя малка част от торова смес, която се смесва с околната почва.

Не е желателно да се прилага натиск в околността около корените, за да не се наранят фините им структури. Следете за сплъстяване на почвата – използвайте палци или длани да изравните почвата около цветето, като след това се добавя допълнителен слой или малко кубче почва около стъблото.

Декоративните храсти се вадят от саксията и се поставят в предварително приготвена дупка, която трябва да бъде с минимални размери от 30х30х30 – в зависимост от размера на самите корени. Почвения субстрат около корените се разронва в дупката, като целта е по-лесна интеграция на коренището в околната почва.

С лек натиск земята около стъблото на храста се сплъстява, за да се стабилизира коренището в почвата и да се избегне накланяне.

Декоративните дървета изискват най-малко подготовка, особено ако вече имат установени коренни системи и идват в саксия. Нужно е да се обърне внимание на позицията на дърветата преди вадене от саксията, тъй като те имат памет относно откъде изгрява и залязва слънцето.

Лицевата част на листата трябва да гледа на изток, за да имат повече време растенията да фотосинтезират минералите и водните запази в околността си. Самото дърво се вади от саксията, не нужно да се маха преждата – може да се разрони почвената туфа, за да се стабилизира дървото при слагане в земята – следете стъблото да бъде вертикално.

Поливане и кастрене

Поливането на новозасадени декоративни растения се прави мигновено след тяхното поставяне в почвата. Това събужда корените и ги кара да излязат отвъд земята, с която идват.

Поради увеличената аерация на земята покрай новозасадените видове, е нужно само да полеете докато водата спре да попива. Могат да се направят вади покрай храсти и дървета, за се подпомогне улавянето и задържането на вода в околността на тяхното землище.

Декоративните цветя, особено ако се едносезонни или с грудки, не се кастрят освен, когато има вехнещи листа – добре е те да се махнат, тъй като с в тежест на цветето. Декоративните храсти се кастрят редовно, особено в първите 6 месеца от тяхното засаждане, така се подпомага развитието и пропагацията на корените – целта е задълбочаване на кореновата система.

Декоративните дървета се кастрят като се следи за водещите клони, някои видове дървета като брезите, растат изключително бързо и поради това имат широкоразперени корони, но доста плитки корени. Добре е и да имате предвид, че брезите имат водещ клон и той не бива да бъде кастрен вертикално, но може да бъде кастрен хоризонтално.

Надяваме се този наръчник да е бил полезен за вас. При въпроси относно отглеждането на декоративни растения, засаждането или грижата за екзотични видове, можете да се свържете с екипите на UniGarden-bg.com директно.