Илон Мъск написа стряскащо писмо към работниците си: заплаши ги с фалит, ако не оправят кризата с двигателите Раптор

1
143
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от статично огнево изпитание на „Старшип“ по-рано през този месец. Photo credit : SpaceX

30 ноември 2021 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. През последните месеци СпейсЕкс показа забележителен прогрес с двигателите „Раптор“. До този момент компанията е произвела над 100 бройки (замислете се, че все още няма нито един двигател „BE-4“ на Блу Ориджин, годен за полет), като „Раптор“-ите са преминали през множество статични и летателни изпитания. Но за Илон Мъск това не е достатъчно. Навръх Черен петък предприемачът написа стряскащо писмо към работниците си, заплашвайки ги, че компанията ще фалира, ако не оправят „кризата“ с производството на двигателите. 

Новината бе съобщена от авторитетни медии като The Verge и CNBC.

Защо изглежда, че има проблем? Макар че 100 произведени двигателя е внушително число, всяка ракета „Супер Хеви“ и кораб „Старшип“ имат нужда от 39 „Раптор“-а. Поне в началото „Старшип“-ите няма да са възвръщаеми, докато компанията усъвършенства процедурите по обратно навлизане в атмосферата. Според Мъск СпейсЕкс трябва да изстрелва „Старшип“ веднъж на две седмици, започвайки от догодина. И ако няма нужната бройка двигатели за постигането на тази цел, компанията няма да е в състояние да поддържа работата на спътниковата си мрежа „Старлинк“.

„Щях да почивам през уикенда, първият ми уикенд от доста време, но вместо това ще съм на производствената линия на „Раптор“ през цялата нощ и през уикенда“, е съобщил Мъск в своето писмо.

Доскоро отделът по двигателостроене на СпейсЕкс се ръководеше от Уил Хелтсли, който напусна компанията по-рано през ноември. От тогава досега ръководството на фирмата е разследвало положението с производството на „Раптор“ и Мъск констатира, че то е много по-сериозно, отколкото е смятал преди. 

Предприемачът разчита на печалба най-вече от спътниковия интернет „Старлинк“, но въпреки че са изстреляни над 1 700 сателита в орбита, първата версия по неговите думи е „финансово слаба“. Втората версия спътници е „финансово силна“, но може да бъде изстрелвана ефективно само с ракети „Старшип“. А досега спътниците винаги са били изстрелвани с ракети от по-старо поколение „Фалкън 9“.

Застрашена ли е наистина компанията СпейсЕкс от фалит? Трудно е да се каже, но The Verge напомня, че Илон Мъск притежава склонността да плаши работниците си по този начин. Например през 2018 г. той е използвал същата тактика по отношение на Тесла и производството на „Модел 3“. След това фирмата изплувала нагоре и днес нейната стойност се оценява на $1 трилиона.

Едно нещо е сигурно – предстои сериозно раздвижване в СпейсЕкс. Мъск не е човек, който ще остави работниците си да си клатят краката. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/