Парк “Сарафово” – море, цветя и градина

5
Добави коментар
nadamlada
nadamlada

Цък върху проекта за по-добро изображение.

Нов проект за нов парк. Да, звучи изненадващо, но експертният съвет по устройство на територията към община Бургас вече е одобрил паркоустройствения проект на парк “Сарафово”.

Красивият парк ще е с приблизителна площ от 142 декара, и в него ще има всичко, с което да се гордее една крайморска градина. Ще осигурява 44 кв.м на жител зелени площи за широко обществено ползване, т.е. толкова, за колкото само може да мечтаем.

Обособени са три главни подхода, както и характерните зони за активен и пасивен отдих, транспортни комуникации и паркинги. Ландшафтното устройство на територията, функционалното зониране и плановата композиция са подчинени на съществуващата растителност.

Любимите ни елементи, които ще присъстват са въжена конструкция на открито, детска площадка с вълнообразна повърхност и вело алея с вело паркинги.

Велосипедната алея, успоредна на крайбрежната алея е съобразена с нормативите за двупосочно движение. (Браво наш’те!!!). Широчината й е 2 м, а изолационната ивица покрай нея е 1 м. Осигуреният брой паркоместа за велосипеди е 80.

Ще ни усмихват и специалните кътове-градини за пикник, които ще са в различни цветове. На всяка от шестте поляни ще има пъстри цветя, чийто цветове са с един цвят, но цъфтят по различно време. Листата и плодовете на дърветата и храстите също ще са в цвета на поляната за пикник. Така ефектът от жълтата, оранжевата или синята поляна ще е продължителен, а тя би изглеждала всеки път различно, макар и в една гама… Присъства и любимата ни Мавританска поляна – с много на брой и вид естествено срещащи се видове!

Проектанти на парка по част паркоустройство и благоустройство са: Главен проектант арх. Атанас Ковачев, членове на колектива: ланд. арх. Светлана Анисимова, ланд. арх. Иван Мустаков.

Ето и малко повече за устройството на територията от страниците на sg.stroitelstvo.info.

Според окончателния проект на застроителния и регулационен план на квартал “Сарафово” от 1991 г. е предвидено да се разработи крайбрежен парк върху неусвоената, силно ерозирала крайбрежна ивица.

Развитието на “Сарафово” е заложено в няколко устройствени разработки. Той е предмет на изследване в “Териториално-устройствен план на Черноморското крайбрежие” и “ТУП на отдиха на община Бургас”, разработени и одобрени през 1989 г., където територията е определена като “курортен ресурс с регионално и национално значение”.

Урбанистичната концепция в общия градоустройствен план на Бургас от 1993 г. създава условия територията да се развива като част от градската структура. Градоустройствената идея, заложена и при разработването на новия общ устройствен план на Бургас, предвижда в перспектива кв. “Сарафово” да се обособи като вторичен градски център.

Теренът, определен според плана на регулация и застрояване на кв. “Сарафово” от 1991 г. за изграждане на крайбрежен парк, с обществено обслужване и спорт, е разположен в най-южната част на квартала, над плажа.