Чуфа, земен бадем (Cyperus esculentus) – една перспективна култура

2
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(5 гласа, оценка 4.80 от 5)

Чуфа или земен бадем (Cyperus esculentus), принадлежи към семейството Cyperaceae. Родина това невероятно растение е Средиземноморието и Северна Африка. В промишлен мащаб земния бадем (чуфа) се отглежда в средиземноморските страни. За познавачи на тази култура се смятат испанците, които извличат от клубените му много полезно растително масло и го смятат за храна на бъдещето. По съдържание на масло (до 28%), тази култура може напълно да се причисли към маслодайните растения. За храненето на човека е особено важно в състава на растителните масла да влизат незаменими мастни киселини, чието съдържание в храните от животински произход не е достатъчно. Други хранителни съставки на ядките на земния бадем също се намират в оптимално съотношение, което допринася за високата усвояемост на този продукт-чудо в стомашно-чревния тракт на човека. Всичко това позволява да се говори с голяма увереност, че чуфата (Cyperus esculentus) ще заеме достойно място в нашето хранене.

В сладкарските фабрики на някои страни земен бадем се добавя към шоколад, какао, бонбони, торти, от него правят халва. Ястия, приготвени с брашно от земен бадем, се усвояват добре от организма. Сушените клубени на земния бадем имат вкус подобен на ядки. Децата ги консумират като деликатес. Испанците са се научили да извличат от плодовете на земния бадем мляко, което има лечебни свойства и се използва за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт. По много проста технология такова мляко може да бъде приготвено в домашни условия. Натрошени пресни клубени на земен бадем се заливат с топла преварена вода в съотношение 1:4 (една част от клубени, и четири части вода). Ако клубените са сухи, те предварително се накисват в топла преварена вода и се минават през месомелачка. Престояват една нощ, след това се филтрират, като едновременно се претриват през сито и се добавя захар на вкус. Преди употреба се пие охладено.

В домашни условия от клубените на земния бадем може да бъде приготвен и марципан. Старателно измити и подсушени клубени се разбиват с миксер, като предварително са запечени на слаб огън. Получената маса се смесва с пудра захар (2:1), сместа се залива със студена преварена вода, равномерно се омесва, като се поставя в тенджера и се загрява на слаб огън. Еластичната смес се оформя добре без слепващи добавки. От нея правят бонбони с различни форми.

Клубени на земен бадем се стриват в хаван и се добавят към брашно за печене на сладкиши и бисквити. От добре изсушени и печени във фурна клубени може да се получи диетично кафе.

Ароматните печени Cyperus esculentus, на вкус превъзхождат дори кестените.

Надземната част на чуфата по хранителни вещества, не отстъпва дори на зърнените растения и се използва за храна за домашни животни, като в прясно състояние, така и като силаж. Надземната част е остра, триъгълна. Разширява се, слива се и образува непрекъснат зелен килим, който представлява красива гледка. На подземните си разклонения растението формира много възли (до 500 броя в едно гнездо), с големината на бадем. Оттук и другото име на чуфата – земен бадем. Кожицата на клубенните има кафяв цвят, а ядрото е бяло. Плодовете се консумират с кожата. Формата на клубенчетата е продълговата, овална, а понякога почти кръгла. Дължината е 1-3 см., а ширината – 0,5-1 сантиметра.

Cyperus esculentus расте на почти всякакви почви, но се чувства слънчеви и плодородни райони. Изисква умерено поливане.

Преди засаждане клубените се накисват с вода при стайна температура в продължение на 3 дни. Когато почвата се затопли до 15°С, се засаждат на постоянно място на дълбочина от 7-8 см. Клубените се поставят в гнезда по 3-4 броя, на разстояние 20 см един от друг, с междуредия 40 сантиметра. Поникват на 8-10-я ден. Ако климатичните условия не позволяват да се посади в средата на май, след това се използва разсад. Този метод е дори за предпочитане, тъй като предлага по-щедра реколта. Това се дължи на функцията на растежа на растенията. Над повърхността на почвата по време на вегетативния сезон, се появяват все повече и повече групи листа. В същото време в подземните части на растението се образуват все повече нови и нови зачатъци на възли, от които след определен период от време се формират зрелите клубени. Ето защо, при прибиране на реколтата в гнездото винаги има големи, средни и малки клубени. Затова, колкото е по-дълъг периода на вегетацията, толкова е по-богата реколтата, т.е. има повече големи клубени. Тази особеност на чуфата трябва да се има предвид при наличието на малко количество посадъчен материал и при желание през първата година да се получат повече клубени.

На посева с чуфа се поддържа достатъчно влажност, рохкава пръст, почистват се плевелите. Растението напомня малко на картоф.

Първите студове през есента Cyperus esculentus понася добре. Към прибиране на реколтата се пристъпва само, когато започнат да изсъхват и жълтеят листата, което обикновено се случва в края на септември. Късното прибиране на реколтата допринася не само за доброто узряване на грудките, но също и за образуването на голямо количество масло, натрупването на което се проявява главно в края на периода на вегетация.

Прибирането на реколтата от земен бадем се извършва в сухо време. Извадените клубени се отърсват от пръста върху метална решетка, измиват се както са върху решетката с вода от маркуч и после се сушат на слънце или в помещение, така че да не се напукат. За съхранение се използва мазе или помещение защитено от гразачи. Добре се съхранява чуфа и при стайни условия.

Подборът и съхранението на грудките за семе имат някои особености. При прибирането на реколтата са избират най-зрелите и големи клубени, промиват се с разтвор на калиев перманганат, изсушават се и се оставят на съхранение в стъклени буркани, които са пълни до ¾ от обема. Буркана се затваря с пластмасов капак, поставя се на една страна и до пролетта се държи в долната част на хладилника. Буркана може да се запази и на перваза на прозореца, защитен от светлина. Температура на съхранение на посадъчния материал на земния бадем трябва да бъде положителна, не по-ниска от 1°С.