2012 Началото На Ново Начало: Заблудата – има ли риск да не се “събудите” след хипноза?

1
Добави коментар

Ново начало ли е да приемем хипнозата като приемлив факт? Много хора се страхуват от този „феномен“…

Фото източник: myhypnotist.ie

Медицинските общества в САЩ, Канада, Австралия и страните от Европейския Съюз отдавна са приели терапевтичното значение на хипнозата. Един от най-видните психотерапевти на ХХ в. – Милтън Ериксон (по образование лекар) е провеждал терапиите на пациентите си в състояние на хипноза.

Ето и реалното значение на хипнозата: Хипноза (от гръцки хъпнос – сън) е състояние на транс, постигащо се с повторението на монотонни действия. Тя наподобява много съня, тъй като се приема, че осигурява психическа и физическа релаксация.

Все по-често се използва за лечение, като за превъзмогване на стрес, болка и при хора претърпели психически травми. Винаги е давала отличен резултат. В сравнение с успокоителните медикаменти, тя е превъзхождаща.

Според класическото определение хипнозата е променено състояние на съзнанието (ПСС), при което се заобикалят съпротивите на логическия ум, а подсъзнанието на хипнотизирания субект става по-податливо за позитивни внушения и креативна промяна. Това определение е непълно, неточно.

За хората, които за първи път се срещат с хипнозата, то е напълно непонятно.

И така, cпоред Д-р Димитър Тенчев – „хипнозата не е сън, нито клиентът се “буди” от хипноза. Нещо повече. Ако приемем това определение за вярно, то субектите, преживели хипнотичен транс, стават несъстоятелни, защото не са били в безсъзнателното състояние на сън.

От там идва и тяхното объркване: “Аз чувах всичко, което ми се говореше”. “Можех да отворя очи, ако поискам” .“Имам спомен какво ставаше по време на сеанса”.

Самото допускане, че клиентът не може да контролира терапевтичния сеанс и става безпомощна марионетка в ръцете на терапевта, противоречи на терапевтичния ни опит в трансови състояния.“

Няма дори и минимална опасност да не се „събудите“ след хипноза. Ако бъдете оставен по време на хипноза от хипнотизатора, процесът ще премине в естествен сън и ще се събудите или ще излезете от това състояние скоро след като хипнотизаторът спре да говори.

Всяка хипноза е по същността си процес на автохипноза, тъй като нито разума, нито самоконтрола се губят по време на сеанса.

Източници: www.insighting.eu, en.wikipedia.org ––––––––- Misterija