Теравада будизъм

2
Добави коментар
Nutrim
Nutrim

ТЕРАВАДА БУДИЗЪМ

Теравада будистите (ТБ) вярват, че те практикуват оригиналната форма на будизъм и той им е бил предаден от Буда. ТБ доминира в културата на Шриланка, но също е известен и в Тайланд и Бурма. Докато Сидарта Гутама – Буда прекарва няколко десетилетия в учение, никое от ученията му не е записано до няколко стотин години след това. В трети век Асока – великият Маорски император, покръстен в будизъм започва да спонсорира няколко манастира през века. Той дори изпраща мисионери в различни страни и на изток и на запад. По негово време учението за Буда се разпространява в цяла индия и Шриланка. Разпространяван от обилния растеж на будистките еретици съветите на будистките монаси бил събран в Маурсаката столица Патна, през 3-ти век п.хр. , да изясни доктрината. Каквото произлязло от този съвет, малко или много било дефинираното учение на ТБ, от там нататък ТБ претърпява малки промени. Когато учението на Буда било написано като канон, не било написано на санскрит а на език произлязъл от санскрит, наречен пали. Този език се говорел в западните райони на индия, но от Шриланка до Бурма скриптата от Пали се превърнала в дефиниран канон. Не можем да уточним кога точно е бил записан, но традицията изказва че канонът първо е бил написан някъде м-ду 89 и 77 преди Христа, това е повече от 400 години след смъртта на Буда.

Този канон се нарича трипитака, или трите кошчета и е разделен на 3 части.

– Ваная или “ръководство”

– Сута или “беседата”

– Абхитхама или “приложение към доктрината”

Втората част в беседата е най-важна в будизма, това са ученията на Буда и съдържат цялата будистка философия.Главните доктрини на ТБ отговарят точно на учението на Буда, ТБ е основан на ЧЕТИРИТЕ ВЕЛИКИ ИСТИНИ и на идеята че всички физични истини са верига от събития, това включва цикъла на раждане и прераждане. Чрез практиката на ВЕЛИКАТА ОСМОКРЪСТЕНА ПЪТЕКА и на ЧЕТИРИТЕ ВЕЛИКИ ИСТИНИ индивида може да достигне нирвана. ТБ все пак е съсредоточен върху медитацията и концентрацията, като резултат подкрепя монашеството и отделянето на личността и прекарване на времето в медитация. Това оставя малко място за присъединяване на обществото. ТБ е била малко или много езотерична религия. Ново тълкуване на ученията на будизма реформира учението и го приспособява за по-голяма маса от хора: “Голямото колело” или Махаяна Будизъм.

ВЯРВАНИЯТА НА ТЕРАВАДА

ЧЕТИРИТЕ ВЕЛИКИ ИСТИНИ,  четирите фундаментални закона на природата -(Дама), тези истини не са вярвания или изявление, а по-скоро категории по които можем да обрисуваме пътя…. Пробуждането – Животът съдържа страдание, Страданието е породено от желание, Има край на страданието, Краят е 8-те велики пътеки. За всяка от тези Велики Истини Буда посочва задача, по която този който практикува да продължи: Първата велика истина е да бъдеш пречистен, втората – изоставен, третата – да се осъзнаеш, четвъртата – да се развиеш.

Пълното осъзнаване на третата велика  истина прокарва пътя на директното достигане до нирвана. Трансцеденталната свобода стои на върха на учението. Последната от великите истини – ВЕЛИКАТА ОСМОКРЪСТЕНА ПЪТЕКА – съдържа обяснение за освобождаване от нещастието.

Будизма често се критикува като “песимистичен”  и “негативен”. В крайна сметка живота не е само мизерия и разочарование, той доставя и много радост, щастие. Защо тогава будизма е обсебен от разочарование и страдание? Буда базира учението си върху хората: съществуват страдания и недоволство по света и никой не оспорва това. Но както доктор преписва лекарства на болни, така Буда надежда (третата истина) и лек (четвъртата истина). Буда твърди , че събуждането което той е открил е достъпно за всеки желаещ да положи усилие, изискващо осъзнаване и да продължи по великите пътеки до самия край. От нас зависи дали ще се подложим на това.

– Супер натуралното: много вери предлагат супер естествени решения на духовните проблеми за човешките същества, будизма – не! Главната от всички форми на будизма е да се използва медитацията за събуждането, а не външни сили. Супер естествените сили не са отхвърлени, но те са инцидентни и Буда предупреждава за тях като случки по пътя.

– Буда: Сидарта Гатама е бил мъж който се е превърнал в Буда -Събудилият се след пробуждането си,  подобно на Исус – в Христос (Бог). След смъртта му единственият контакт с него е чрез учението което води до събуждането.

– Господ: Няма сходство със създателя Господ намиращ се в Юдеизма, Исляма и Християнството. Господ съществува в различни типове на духовното съществуване но с ограничени сили.

– Пътеката на просветлението: Всеки човек трябва сам да направи път към просветлението си без помощта на Господ или богове. Учението на Буда показва пътя, но пътешествието зависи само от нас.

ТЕРАВАДА ЖИВОТ – ТБ набляга на достигането на собствена свобода чрез собствените усилия на човека. Медитацията и концентрацията са жизнени елементи за пътя към просветлението. Идеалния път е да посветиш себе си на изцяло монашески живот. Последователят се очаква да “се отърси от всякакво зло, да акумулира доброто и да изчисти мислите си ”. медитацията е главния начин по който ТБ се трансформират и за това монахът прекарва много време в медитация. Когато личността постигне освобождаването бива наричана “струваща личност” – Архат или Арахат. Въпреки наблягането на монашеството ТБ има определена роля и място за всеки последовател.

МОНАШЕСКИ ЖИВОТ – повечето теравада монаси живеят в монашески общества, някои се присъединяват млади на 7 г. А други могат да влизат по всяко време. Новите се наричат саманера , а пълния монах – Биг Ху. Монашеските общества като цяло се наричат Сангха. Монасите (монахините) приемат убочението на манастирския орден – Ваная който съдържа 227 правила (повечето за монахините), в тази правила има 5 които са главни за тези които се опитват да приемат будисткия начин на живот. 5-те правила са :

– въздържай се от нараняване на живи същества.

– въздържай се да взимаш това което не е дадено по собствена воля.

– въздържай се от сексуална изневяра.

– въздържай се от лоша реч, лъжа, обида, псуване.

– въздържай се от опияняващи напитки и лекарства които водят до безрасъдство и безволие.

Теравада монасите и монахините не могат да се хранят след средата на деня или да държат пари в себе си.

медитация – медитацията е невъзможна за човек на който липсва мъдрост. Мъдростта е невъзможна за човек който не медитира. Човек който медитира и притежава мъдрост е близо до нирвана. Теравада обикновено има две форми на медитация :

– Самата – успокояваща медитация

– Випасана – вътрешна медитация

ПОСЛЕДОВАТЕЛИ И МОНАСИ –  начинът на държание за последователите е много по-малко строг от колкото за монасите. Те следват главните правила:

Силно приятелство – отношенията между последователите и монасите на ТБ са много силни. Този тип будизъм не би могъл да съществува в наши дни без тази връзка. Това е начин на обща подкрепа – последователите снабдяват монасите с храна, дрехи, лекарства и т.н. а монасите им дават духовна подкрепа, благословия и учение. Но това не е точен пример за връзката между тях. Монасите не могат да изискват нищо от последователите и обратното. Всичко лежи на отдаването и добрата воля.

Церемонии – има много церемонии и празнични дни които последователите празнуват, като Уесак – раждането, просветлението и Паринибана (преминаването) на Буда, за тези събития всички се събират в местните храмове.

Въздържание – монасите имат места, обособени за въздържание (пости) на последователите, там те спазват основните правила на постите – без секс, алкохол, храна и т.н.       

Превод: Крис Георгиева