Агримония

6
Добави коментар
maritime
maritime

Целебната сила на АгримониятаДругите народни наименования на билката са: бутрак, маясълвиче, бълчец, охтичаво биле, чичак, пресечена трева и др. Камшикът е познато от древността лекарствено растение с многостранно приложение. Той е многогодишно тревисто растение с изправено, неразклонено (наподобяващо камшик) или слабо разклонено стъбло, високо до 1 м, влакнесто.

Листата, които обикновено са разположени в долната част на стъблото са последователни, перести с назъбени листчета, отдолу сиви и влакнести, отгоре тъмнозелени. Цветовете са златножълти, дребни, с приятна миризма, разположени в неправилни гроздове по горната част на стъблото. Чашката е двойна, отвън покрита с шипчета. Плодчетата са с израстъци по повърхността, набраздени, с 2 семена. Билката цъфти през юни- август. Разпространена е почти в цялото северно полукълбо, а у нас из храсталаци, ливади и тревисти места в цялата страна. Берат се облистените стъбла по време на цъфтеж. Отрязват се стъблата на около 25 см от върха. Дебелите стъбла се отстраняват. Могат да се берат и листата от неотрязаната част на стъблото.

Внимание! Да не се смесва с другия вид – Agrimonia odorata, на която листата отдолу не са сивовлакнести, а зелени.

Химичен състав: етерично масло, флавоноиди, танини, лимонена, ябълчна киселина, витамини С, К, РР, горчиви вещества, силикати. Лечебно действие и приложение: препарати от дрогата се използват за регулиране функциите на черния дроб и жлъчката, както и за допълнителна терапия при заболяване на тези органи; при стомашни и чревни разстройства, при застойни явления и отоци, в стоматологията се използва като кръвоспиращо средство. В нашата народна медицина се прилага като затягащо и диуретично средство, против хемороиди, при стомашни и жлъчни заболявания, пясък и камъни в бъбреците, копривна треска, кашлица, фарингит, като противоотрова при алкалоидни отравяния. Вътрешно приложение: по 3-4 супени лъжици ситно нарязани стръкове се заливат с 500 мл вряща вода; след като изстине, течността се прецежда и се пие по 1 чаша 15 мин. преди ядене 4 пъти дневно. Външно приложение: същото количество билка (3-4 лъжици) се вари 15-20 мин. в 500 мл вода, прецежда се и с топлата още отвара се прави гаргара при възпаление на венците, гърлото, пресипнал глас, а също за налагане на циреи, за бани. Растението е медоносно, от неразцъфтелите растения се прави жълта боя, а цъфтящите служат за щавене на кожи, които получават тъмножълт цвят.