Хипертония – Високо кръвно налягане

2
Добави коментар
Nutrim
Nutrim

ХИПЕРТОНИЯ

1. Системно лечение: . Най-мажно е да се пие ДОСТАТЪЧНО ВОДА или чай. Отводняващ ефект имат топлите течности – 60-80 градуса. Норма – поне 2 литра дневно. Водата се пие на малки порции през целия ден. Така сърцето не се претоварва. 2. ЛЕНЕНО СЕМЕ – смила се в електрическа кафемелачка. Приготвя се каша с вода, нектар или компот. Приема се след обед или вечер. Дневна доза – 2 суп. лъжици.

3.СОК ОТ КАРТОФИ – два пъти дневно по 50 грама.

4. Един ден седмично – ябълково-оризов, при упорити случаи, 2-3 дни седмично.

Това с глога при кризи е, докато се смъкне кръвното, посре си е пак по 3 пъти на ден по 20 капки. Успее ли да се регулира кръвното в нормални граници профилактично може да се продължи с по 20 капки вечер. При дразнене на стомаха се взима след храна, заради спиртния извлек.

Високо кръвно налягане

Тук са представени някои полезни сведения, здравни съвети и указания ползващи пациенти със Високо кръвно налягане (хипертонична болест,артериална хипертенсия) Високото кръвно налягане е заболяване което се смята за идиопатично (без установена причина макар и с определен процент наследственост) в 95 % от пациентите,а в останалите 5 % се дължи на бъбречни и ендокринни заболявания, или като страничен ефект на някои медикаменти. Обикновено предизвиква оплаквания от главоболие,световъртеж,замаяност и гадене,зачервяване,пребледняване,раздразнителност,влошаване на съня, намалена концентрация,стягане в тила и челото,евентулно кръвотечение от носа, но една голяма част от пациените са без оплаквания.

Кръвното налягане се измерва на мишницата с апарат наречен сфигмоманометър и стетоскоп (лекарска слушалка),като напоследък все по голяма популярност придобива измерването му с електронен апарат.Според европейските кардиолози (специалисти по сърдечно-съдови заболявания) нормалните стойности на кръвното налягае не трябва да надвишават 130/85 мм Hg, и ако пациентът системно поддържа стойности на кръвното налягане над гореспоменатите, то се прима наличието на заболяване. Еднократни (изолирани) повишавания могат да се дължат на предшестващи физически натоварвания и психоемоционален стрес и са присъщи на един здрав индивид.Кризисно покачване на кръвното налягане до стойности над 200/120,придружено с изразена изява на гореописаните симптоми се нарича „хипертонична криза“ и изисква назабавна лекарска намеса.

Високото кръвно налягане е хронично заболяване с голям медицински и социален ефект,тъй като, неговите усложнения във времето-увреждане на сърцето,мозъка,очите, бъбреците,големите кръвоносни съдове на крайниците със своята крайна клинична изява-сърдечен удар (инфаркт),моз. удар (инсулт)и др. причинява висока смъртност,голям процент инвалидизация на населението, както и прекомерни разходи за лечение.

Обикновено високото кръвно налягане се открива при посещение при личния лекар по друг повод,и пациентът е склонен да го неглижира (омаловажи) като съществен медицински проблем какъвто е в действителност. Установено е, че едва 50 % от пациентите с хипертонична болест знаят за това свое заболяване, 50 % от тях предприемат някакво лечение и само 50 % от лекуваните постигат задоволителен ефект.Т.е. 12.5 % знаят за своето заболяване и се лекуват ефективно. Ако бъде установена висока стойност на вашето кръвно налягане,е желателно изследването да се повтори неколкократно,и ако тенденцията е да поддържате високи стойности, то би трябвало вашият лекар да предприеме някои дейности с цел уточняване причините на заболяването,както и наличието на усложнения,а именно електрокардиграма, ехография („видеозон“) на коремните органи и сърцето,преглед на очните дъна,изследване на нивата на серумния общ холестерол,HDL-холестерол,триглицериди,креатинин,урея и кръвна захар.

При слабо изразено повишение на стойностите на кр. налягане вероятно той ще ви препоръча да опитате немедикаментозно лечение в продължение на няколко месеца с отказ от тютюнопушене,кафе и злоупотреба с алкохол, отслабване на тегло, умерена но редовна физическа активност поне по 30 мин. дневно, отказ от допълнително прибавяне на сол при хранене и избягване на тежки и мазни храни, за сметка на такива съдържащи повече влакнини-плодове и зеленчуци. При неуспех на приложеното немедикаментозно лечение или при високи първоначални стойности на кръвното налягане,е препоръчително да ви бъде предписано едно или няколко лекарства,като имате в предвид , че лечението обикновено продължава до края на живота.

ХИПЕРТОНИЯ

ОПРЕДЕЛЕНИЕ.

Хипертонията е заболяване, при което артериалното налягане превишава нормалните стойности 120/80, а до 140/90 се определя като „гранично“ или „нормално високо“.

КЛИНИЧНА КАРТИНА.

Може да протича абсолютно безсимптомно и затова артериалното налягане трябва да се измерва периодично.

Високото кръвно е от забол., които през последните десетилетия се превърнаха в бич за съвременното общество. Традиционно се смяташе за болест на възрастните, но вече все по-често тя засяга и хората в трудоспособна възраст, а не са застраховани срещу нея и съвсем млади мъже и жени. По-уязвими са мъжете. При това в млада възраст заболяването може да протича много коварно без обезпокоителни симптоми

При драстично  фез. или психическо натоварване при човек, който въобще не допуска, че има високо кръвно то изведнъж може да доведе до инвалидизация или дори смърт – повишеното артериално налягане причинява спукване на кръвоносен съд в жизнено важен орган. Ако това е сърцето, развива се инфаркт на сърдечния мускул. Ако се спука мозъчен съд, се развива инсулт.

Постоянното повишено кръвно е един тих убиец. При повечето пациенти то не се съпровожда от никакви особени оплаквания (нерядко се открива случайно), но въпреки това уврежда сърцето и артериите. Сърдечният мускул се уголемява  и пренапрегнатото сърце в крайна сметка отказва.

Високото кръвно заедно с увеличеното съд-е на масти в серума, наследствеността и тютюнопушенето са най-важните предпоставки за развитие на исхемична болест на сърцето и на смъртността от инфаркти.

Възможно е да се ускори отлагането на холестерол или да се образуват кръвни съсиреци. Увреждат се съдовите стени.

Предлазполагащи фактори са – хранене, обездвижване, стрес, пушене и др.

Липсата на движение, на редовни дозирани натоварвания прави организма и съответно кръвон. съдове по-уязвими при резки физ. натоварвания. Загубилите еластичността си съдове не могат да реагират адекватно. Изобилстващата с животински мазнини храна, я също и пренатоварването на организма с тестени и др. рафинирани продукти водят до натрупването на шлаки, до наслоявания по кръвоносните съдове, които ги правят по-ригидни – те не могат да реагират на динамичните промени.

Ако не се пие достатъчно вода, кръвта увеличава вискозитета си, а по-гъстата кръв преминава по-тредно през и без това стеснените съдове.

След като бе установено значението на нерафинираните продукти, на студено пресованите растителни масла, на рибата, започна масово преориентиране към тях.

Нормалните количества вода (около 2 л. дн.) предпазват от образуване на бъбречни камъни и оттам от калкулозни пиелонефрити, които са честа причина за симптоматичните хипертонии.  Ако тази вода се пие затоплена или на чай, има и диуретичен ефект.

По време на тренировка мускулната дейност е засилена. Кръвният ток се увеличава, а с това към мускулите се транспортира повече кислород и в резултат сърдечната дейност се усилва.

В стресови ситуации мозъкът изпраща заповед до хипофизната жлеза. Тя ост своя страна стимулира надбъбрека за отделяне на адреналин – пулсът се ускорява, кръвоносните съдове се свиват, кръвното се повишава, а оттам до инфаркта има една крачка разстояние. Най-застрашени са тези, които непрекъснато се вълнуват.

ОСНОВНА ЛЕЧЕБНА ПРОГРАМА ПРИ СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ БОЛЕСТИ

Спазването на 3-4 точки от нея в някои случаи също дава добър лезултат, но на трайно възстановяване може да се разчита само, ако се работи цялостно.

1. ХРАНЕНЕ. – месото се ограничава до 2 пъти седмично.

– риба се включва в менюто поне 2 пъти седм. Най-полезни при сърдечно-съдови забол. са рибите с над 10% мазнини – сардина, копърка, херинга, скумрия, паламуд, тон, лакерда и сьомга.

– около 500 г сурови плодове и зеленчуци дневно.

Веднъж седмично да се провежда ябълково-оризов разтоварителен ден. При упорити случаи на хипертония може и 2 пъти седм.  Това не е гладуване, а смяна на един вид храна с друг и се понася добре. Храната в съответния ден е 1-2 кг. плодове, варен ориз, освен това топла вода или чай.

Закускя – само плодове. Обяд – отново плодове, след тях варен ориз (без сол или с малко диетична сол) с подправки. След. закуска – плодове Вечеря – плодове, варен ориз. Чаят за деня се разпределя на 7-8 порции.

2. ВОДА. Норма – поне 2 л. дн. Пие се на малки порции през целия ден, примерно на 10-15-20 порции. Така сърцето не се претоварва.

3. ДВИЖЕНИЕ.

4. ДИШАНЕ.  При добро изпълнение тази техника може да прекрати стенокарден пристъпи да помогне за регулиране на сърдечния ритъм (няма да излекува всички ритъмни нарушения, но при рязко ускоряване на пулса има рекламен ефект). Има и противостресоно действие. 5. ЛЕНЕНО СЕМЕ. То има мазнини, много сходни с мазнините в рибата. Лененото семе в съчетание с хомеопатично лечение блестящо регулира холестерола.

6. СОК ОТ КАРТОФИ. – 2 пъти дневно по 40-50 г прясно изцеден сок от сурови картофи (предварително се измиват и се почистват кълновете, все пак е по-добре да се обелят). Помага и при гастрит. Сокът проявява бързо ефекта си и е подходящ за овладяване на хипертонични кризи. 7. МАГНЕЗИИ. По света отдавна се използва при инфаркти, стенокардни пристъпи и нарушения на сърдечния ритъм . (Писах как се взима) В аптечната мрежа има разл. форми на магнезиеви препарати – шумящи таблетки, таблетки за смучене и др. Важното е да се получава оптимална доза – 300-500 мг. дневно. Най-добре е да се приеме вечер.

Обикновената английска сол (магнезиев сулфат) също може да се има впредвид. дневна доза – 2-3 грама. Приема се в малко вода, разтворена.

8. ВИТАМИН Е.

Няма риск от  пренатрупване и предозиране. Обикновено по 300-800 мг. дневно. Напр. при чести и сериозни стенокардни пристъпи, слединфарктни състояния, напреднала миокардиосклероза започваме с 400 мг. сутринта и 400 мг вечерта. при подобряване на състоянието – 300 мг. за поддържане на постигнатия ефект.

9. Билки

НАСТОЙКА ОТ ГЛОГ още – настойката от глог (както и чаят от него) подобрява оросяването на сърдечния мускул, като разширява коронарните съдове и усилва кръвотока в тях. В конвеционалната практика глогът е недооценен, въпреки че вече са натрупани достатъчно научни док-ва за благотворния му ефект и при ІІІ степен на сърдечна недостатъчност с лесна умора при незначителни усилия, задух, отоци по подбедриците.

ЦВЯТ ОТ МАГАРЕШКИ ТРЪН. Той е мощно средство. Дневната доза е 2-3 цвята, които се варят в 1/2 л. вода и се изпиват на 3-4 пъти за 1 ден. ьдобро д-вие при стенокардия, има и тонизиращ ефект. Подобно на женшена има регулиращо д.вие върху нервната с-ма. Подходящ е за възстановяване след тежки боледувания.

ПОЛСКИЯТ ХВОЩ има и диуретично д-вие освен всички др полезни ефекти. 2 суп. лъж. от билката се запарват 10-15 мин. в 1/2 л вода, пие се 3-4 пъти на ден по 1 винена чаша. Важен е при сърдечна недостатъчност. и задръжка на вода (подуване на краката). Може да замени отводняващите препарати с неблагоприятните им странични ефекти.

ДЯВОЛСКАТА УСТА има великолепен ефект при вегетативните реакции, засягащи сърцето като  бодежи, сърцебиене, дискомфорт. Билката е с чудесно противостресово и успокоително д.вие. Тя е важно допълнение при тиреотоксикоза (повишена ф-ция на щитовидната жлеза), причина за нервност, раздразнителност, сърцебиене. Начин на употреба: 1 чаена лъж. наситнена билка се залива с 1 ч.ч. вряла вода. запарва се 5 мин. и се прецежда. Изпиват се по 3-4  чаши дневно. Добре е една чаша да се изпива преди сън. От една страна този чай ще предпази от неприятни вегетативни реакции, които зачестяват нощем, а от друга – ще осигури качествен сън.

БЯЛ ИМЕЛ (него го взимаме ние всеки ден по 1 ч.ч.) Тази билка е с меко регулиращо д-вие върху кръвното.

Начин на употреба: 1/2-1 суп. лъж. наситнена билка се залива с 250 мл. хладка вода, кисне една нощ. Сутринта се прецежда. Изпива се 1 чаша сутрин на гладно и 1 чаша вечерта.

ЕДНА КОМБИНАЦИЯ НА Д-Р ВАЙС: Смесват се на равни части – бял имел, цвят и листа глог и маточина. Да кажем по 50 г от всяка билка. 2 ч.л. се запарват 5-10 мин. с чаша вряла вода. Чаят се прецежда. Сутрин и вечер на малки глътки да се пие по 1 чаша от този чай. Тук отлично се съчетават мекото регулиращо д-вие върху кръвното на белия имел с подобряващото  коронарното кръвообращение д-вие на глога и сърдечно-успокоителното д-вие на маточината.

10. ЛИМОН С ИНДРИШЕ. Към 1 кг мед се добавят 5-6 добре измити, смлени лимони (без семките) с корите. )аз бично корите бих ги махнала, защото се третират с различни препарати). Добавят се 15 ситно нарязани листа от индрише и 20-25 смлени бадемови или кайсиеви ядки. Преди всяко хранене се вземат по 1-2 суп. лъж. от сместта Това е рецепта по Петър Димков. Изпълнява добре поддържаща роля.

Само не е за хора с проблеми със стомаха.

11. ХОМЕОПАТИЧНИ СРЕДСТВА. ARNICA. Алпийската арника резорбира кръвоизливите и подпомага стапянето на тромбите Регулира и кръвното. Тя е между класическите хомеопатични средства.

Ефектът й при мозъчни инсулти конкурира съвременните медикаменти. За предпазване от сърдечни пристъпи в дни с по-резки промени в синоптичната обстановка и при силен южен вятър може да се приема 1-2 пъти дневно по 5 гранули ARNICA 5 (9) CH. При съмнение за съдов инцидент, стенокарден пристъп, главоболие, световъртежи и др. симптоми, свързани с нарушение на мозъчното кръвообращение, се приемат по 3 гранули на 1-2 часа.

NUX VOMIKA. Тя е чудесен вегетативен регулатор. Може да предпази от гастрокардиален синдром (сърцебиене, тежест в сърдечната област, сърдечен дискомфорт, болка) или да помогне за бързото му преодоляване. Затова назначавам 10-15 мин. след хранене по 5 гранули NUX VOMICA 5 (9) CH.

Двата препарата заедно назначавам в началото на лечението на стенокардия и/или хипертония. Тогава се приемат 5 гранули ARNICA преди храна и 5 гранули NUX VOMICA след храна.

Разбира се, използват се и мн. др. препарати хомеопатични, като –  AURUM METALLICUM, AURUM IODATIM, BARUTA CARBONICA при възрастни пациенти със склеротични промени, SPIGELIA, ACONITUM NAPELLUS и пр. при някои спешни състояния.

МЕРКИ С БЪРЗО Д-ВИЕ ПРИ ХИПЕРТОНИЯ 1. Намокря се с оцет хавлиена кърпа и петите се поставят върху нея за 5-10 мин.

2. Сок от картофи – по 1 суп. лъж. през 30 мин. Обикновено са достатъчни 3-4 приема, особено ако се комбинира с процедурата с оцета.

МЕРКИ С БЪРЗО Д-ВИЕ ПРИ СТЕНОКАРДНИ ПРИСТЪПИ 1. Вана за краката – (писах я вече).

Това е процедура, предложена от берлинския проф. Херберт Клаус, капацитет в сферата на водолечението. Има много добър успокоителен, сънотворен и особено противоспастичен ефект. Помага още и при повръщане и разстройство.

2. Дихателна гимнастика (писах я и нея). 3. Настойка от глог (спиртен извлек, продава се в аптеките) – при пристъп няколко приема по 10 капки през 10 мин. (или върху хлебчето или в малко вода).

От книгата на д-р Атанас Михайлов – „Въведение в природолечението. Моята практика“