BMW 120I – Семеен на газ или дизел ?!

3
166
Добави коментар

BMW 120I – Семеен на газ или дизел ?!

Днес ви представяме BMW номер едно, ама не е номер едно, а Първа серия. Които напомнят малко на Z Автомобил BMW от 1-ва серия се води малък семеен автомобил. Малко дупенце, ъъ купенце, със задно предаване. Произвежда се от 2004-та до 2013-та, рекорд 9 години за BMW си е това. Имаме четири варианта, триврат и петврат хечбек, купе и кабриолет, като най-харесвано в България е петвратото.

Първа серия е със мнго красива и необикновена визия, модерна е и не случайно е все още доста популярен автомобил, кара се както от мъже, така и от жени. Фейслифтовата версия излиза 2007-ма година, като подобренията са във фаровете и наличните Angel Eyes, брони, по-големи бъбреци, халогени и по-добри двигатели.

Препоръчваме фейслифт версията, защото повечето проблемчета са ги отстранили и разбира се епълна с екстри.

Много красив автомобил си е наистина, особено ако е М пакет и с по-големи джанти. Трябва да знаете, че е прицел за набези от крадци и трябва да си ги пазите, по възможност в гаражче, камерки и каквото се сетите. Тук не се краде по нещо, а се взима цялото.

Окачването на 1-цата си е типично за BMW, здравичко е, но и леко скъпичко за обслужване и…, да не забравяте за стандартния проблематик, а именно рейчицата. Леко твърдо е, все пак е … всъщнсот, не сме сигурни, пише, че е семеен автомобил, пък то.. спортно излязло.

Отиваме към двигателния отсег, отваряме и …опаааааа, чакай.., Continental ?! Какво по… ?! Ами, да в тази серия, малолитражките са производство НЕ на BMW, а на Continental и няма нищо баварско….Е вярно е, че гумите са им номер 1, но двигателите под всякаква критика. ”Мамо, искам да съм инжинер! – Маме, ти си комбайнер!”

Така, да сме наясно 4 цилиндъра, Не, не, не и не! Освен…, ако не ви се купуват още 2-3 коли в ремонти и части… ТУК, обезателно трябва много да внимавате с ибора на двигател. Четете надолу внимателно, единствено ще ви помогне! Модификациите на бензиновите мотори са 116, 118, 120, 125, 130, 139 и М Power. Повтаряме, 4 цилиднровите директно ги подминавате, ама кой каквото и да в иказва по автокъщите или дето са вкарали за продан от англия или някъде другаде, БЕЖ на далеч! Модели 116, 118, 120 освен че са си направо клаисчески ”умрели”, супер некачествени, горят масло като луди, проблеми със соленоидите иии и и и и още куп…

Ако искате да си вземете този модел със мотор на BMW, не само тенекията, търсите 130 или 135. Като 130 е атмосферен 3 литров с около 265 к.с., и можете спокойно да си сложите газов инжекцион и да ви е мирна главата. Освен това е и по-икономична от по-малките си събратя и в пъти по-качествена и бърза. За 135, няма какво да кажем, еми турпила със 3 литров двигател, twin turbo и 306 к.с. Газ може, но…. дали вие ще можете да си позволите е друг въпрос.

Дизеловите модификации са както следва пак 116, 118, 120, 123 и вървят със още доста модификации и подверсии. Малките мотори са по-зле и от Continental-ските бензинови, нямат сила, чупливи и като се чупят обикновено отиват у кошУ. Викат, икономично… Да, като я караш в Германия с другия дизел и спазваш ограниченията…. Тук горивото обаче е по-тежко, да не говорим, че не караме бвано, чупят се дюзите и се започва идилията. Стария мотор, който е преди фейслифта 120 дизел 163 к.с. е най-здравия и най-адекватния. По-малко се чупи добре върви, но не му е евтина пддръжката и мноооооооого трябва да внимавате, като взимате втора употреба… Знаете си, дюзи, течове, турбо и т.н. Фейслифтовата е със 177 к.с. и 204 к.с. и са супер проблемни, веригите са отзад, обтегачите се чупят много и после се вад идвигателя, а дали е оцелял обаче е рядко щастие което можете да чуете. Но пък от към вървене, няма спор куршум е.

Интериора е стандартен, любими са на всички седалките от спортния пакет. Ужким е семеен автомобил, а то семейно автомобилченценценценцнененцен…. тясно, мъничко, твърдо. Усещането е повече като в спортен автомобил, голям спортен автомобил, от колктоо в семейна кола. Дамите обичат този модел, доста е удобен. Мултиволан, автопилот, ел. запалване с бутон, ключа е електронен и внимавайте с тях. Отзад е меко казано тясно, подлакътника е по-скоро…. поддупник или възглавница, но не и подлакътник. Има детско заключване ?! Ами… пише семеен автомобил, да. Парктроника който има отзад е много кофти положение, не работи ли проблемите са големи. Не на всички стават, трябва да се обучава ( както всичко в колата което се добави и има модули ). Бъгажника е ГОЛЯМ!, другото може да е тясно, но багажничето с ие доста добре, седалките се свалят или падат напред и соава удобно… Отзад, няма резервна гума, всъщност изобщо в колата няма резервна гума, защото BMW въведоха Run Flat гуми, които отвътре имат разни щуротии, които ви позволяват да я карате мека с ниска скорост ( ккато резервната ). Обаче тия гуми за България са доста проблемни, тъй като са мног отежки, вдигат разхода на колата, возят по-твърдо и при шофиране по дупките ще скапете и ходова част. А да не говорим, какви са им цените за смяна с нови и т.н. Съветваме ви да си купите обикновенни, като в допълнение си вземете и тясна резервна гума, за да си нямате проблеми по пътя. И то какво стана, газово и резервна гума и …. няма багажнииик.

Автомобила излиза със 6 степена механична и автоматична скоростна кутия. Принципно е здрав и надежден, но трябва да сте подготвени, че ако се счупи сумата е с 3 цифри за ремонт. Вози нормално, нито е много твърдо, нито много меко. Цените варират от 5 до 20 00 според модел, година и модификация. Не забравяйте, никакви 4 цилиндрови двигатели, 130 е със 6 цилиндъра, харчи колкото по-малкия мотор, върви много повече. Бензиновите са с разход от 7 до 15 градско според кубатурата, 130-ската гори около 8-9 на 100, като 120 гори малко отгоре. Ако сте дама, задължително си купувайте единицата със парктроник, защото прозорецът е малък и видимостта е слаба. 130-ката е около 6-15 хиляди според състояние и година.