Откъс от книгата “Как да привлечем любовта в своя живот” | Public Republic

11
Добави коментар

според принципите на Васту

Какво общо има тук околната среда?

Наистина, какво?! Как ще реагирате например, ако ви кажат, че вашите житейски неудачи, особено с мъжете, се дължат на… неудачно наредения паркет в дома ви? Ами вероятно първата ви реакция ще е повече от скептична, като на повечето хора, с които работим. Но този скепсис се разсейва, когато опознаят Васту-шастра, науката за хармоничния живот…

Ако знаехте нещо за Васту, щяхте вероятно да се сетите, че този паркет също има място във вашия живот и определя, наред с много други фактори, степента на удовлетворението и щастието, които изпитвате, а и вашето здраве и продуктивност. В зависимост от начина, по който е нареден, този паркет също има дял в хармонията или напрежението, което усещате, включително и при контакти с други хора.

А ако бяхте научили повече по въпроса, щяхте да знаете и това, че корените на Васту-шастра тръгват от Ведите, един древен корпус на знанието, сътворен преди седем или десет хилядолетия в Индия от просветлени наставници, които са наблюдавали и документирали функционирането на Всемира. Ходът на всички явления се определя от универсални закони, затова и наблюденията и изводите на тези мъдреци са запазили своята актуалност и днес.

По-същественото е, че когато се научите да ги прилагате във вашия дом или офис, т.е. местата, на които отделяте най-много време, това ще даде благоприятно отражение и върху целия ви живот, а освен паркета, в него присъстват и безброй други „дребни” неща, на които не обръщаме особено внимание… Нека първо разгледаме някои ключови и животопроменящи принципи на Васту, съобразени специално с темата на тази книга – намирането на ПОДХОДЯЩИЯ човек.

Първото правило е свързано с всемирната енергия. Става дума за една универсална жизнена „мощ”, наричана в отделните култури с различни имена: ци, ки, шакти, рхор и т.н., чийто „поток” обхваща цялото мироздание, тъй като циркулира навсякъде и във всяка жива твар. Всеки от нас притежава вродената способност да координира действията си с този всемирен поток.

Правило № 1 Стига да протича безпрепятствено в твоята околна среда, тази животворна енергия ще ти помага да получаваш всичко, което искаш в своя живот – включително и мъжа на твоите мечти.

Всяко нещо във Вселената – вие самите, това, което виждате около себе си плюс всичко останало, което не виждате – се изгражда от една универсална животворна енергия, съдържаща се в пет материални съставки. В индийската традиция ги наричат маха бхута, а в западната – „(първо)елементи” или „стихии” . Те са: Земя (Бхуми), Вода (Джала), Огън (Агни), Въздух (Ваю) и Пространство (Акаша), което приютява останалите и им позволява да си взаимодействат. Това са основните строителни компоненти, с които духът изгражда материята, а енергията намира в тях своите осезаеми проявления.

Според създателите на Васту, всичко в света, в който пребиваваме – нашето тяло и съзнание (т. нар. „тяло-ум”), храната, която ядем, тази книга, житейската и работната ни среда, т.е. всяко нещо, съществуващо около и в самите нас, се изгражда от тези пет елемента, влизащи в различни комбинации помежду си. Благодарение на общата енергийна връзка всяка жива твар е способна и да влияе на другите.

Петте елемента поддържат постоянен баланс помежду си. Когато тече в някой от тях, енергията се стреми да не нарушава хармонията му с останалите четири. Така че оптимална е тази среда, която е конструирана и балансирана така, че да позволява безпрепятствено протичане на всемирната енергия. Само при тези условия и ние ще се впишем в естествения порядък на Всемира. Когато живеем на такова място, ние усещаме вътрешен покой и хармония, а то излъчва атмосферата на светилище и оазис.

Нека видим и какво представлява правилното съотношение.

Правило № 2 Ако успеете да неутрализирате стреса, като хармонизирате Петте елемента в своята среда, вие ще изградите и желаната от вас хармонична и здрава връзка.

В природата балансът между петте „съставки” се получава по естествен път. Така стигаме и до следващия извод на Васту: всяка неорганична структура, появяваща се в естествената среда на елементите, осуетява в една или друга степен взаимодействието им, тъй като блокира енергията и я отклонява в друга посока. В личен план усещаме този дисбаланс като тревожност и угнетение.

Напрегнатостта преминава в без-покой-ство, което обхваща цялото ни същество (тяло, душа и дух) и намира израз в отрицателните мисли и емоции, а те на свой ред – в неуместните постъпки. Именно тази нездравословна комбинация блокира и способността ни да бъдем творци на собствения си живот, тъй като ни изолира от Всемира и ни кара да се чувстваме не-щастни, а нерядко и ни разболява. Книгата, която държите в ръцете си, спокойно можеше да се нарича и така – „Да бъдеш творец на собствения си живот”.

Третият принцип на Васту е свързан с нашето отношение към околната среда. Имайте предвид, че привичните представи имат и свойството да „пре-сътворяват” света, в който живеем…

Правило № 3 Вашите мисли, възгледи и постъпки се отразяват не само на околната ви среда, но и на вашата способност да привличате подходящите хора.

И така, всичко във Вселената е взаимосвързано. Частици от това „цяло” са и нашите мисли, тъй като определят – в една или друга степен – това, което градим и искаме да постигнем. Да го кажем така: човек става това, което си мисли, че е. Нашите мисли и представи също съдържат искрици от всемирната енергия, която обикаля и влияе на Всемира, и затова могат да влияят на жизнената ни среда, в това число и на околните хора. Според Васту, мислите ни привличат като магнити към нас и собственото ни бъдеще – такова, каквото си го представяме. В този смисъл всяка наша емоция и представа, било положителна или отрицателна, изгражда и субстанцията на света, в който живеем.

А това означава, че когато си мислите за мечтаната позитивна връзка, а и за всичко друго, което би ви доставило удовлетворение, вашите мисли съобщават на Всемира, че сте готови да пристъпите и към действия, за да привлечете желаното. Така че случващото се тук-и-сега, било в мислите ви или наяве, определя и бъдещето, което ви очаква. Важно е да осъзнаете тази връзка . И тогава ще можете ОЩЕ СЕГА да направите и следващата стъпка – да съсредоточите мислите си само в нещата, които искате. Казано най-просто, не мислете за онова, което не искате – така само прахосвате енергия.

Ако съзнанието ви е насочено към позитивни неща, примерно хармонична връзка, добро здраве, успех, благополучие или щастие, вие не просто ще ги привличате, но и ще отклонявате от своя живот негативните ситуации и преживявания.  От вас се иска нещо съвсем просто: не да се затваряте в черупката си, а да се отворите, да се разкриете – за подходящия човек, а и за още много неща. И съвсем скоро ще се убедите, че тази откритост има и огромна притегателна мощ.

© 2006-2015 public-republic.com Всички снимки и материали на сайта Public Republic са авторски и със запазени права. Бъдете така добри и се свържете с нашата редакция, ако желаете да ползвате нашите статии. Не е достатъчно условие да посочите автора и поставите линк към публикациите. За повече информация: Авторски права – защита и санкции. Благодарим предварително!