Рискът – пътят към успеха

6
Добави коментар
CarloGambino
CarloGambino

Рискът е постоянен спътник в живота. Ако искате да успеете, трябва да рискувате, тъй като нищо не се дава даром. Рискът е условие за постигане на целите ви и пътят, който води към успеха.

“Може и да изгубите, ако опитате, но, ако не опитате, няма как да спечелите!”. Това е мотото на повечето предприемчиви хора, които, следвайки го, са стигнали далеч в желанието си да постигнат кариера. Успехът в живота зависи именно от това доколко сте смели. Както един телевизионен водещ беше казал, всичко е “Риск печели, риск губи”, или иначе казано, нищо не става от само себе си, трябва хъс и склонност към рискуване.
Рискът при започването на нов бизнес
Риск е да се захванете с бизнес, който знаете, че е печеливш, но не разбирате достатъчно от него. Важно е обаче да се научите да управлявате риска и да го свеждате до минимум. Когато започвате бизнес, разбира се, че е важно да сте запознати с материята, но по-важно е да имате нюх и да сформирате екип от високоефективни и знаещи служители. Добрата селекция на кадрите, които ще работят в бъдещата ви фирма, е първата крачка към успеха ви и ще намали значително риска от евентуален провал.
Рискът при инвестициите
Когато говорим за инвестиции, рискът обикновено се състои в няколко ключови въпроса – инвестирате ли в правилното нещо, заслужава ли си инвестицията, ще ви се изплати ли инвестицията и удачен ли е моментът за инвестиране. В условията на криза рискът от инвестиране е многократно завишен и малко хора са склонни да инвестират. Тези обаче, които са рискували и са инвестирали в недвижимо имущество предварително, по време на криза “берат плодовете” на собствената си предприемчивост и са доказателство, че рискът е предпоставка за успех.
Рискът да напуснете работа
Риск е да имате хубава работа, но да я смените с друга, която се предполага, че е по-добра. Риск е и да излезете в творчески отпуск или “career break” (почивка от работа) с цел преквалификация и търсене на нова работа или провеждането на допълнително обучение в сферата, в която досега сте се развивали. Преди да предприемете подобен риск обаче, трябва да се замислите колко работодатели са склонни да пуснат служителите си в творчески отпуск, дали няма да загубите иначе сигурната си работа и въобще ще има ли положителен ефект този експеримент. Поемането на този риск изисква на първо време солидни спестявания. Важно е също да се предвидят възможните загуби, какви ще са ползите и да се направи равносметка.
При поемането на риск трябва да изчислите точно това – едно просто математическо уравнение. Ако резултатът е положително число, със сигурност рискът си заслужава. Ако се научите да управлявате риска, да предвиждате евенатуалните загуби и печалби, успехът ви е гарантиран. Имайте едно наум, че понякога, рискувайки, печелите много повече, отколкото губите.