the post: Гърция — Македония: Каквото се повикало, такова се обадило

17
Добави коментар

Редовните читатели на блога ме засипаха с коментари по повод материала ми за втората серия на политическия покер на Груевски (писмото до Караманлис). Оставам си кажи-речи на същото мнение, и, за съжаление, реакциите от Гърция са напълно очаквани (цитирам според вестник Време) —

Гръцкият премиер Костас Караманлис вече е написал отговора на писмото до неговия македонски колега Никола Груевски и най-вероятно отговорът днес ще пристигне в Скопие. В него се очаква да има остра реакция и осъждане на последната мярка, в преговорите за името да бъде включен и въпросът за Егейците (славяногласното малцинство в Северна Гърция).

Очевидно, това е нова техника на водене на преговори, чрез вбесяване на партньора.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция, Йоргос Папандреу, изяви, че няма нужда от отговор на писмото на Груевски и че Обединените нации (арменският поп! – к.п.) са тези, които трябва да отговорят на писмото и че сътрудничеството с ООН ще бъде от полза и на двете страни. Според него, с тази постъпка Груевски прави лоша услуга на неговата страна и народ. Опозицията и властта имат възможност да демонстрират единство на нацията, познайте за сметка на кого…

Смятам, че няма нужда да се отговори на всяко писмо, и особено не на писмата изпратени за да се създадат негативни впечатления, да предизвикат национализъм от двете страни на границата без да предложат изход от ситуацията – изяви Папандреу

„Ако може да забравим по-бързо, че Груевски направи такава голяма глупост, която дори на нас нанася щети.“ Подписвам се с две ръце под това заявление.

Най-далеч в осъждането на Скопие отиде националистическата ЛАОС, която поиска гръцкото правителство да затвори границата с Македония. Писмото дава козове в ръцете на крайните националисти. Още една причина да са му ядосани в Атина. Вестник „Катимерини“ очаква нови провокации от страна на Скопие вече на претстоящата среща на децата-бежанци од Егейска Македония и смята, че с писмото македонският премиер минира процеса на преговори за името с Атина. Писмото било за правата на Егейците? Егейците с много мъки и с немалко добра воля от страна на Атина получиха право да се събират по родните си места. Писмото директно застрашава това право и поставя под въпрос досега извоюваното.

Според „ Та неа“, Атина е обзета от безпокойство, заради въможността от сблъсъци между крайно десните гръцки националисти и децата-бежанци, които се очаква да пристигнат през следващия уикенд в Лерин.Аха. Какво ли е чувството сам да си сложиш жълт таралеж на червен фон в гащите, което изпитват в момента либералните политици в Атина, които са лобирали за подобряване на отношенията и провеждане на тези събори? Как ще бъдат изтълкувани в пресата евентуални сблъсъци и как ще помогне това на преговорите?

Гръцките медии спекулират (интересно колко наистина спекулират, а колко на Време му се иска да спекулират – к.п.), че помощник-държавният секретар Даниел Фрид е препоръчал на ръководството на Скопие да не поставя такива „неприемливи“ искания и е призовал за колкото се може по-бързо решаване на спора за името. Фрид като неоснователно е оценил искането на Скопие за признаване на македонско малцинство в Гърция. Реакцията на най-големия съюзник на Македония в момента – САЩ, на това писмо и то точно от човека, който защити македонския език като отделен пред гръцки журналисти, показва още веднъж, че писмото е авантюра, несъгласувана със съюзниците. Значи да обобщиме реакциите до момента :

— Намалява готовността за компромис от страна на Гърция; — Остават само най-аварийните резервни варианти (ООН, съдът); — Влошава се положението на Егейците, възможни са граждански сблъсъци и съответните репресии; — Надига се крайния национализъм в Гърция (това дали помага за решаване на спора?); — Досегашния преговорен процес спира; — Силно намалява поддръжката на съюзниците. И САЩ вече не подкрепят безусловно Македония; — Гърция получава солиден аргумент, че именно Македония бави преговорите и ще го цитира винаги при подходящ повод. Това ли очакваше Груевски като реакция на писмото си?

Как Македония смята да се справи със ситуацията, която сама си създаде?

1. С изненада, че Гърция е трябвало да реагира по друг начин и с опит да се представи позицията на Гърция като недемократична, неевропейска и нецивилизована.(този подход досега не сработи, как се очаква да сработи отсега нататък?)

– Вместо Гърция да бъде конструктивна и да преоцени своята политика по отношение на Македония, тя ще продължи с натиска, с изнудването, със заканите и с блокадите към Македония — казва за „Време“ висш правителствен функционер.Става дума за въпрос, който съществува, за въпрос на уважение към демократичните стандарти, норми и практики, които трябва да почита всяка държава, особено когато става дума за европейска, гражданска и цивилизована държава – допълва македонският правителствен функционер. Много интересно, след като Груевски смята че е прав да пише такива писма, защо трябва оценката реакцията да е анонимна!? Нека да разберем кой е този европеец и демократ, който прави такива изявления.2. Със събиране на доказателства в турските архиви — „едни от най-старите на света“, твърди вестникътТова е още една конкретна помощ од Турция в спора с Гърция. – заключава вестникътДа видиме, колко ще помогнат турските архиви в спора. Аз съм сигурен, че доста информация за Егейците може да бъде открита и в българските архиви и тя ще помогне на истината. Но защо никой от Скопие не се сеща да я потърси? Време е той да се намеси.