Краш тест на професионални монитори втора употреба | Retro-PC-Mania – best computers ever made

15
Добави коментар

Петната по матрицата на LCD монитор са сред най-разпространените дефекти по повърхността на течно-кристалния панел.
Това обикновено са по-тъмни области на екрана, които се виждат най-добре на бял или сив фон. Също така съществуват и светли петна, които се срещат по-рядко. На снимката по-долу се вижда тъмно петно на бял фон (мониторът е NEC 1970NX):
Петната се срещат, както при настолни монитори, така и при лаптопи. При лаптопите обикновено те съвпадат със зоните на контакт на дисплея в затворено състояние с трак-поинта, бутоните на тачпада или някои бутони, което ни навежда на мисълта, че петната се появяват в следствие на механично въздействие върху LCD матрицата.
Въпреки, че петна по течно-кристалния дисплей се наблюдават основно при монитори и лаптопи втора употреба, такива проблеми масово се срещат и при нова техника, за което свидетелстват многобройните отзиви в интернет ресурсите. Монитор или лаптоп втора ръка, който има видими петна се обозначава от вносителите и търговците на такава техника като „B status“ и се продава на по-ниска цена от техника без този проблем.
Говорим за петната в множествено число, но в повечето случаи проблемен дисплей има единствено петно, което обикновено даже не се забелязва от купувача и съобщаването за наличието на подобен проблем зависи изцяло от коректността на търговеца.
Наличието на едно или няколко петна по дисплея на настолен монитор или лаптоп е по-скоро козметичен, отколкото функционален дефект, защото наличието им по никакъв начин не влияе на работата на дисплея и не води до други дефекти. Тази статия например се изготвя и редактира на професионален монитор HP 2035 (S-IPS) с едва забележимо петно.
Опитът ни с тестването и продажбата на настолни LCD монитори и лаптопи показва, че петната са присъщи основно на техника от среден или нисък клас, докато при професионалните монитори наличието на петна е голяма рядкост. От съществено значение за „защитеността“ на дисплея срещу поява на петна е покритието на екрана.
Една от най-разпространените теории е, че те се получават при удар или дори при по-силен натиск до повърхността на LCD екрана.
Опитахме се да предизвикаме появата на петна чрез удар и изпускане при професионалните монитори NEC 1970NX (S-IPS) и DELL 1704fp (S-PVA). Въпреки увереността ни в здравината и качеството участващите в нашия краш тест монитори, сме подбрали монитори втора употреба, които не са предназначени за продажба. NEC 1970NX е бракувана бройка, поради типичния за модела проблем в електрониката (след час до два работа се появява зелена ивица на екрана). DELL 1704fp е монитор, който има не само петна по дисплея, но и драскотини.
Както виждате от трите последователни силни удара, DELL 1704fp е много „корав“ модел, агресията срещу който може да предизвика по-скоро нараняване на собственика на монитора, отколкото появата на дефект върху дисплея.
Често срещана ситуация при експлоатация на монитор е падането от височина върху твърда повърхност, в следствие на спъване в захранващ или интерфейсен кабел. Подобна ситуация по никакъв начин не се отрази върху работоспособността на монитора.Изводи. Петна върху матрицата на LCD монитор от висок клас не могат да се получат в следствие на силен удар или падане от височина. В следваща наша статия ще проверим теорията за поява на петна при лошо транспортиране и дълготраен натиск върху повърхността на дисплея.Внимание! Не препоръчваме на читателите на статията да изпробват мониторите си по този начин. DELL 1704fp и NEC 1970NX са изключително здрави като конструкция модели (метална рамка около LCD панела и масивен корпус от качествена пластмаса), които освен това имат и плътен, неподатлив на деформации защитен слой на дисплея. Монитори с подобен здрав корпус и защита на дисплея  са рядкост, особено през последните две години на масово поевтиняване на техниката за сметка на материали и качество. Вероятността да притежавате толкова здрав и качествен монитор е много малка, освен ако не сте го закупили втора употреба или пък сте човек с много добри финансови възможности.