Холандия, Дания и Франция са против преговори с Македония и Албания

1
171
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Общо 25 страни-членки са готови за започване на преговори от Европейския съюз с Македония и Албания за членство, от днес до лятото на 2019 година, докато три страни, Дания, Франция и Холандия, се застъпват за това процесът да се отложи, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Коцияс, излизайки от срещата за общи въпроси в Люксембург.

Коцияс заяви, че има две разделени групи в дебата, който се проведе на срещата. Едната от тях е имала мнозинство от 25 страни-членки, които са готови да приемат започването на преговори с Македония и Албания от сега до лятото на 2019 година.

От другата страна, Дания, Франция и Холандия искат да отложат стартирането на преговори. От Париж заявиха, че Блокът трябва първо да реформира собствените си институции, преди да приема нови членове.

Гръцкият външен министър изтъкна, че е обяснил на колегите си по най-ясен начин, че геополитическата ситуация в региона изисква помощ за двете страни, а не отлагане и че вътрешната ситуация в Македония и Албания изисква стабилност и сигурност, а не създаване на нови проблеми. Коцияс допълни, че в момента се преговаря за компромис, който ще направи възможно започването на преговорите.

„За нас е важно да постигнем това със сегашната Комисия, която добре познава ситуацията и проблемите“, заяви той. Коцияс подчерта, че популизмът, от който се страхуват някои страни, не може да се бори с предприемането на стъпки назад.

Първият дипломат допълни, че разбира обяснението, дадено от страна на някои държави за реформиране на Съюза, но според него реформите могат да се направят заедно с разширяването.

Във вторник се проведе среща на Съвета на ЕС по общите въпроси в Люксембург, на който бе обсъдена възможността Македония и Албания ще получат покана за започване на преговори за членство. 

Франция и Холандия желаят отлагане на решението, поне до изборите за европейски парламент през пролетта на 2019 година, съобщават за МИА дипломатически източници в Съвета на ЕС. Въпреки това, в Париж и Амстердам са наясно, че усилията на Македония трябва да бъдат признати, след договора за името с Гърция и особено в светлината на предстоящия референдум в страната.

Другите страни-членки, водени от Германия, настояват че френско-холандското предложение не е добра опция.

Германия призова Франция и Холандия да позволят започването на преговори с Македония и Албания и да положат усилия за присъединяване на шестте държави от Западните Балкани към Европейския съюз, за да засилят влиянието на Блока в региона в лицето на засилващото се руско влияние.

„Германското правителство е готово да подкрепи Албания и Бившата югославска република Македония по пътя им към Европейския съюз“, заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.

„Готови сме да дадем зелена светлина. Бих окуражил нашите приятели в Холандия и Франция да се присъединят“, заяви той пред журналисти, допълвайки че стабилността е ключова за Балканите.

Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се надяват да се присъединят към Европейския съюз.

Докато преговорите за членство вече са налице при Сърбия и Черна Гора, Албания, която вече е член на НАТО, и Македония, която постигна договор за разрешаване на спора за името с Гърция, се надяват да получат зелена светлина на срещата във вторник.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, подкрепен от Холандия, заяви че Блокът първо трябва да реформира себе си, преди да приеме нови членове. Холандският парламент одобри започването на преговори за присъединяване с Македония, след споразумението ѝ с Гърция за промяна на името.

Но дипломат от ЕС е заявил, че холандското правителство не желае да действа преди Франция да го направи и че въпросът може да бъде решен от лидерите на ЕС по време на срещата на върха в Брюксел в четвъртък.

Съдбата на Албания е по-сложна, тъй като от Париж и Амстердам твърдят че виждат липса на съдебни реформи, широка корупция и организирана престъпност.