Шраге-Рихтер електродвигатели

2
Добави коментар

Трифазен колекторен двигател с паралелно възбуждане, захранван от ротора.

 

Този електродвигател се нарича още Шраге-Рихтер електродвигател (Shrage electric motor), на имената на двамата си изобретатели. 

Трифазната първична намотка (primary winding) се захранва от мрежата и е разположена в каналите на ротора, като връзката с мрежата е чрез колекторни пръстени и четки. В каналите на ротора е разположена и колекторна намотка (tertiary winding). По устройство тя е като котвената намотка на машините за постоянен ток. Върху колектора са поставени три двойки четки, разместени на ъгъл 120 градуса. Четките могат да се завъртат, като по този начин се изменя ъгълът между четките от всяка двойка. Вторичните намотки (Secondary windings) са трифазни и са разположени върху статора. Краищата на всяка фаза са свързани към съответната двойка четки. Колекторната намотка е източник на допълнително електродвижещо напрежение ЕДН, което чрез четките се подава към фазите на вторичната намотка.

Принцип на работа: При подаване на трифазно симетрично напрежение към изводите на трифазната първична намотка в електродвигателя се възбужда кръгово въртящо се магнитно поле, което по отношение на ротора се върти с четота n1=f1/p. Това поле индуктира в колекторната намотка ЕДН (електродвижещо напрежение) с честота f1,  а във вторичната намотка – Е.Д.Н. с честота f2.
Когато съответните двойки четки са разположени върху една и съща колекторна пластина, вторичната намотка е съединена накъсо, и електродвигателят работи като обикновен асинхронен електродвигател.

При раздалечаване на четките между тях се получава ЕДН, пропорционално на ъгълът между тях. Това е.д.н. се подава чрез четките във вторичната намотка и е насочено срещу е.д.н. на вторичната намотка. Честотата на Ед след четките е f2=sf1 поради ролята на колектора на честотен преобразувател.  С вкарването на това е.д.н (Ед) честотата на въртене намалява и се осъществява регулиране при подсинхронна честота на въртене n<n1. Намаляването на честотата на въртене е толкова по-голяма, колкото Ед е по-голямо, т.е. ъгълът между четките е по-голям.

При кръстосване и раздалечаване на четките ЕДН-тата са еднопосочни и се осъществява регулиране при надсинхронна честота на въртене. Увеличението на честотата на въртене зависи от ъгъла между четките γ.

Шраге-Рихтер електродвигателите се използват при необходимост от плавно регулиране на скоростта в широки граници – текстилната, хартиената и други промишлености. Недостатък на електродвигателя Шраге-Рихтер е захранването на ротора чрез контактни пръстени, също така изключително сложната му конструкция и висока цена.

 

доц. Васил Спасов (Технически университет София)