В Полша коват рицарски брони, ще пресъздават най-голямата средновековна битка / Любопитно / Любопитно / Ekip News

15
Добави коментар
vdd
vdd

Снимки към новината

Както средновековните си предшественици преди 600 години, полските майстори на рицарски брони понастоящем са непрекъснато заети. След броени дни предстои грандиозно пресъздаване на смятаната за най-голяма средновековна рицарска битка, съобщи Ройтерс. Майстор Томаш Самула използва всичкото си време, за да подготви „своите“ рицари. Той извършва последни действия по гръдните брони, шлемовете и другото въоръжение на люблинските рицари, участвали в битката при Грюнвалд през 1410 година, в която обединените сили на Полша и Литва побеждават тевтонските рицари в кърваво сражение.

На 17 юли (събота, 2 дни след истинската дата на сражението) хиляди доброволци актьори ще се превъплътят в рицари, пехота, канонири и стрелци от двете воюващи войски. „Хората провеждат последни приготовления. Има броени дни до битката, така че ако не им изпратя нещата навреме, направо ще ме убият“ – сподели майсторът.

Създаването и напасването на броните е добър бизнес за техните майстори във времето на предстоящи битки. Самула лично е облякъл в желязо от глава до пети един от рицарите в предстоящата битка. „Не беше лесно, защото той бе много едър, а е по-тежко да се работи с нестандартни размери“ – разкри той.

Пълна рицарска броня може да надмине цената от 5000 евро. Създаването й обаче може да се проточи поне 5-6 месеца. Полските майстори изнасят своите произведения предимно в Германия и Франция. Един от проблемите пред тях е плаващият курс на злотата. Самула даде пример, че като получава поръчка, предава творението си чак след половин година, но тъй като клиентът му плаща равностойност на валутата в злоти, той никога не знае колко злоти ще получи след въпросните 6 месеца.

Друг проблем е липсата на квалифицирани помощници. „Имах веднъж ученик, но му отне цяла година да се научи да прави най-простите шлемове, които ми поръчват – разказа оръжейникът, – и тъй като в този бизнес не се става приказно богат, той напусна и сега работи в голям магазин.“

Както през Средновековието, за съботната битка ще има мобилизация на рицарите. Голямата разлика е, че сега ще дойдат такива от различни краища на света, включително Австралия, Канада и САЩ. „Очакваме към 6000 души да участват в пресъздаването на военния лагер и 2200 да влязат в бой“ – каза Яцек Сжимански, който ще води полско-литовските сили в образа на крал Владислав Ягело. Той ще носи страхотна нова броня, създадена след специално проучване по въпроса как трябва да изглежда въоръжението на краля.