Първи стъпки в градинарството

70
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Предлагаме Ви няколко насоки за това как да си създадете уютна и красива градина.

Информирайте се предварително.
Набавете си специализирани списания и книги, посветени на градината и нейното оформяне. Потърсете и в различни сайтове, които не само ще Ви осигурят повече информация относно дизайна, поддръжката и грижите за градината, но и ще Ви дадат идеи, които да използвате и развиете. Тази практика е особено подходяща, ако все още не сте оформили напълно виждането си относно цялостния дизайн и изглед на градината.

Разделете градината на сектори.
Дворът или градината ще функционират по-добре, ако предварително сте разделили пространството на няколко сектора, в зависимост от дейността, която ще упражнявате там – сектор за хранене на открито, за барбекюто, за градинската люлка и прочее.

Забравете за строгите прави редици.
Вместо в стандартните прави лехи, засаждайте растенията в групички по няколко (поне 3 броя за многогодишните и поне 12 броя за едногодишните).

Комбинирайте смело.
Кой казва, че мястото на зеленчуците е само в зеленчуковата градина? Голяма част от тях всъщност могат да се превърнат в декоративен елемент в лехите, особено ако са смесени с цъфтящи растения. Можете да добавите и плодови дръвчета – джуджета или пък да смесите розите с растения от билковата градина.

Заложете на разнообразието от форми.
Поставете високо растение редом до ниско такова с кълбовидна форма. Съчетайте едно до друго цветя с големи ярки цветове с такива, чиито цветчета са малки и деликатни.

Зеленото не е единственият цвят.
Стремете се към контрастиращи цветове, текстури и форми на зеленината на растенията – не залагайте само и единствено на стандартното зелено.

Изберете водещ цвят.
Както и при интериорния дизайн, тук също е по-добре да изберете дадена цветова схема, отколкото да „разпръснете” различни цветове из цялата градина. Можете например да изберете за основен цвят розовото, като добавите и малко пурпурно, синьо, жълто и бяло.

Експериментирайте.
Някои на пръв поглед неподходящи цветови комбинации всъщност изглеждат доста добре, когато се реализират. Съчетайте ярко червените лалета например с тъмно пурпурна ехинацея или пък сребриста листна растителност с растения с оранжеви цветове.

Внимавайте с аксесоарите.
Къщичка и баня за птички, градинска пейка и може би дори една красива статуя – това е достатъчно за декорацията на една малка градина. Ако добавите твърде много предмети и акценти, градината ще изглежда претрупана.

Градина с дъх на свежест.
Обърнете особено внимание на растенията със силна и приятна миризма (люляк, лавандула, роза) – дори градината да не изглежда перфектно, нейното ухание ще компенсира повечето недостатъци.
Съобразете се с климата.
Добре е да изберете основно растения, типични за района, както и акценти, които пасват на неговите характеристики.

Пътечката е задължителен елемент.
Пътечката води и насочва хората през градината, превръщайки я в място за обиколка вместо в крайна дестинация. Направете пътечката дълга и криволичеща, и поне 1 м широка. Не е задължително тя да бъде нещо особено – дори обикновения чакъл върши работа.

Не действайте оскъдно.
Ако ще правите леха с цветя, направете я достатъчно голяма, за да включите достатъчно растения от различни видове. Така ще можете да съчетаете цветя, цъфтящи по различно време на годината, за да се радвате на техния цвят и аромат през целия сезон. За да се движите по-лесно из лехата, поставете на няколко различни места плоски камъни за стъпване.

Сандъчето за цветя върху прозореца – много важен елемент.
Красиво, евтино и лесно за поддръжка – сандъчето за цветя на рамката на прозореца дава нови измерения на градината или двора.