Авокадо – плод или зеленчук?

2
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(8 гласа, оценка 4.88 от 5)

Авокадото се появи на нашия пазар преди десетина години и постепенно завладя рафтовете на магазините. Какъв вид е този плод и с какво се яде? Ето някои полезни свойства на авокадото, съвети на приготвяне и съхранение:

За разлика от повечето плодове, авокадото не е толкова сладко и по-скоро напомня на зеленчук. Родом „алигаторовата круша”, както наричат авокадото е от Южна Америка, въпреки че обикновено се внася от Израел. Испанците първи сред европейците са открили „зелената круша” и точно на тях дължим името „авокадо”. Испанците не са могли да произнесат думата на ацтеките „ahuacatl”, и го наричат „aguacate”, което от своя страна се оказва трудно за другите европейски народи, и то се преобразува в познатото „авокадо”. Индианското име също е твърде описателно, но тъй като на американския континент все още не са познавали крушите, дали името на плода като определение по форма, подобна на … мъжките репродуктивни органи. Може би затова авокадото отдавна се смята за афродизиак.

Авокадото се отнася към същата група растения, където са дафиновото, камфоровото и канеленото дърво. За узряването на плодовете е нужно много слънце, топлина и вода. Съществуват над 400 разновидности на авокадо, които се различават по цвят, форма, тегло и съдържание на масло. Авокадото може да достигне тегло до два килограма, но търговските сортове не надвишават 250 грама. Между другото, авокадото се отглежда лесно у дома: просто сложете костите във влажна почва и на топло и светло място и след около месец ще поникне, а първите плодове ще даде в рамките на 2-3 години. Зрялото авокадо има лек орехов вкус и консистенцията му напомня размекнато масло. По външен вид е трудно да се определи степента на зрялост на едно авокадо, но точно зрелостта е решаващ фактор, тъй като месото е твърдо и почти няма вкус (както при незряла круша), а презрелите плодове са мазни и кашави. Узрелите плодове остават твърди на пипане, но при натискане с пръст, кожата леко поддава. За сигурност е по-добре да се купува недоузрял плод – след 2-3 дни ще узрее. За да се ускори процеса, авокадото се поставя в хартиена торбичка с една ябълка или банан. За да се спре по-нататъшния процес на зреене, авокадото се съхранява на горния рафт на хладилника, но температурата не трябва да бъде под 6 ° C. Авокадо може да се замрази, но трябва да се отстранят костите и кожата, да се смачка с вилица и да се разбърка добре с една чаена лъжичка лимонов сок. Лимонът предотвратява потъмняването. Ако използвате само половин авокадо, тогава втората половина (с костилката) може да се съхранява в продължение на около 1-2 дни в хладилника, поръсена с лимонов сок и опакована в полиетиленово фолио.

Авокадото е ценен източник на енергия и минерали. В родината на плода в Южна Америка, все още има традиция да се даде красиво опакован плод от авокадо в деня на раждането. Авокадото е много богат плод, подобно на банана, може да се сравнява с бавно изразходвано гориво, което го прави идеален източник на енергия за спортисти. Авокадото има водеща позиция сред другите плодове по съдържание на мазнини (в зависимост от сорта 5-30%), на второ място след кокосовия орех, но по-голямата част са лесносмилаеми мононенаситени мазнини. От презрялото авокадо се добива ценно масло, което се използва при готвене и особено широко в козметиката. В авокадото има много ниско съдържание на захар (около 1,5%), което го прави идеален плод за диабетици. Авокадото е богато на калий, който е от съществено значение за нашия организъм за генерирането и предаването на нервните импулси, нормалното функциониране на мускулната система, а също и за поддържане на водния баланс на клетъчно ниво. Освен това, авокадото съдържа желязо, мед, магнезий, калций и фосфор. В „алигаторовата круша” не липсват и витамини: A, C, E, F и група Б. С преобладаването на мононенаситени мазнини и наличието на антиоксиданти (витамини C и E), авокадото се препоръчва за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Мононенаситени мазнини помагат за намаляване на „лошия” LDL холестерол и повишават „добрия” HDL. Поради ниското съдържание на натрий в авокадото, може да се препоръчва за хора с високо кръвно налягане.

Авокадото се използва в салати, сосове и супи, може да се добавя в млечни шейкове и храни за малки деца. Има много начини за приготвяне на авокадо, но най-лесният, е следният: авокадото се разрязва надлъжно, със завъртане на ножа около костилката, половинките се завъртат в противоположни посоки и плода ще се раздели на две половини, а костилката ще бъде в една от тях. Костилката се маха лесно с лъжичка и месото лесно се отделя от кожата също с лъжица. Благодарение на неутралния си вкус, авокадото се съчетава с много продукти: шунка, скариди, раци, варени яйца и т.н. месото на зряло авокадо, може просто да се намаже на хляба и леко да се посоли, в Южна Америка от него правят сладолед, а в Индонезия го смесват с кафе, мляко и ром в коктейл!