Мъртвата зона на Еверест ще бъде най-сетне почистена от труповете

3
Добави коментар
saabfen
saabfen

Мъртвата зона на Еверест ще бъде най-сетне почистена от труповете

Екип от шерпи ще  се опита да премахне телата  на алпинистите, загинали при смъртната зона на Еверест – най- коварния участък, който е отнел живота на близо 200 души.Екипът също така цели да премахне тоновете  боклук от склоновете.20 шерпи ще започнат изкачването си на  1 май и ще  създадат   лагер по  Южната страна на Еверест на височина 26240 фута (8000 метра) над морското равнище с  ръководител на екипа Namgyal.

Точно над South Col  е „мъртвата  зона“ зона, известна като най-трудният  участък от подхода към върха, защото там е най-ниско нивото на кислород  и терена е необработен.Екипът съобщи, че планира да премахне най-малко пет тела на алпинисти  от  тясната пътека между South Col и 29,029 фута (8848 метра) водеща към  върха, без обаче да ги идентифицира.От 189 души, които са починали в опита си да покорят върха , около 120 трупа са все още  остават там.

Телата им  са оставени в  планината, тъй като е твърде опасно и трудно да бъдат пренесени на по долна височина.Замразени остават телата  на катерачи като  Джордж Малъри и Андрю Ървин изчезнали  през 1924 година дръзнали първи да покорят Монт Еверест.“Това е първото  почистване на тази височина така наречената смъртта зона.

„Мъртва зона“ е малко  над  височина от 8450 метра. Там съдържанието на кислород във въздуха е 3 пъти по-ниско, отколкото на морското равнище. В резултат на  това място е най-голям броя на  инцидентите: липсата на кислород води до сърдечна недостатъчност и кома, дори и за най-смелите катерачи. Много е трудно и опасно „, заявява Namgyal, който се е  изкачил на  най-високия връх в света, седем пъти.“Ние ще пълним в  чували  бутилките  с кислород, хранителните опаковки, старите палатки и въжета. Боклука е бил погребан под снега в миналото.

Но сега той е излязъл на повърхността, поради топенето на снега, поради глобалното затопляне „Новозеландец сър Едмънд Хилъри и Тензинг са първите, които се изкачват до върха Еверест през 1953 г.. Този подвиг откри на света  Непал като популярна туристическа дестинация.Повече от 4000 са покорили Еверест.Тъй като мащаба  на планината и туризма, включително и катеренето са основен източник на приходи за Непал, която е сред най-бедните страни в света.

Екипът от  шерпи се надява да свалят най-малко 2000 кг боклук.“Аз съм виждал три трупа да  лежат в продължение на години там горе и никой не се наема да ги свали“ казва един от шерпите.“Ние също ще свалим тялото на швейцарски катерач, който почина в планината през 2008 г. и ще го кремираме под базовия лагер, за които ние имаме съгласието на семейството.“