Цветята през септември

48
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Ето че дойде и месец Септември. Отпуските са зад гърба ни, както и горещото августовско време. Температурите вече са доста по-приятни, появиха се и облаци, задуха хладен северозападен вятър. И не на последно място – обратно на работа и в лудницата на забързаното ни ежедневие.

При правилно отглеждане на цветята през лятото, градината и балкона могат за запазят красотата си и през този месец. Почти всички лятно цъфтящи градински и балконски цветя могат да ви радват с обилен цъфтеж дори до първите сериозни застудявания през октомври.

През този месец има какво да се свърши в градината или на балкона. Освен подготовка за зимуване на изнесените навън стайни цветя, сега е момента да подготвим не само есенно цъфтящите луковични цветя, но и пролетно цъфтящите.

Септември е месеца в който събираме семена от лятно цъфтящите цветя за пролетната сеитба догодина. Петуния, тагетис, лобелия, тунбергия, газания, калдаръмче и много други – съберете семената, изсушете ги на вестник и ги приберете в хартиени пликове на сухо, хладно и тъмно място.

Сега е момента да подготвите и сакъзчетата за зимуване. Не бързайте да ги режете – и през този месец те могат да ви радват с водопади от цветове. Като подготовка можете да смените схемата на торенето – спрете синия кристалон и торете с кафяв. Също така намалете поливането.

През втората половина на септември падат първите слани – бъдете нащрек и следете прогнозата за времето. Преди първите слани приберете изнесените на балкона или в градината стайни цветя – те няма да понесат добре отрицателните температури. Преди да ги внесете на топло, почистете пожълтелите и наранени листа и измийте саксиите. Внесете стайните цветя когато температурите не са по-ниски от 10-15 градуса – в противен случай ще стресирате допълнително растенията. На балкона или в градината до преди първите слани оставете амарилиса, като спрете да го поливате – постепенното застудяване и засушаване ще подготви растението за зимния сън.

Първата половина на Септември се садят и теменужките, незабравките и паричките, докато през втората половина на месеца се сеят мак, ралица и невен.

Началото на месеца е идеално за засаждане на едно от най-характерните за есента цветя – Хризантемите. В градината изберете място с отцедлива почва.

Несъмнено най-важната задача за месец септември и октомври е засаждането на пролетно цъфтящите луковични цветя. На пазара се предлага изключително голямо разнообразие от пролетно цъфтящите луковични цветя (ФЛОРА ЕСЕН ) – минзухар, кокиче, лилиум, лале, нарцис, фрезия, алиум, спараксис и много други. Всички тези луковични цветя можете да засадите както в лехата в градината, така в балконски сандъчета и саксии. За засадените в балконски сандъчета и саксии осигурете водопропусклива почва и добър дренаж. След засаждане полейте обилно. За садене на луковични цветя изберете сравнително топло и сухо време.

Има и една група растения, които можете да изнесете от стаята на открито – орхидеите. Повечето от тях ще се чувстват много добре на прохладното и влажно време. И нищо чудно да ви зарадват и с цъфтеж. Тях разбира се трябва отново да внесете далеч преди първите слани – температурите не бива да падат под 15 градуса.

Не на последно място – намалете поливането на отглежданите на закрито листно декоративни растения. Преполиването при сравнително хладното време може да бъде фатално за стайните цветя.