Св.Атанасий – Най старият манастир в Европа – Снимка – 4CoolPics.com

6
Добави коментар
fenomena1914
fenomena1914

markbg1  : 20.09.2010 10:08 Манастирът “Св. Атанасий” се счита за най-стария манастир не само в България, а и на целия европейски континент. Смята се, че самият Св. Атанасий е основал обителта през 344г. след Христа. Малко след него са основани манастира “Кандида каса” в Шотландия през 360г. и два манастира, построени през 373-375г. в днешна Франция от Св. Мартин.

По това време Александрийският патриарх Атанасий посещава днешните български земи във връзка с провеждането на Вселенски събор в Сердика (343-344г.). Според житието на светеца, той отсяда по пътя близо до Берое (днешна Стара Загора) и основава манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време ерес на арианството. Именно в онзи период Мизия и Тракия представляват една от основните арени на борбата между двете тогавашни течения на християнството. Освен това мястото е избрано и заради стратегическото му положение, тъй като се е намирало на основния път между Константинопол (днешен Истанбул) и Сердика. Не на последно място, близостта до важна крепост, чийто останки и до днес могат да се видят над манастира, както и до тракийски нимфей, също е изиграла своята роля. Смята се, че най-вероятно самият св. Атанасий е превърнал тракийското водно светилище в християнско – практика, често срещана в онзи период на преход към новата християнска вяра. На 50м от манастира може да се види и скалната постница на светеца и неговите последователи. Скалната дупка е била използвана за молитви и усамотение от монасите по време на пости.

Както и много други обители, Чирпанският манастир е бил многократно разрушаван и съграждан отново. Има безспорни археологически доказателства за неговото съществуване през Средновоковието, а според легенди Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби. По време на социалистическия режим манастирът първоначално е превърнат в овчарник, но по-късно отново е възстановен като монашеска обител. В началото на 80-те години на 20-ти век, самата Людмила Живкова подкрепя построяването на нова, голяма сграда в манастира. Една от ценните нови придобивки на манастира е египетска икона на св. Атанасий, подарена по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VII през 2003г.