Как да пазаруваме сигурно от онлайн магазини

24
Добави коментар
ivosiliev
ivosiliev

Как да пазаруваме сигурно от онлайн магазини

Винаги ме е кефило технологичното безхаберие на българските новинари. Подава им се материал от IT сферата и те го „изплюват“ без изобщо да са се постарали да го „предъвчат“. Така се получи и с една новина за онлайн магазините. Някаква организация, която в името си има „Европейска“, но никой не е чувал и не е подозирал за съществуването й, изважда доклад, че пазаруването онлайн е опасно и има много измами и рискове, свързани с него. Естествено журналистите не казват как да се защитим, но предупреждават да бъдем внимателни и раздуват проблема с гръмкото заглавие „Бум на злоупотребите в онлайн пазаруването“. Единствения съвет, който дочух в родните новини беше „Проверете дали фирмата си е написала името“ – пълни глупости.

Ако искате да пазарувате сигурно от електронните магазини в интернет, четете съветите по-долу:

Избор на онлайн магазин
Потърсете стоката, която искате да закупите в Google.com. Когато изберете магазина, разбира се, възниква проблема дали той е сигурен. Има два начина да проверите това. Първият е да потърсите отзиви от клиенти в интернет, за целта може да потърсите в Google по URL адреса на този магазин или по името му. Уверете се, че в сайта на магазина има начин за обратна връзка. Това може да е телефон или е-мейл. Име на фирма няма защо да търсите – нито можете да я проверите каква е, нито е рационално, защото има куп реселъри и дилъри в интернет, някой от които ползват афилиейт програми и , с две думи, препродават.
Вторият начин да проверите дали магазина е надежден, е да проучите начините на плащане, които предлага. Тук говоря конкретно за чуждестранни магазини. Ако чуждестранния онлайн магазин предлага плащания чрез PayPal или банков трансфер, извлеченията и документите от тези плащания са Вашето доказателство за покупка. Същото важи и за разплащания чрез Western Union, MoneyBookers и пр. електронни и офлайн трансферни системи.
Преди да купите!
Преди да поръчате стоката от чуждестранен електронен магазин, потърсете информация дали се предлага доставка за Вашата държава. Препоръчвам Ви да се свържете със служителите на магазина за да ги попитате. Най-добре е това да стане по е-мейл – ще си спестите разходи и ще имате писмено потвърждение, а не устно. Попитайте ги дали изпращат стоката до България, това първа доставка до страната ни ли им е, или имат опит с други, какви начини на доставка предлагат и на какви цени, в какъв срок горе-долу пристигат стоките до нашата страна (тук „силата“ на български пощи и български митници може да се прояви във всичките й направления и порядъчно да чакате близо месец отгоре стоката си). Попитайте ги дали дават tracking number за пратката, с който да може да проследите онлайн къде се намира по всяко време.
След покупката
Изискайте от търговеца да потвърди покупката и плащането Ви с е-мейл, в случай, че не го е направил до 24 часа след покупката. Би трябвало да получите е-мейл с данни за покупката Ви, цената й, адреса и начинът на плащане. Това важи и за чуждестранни и за български онлайн магазини. Често българските магазини имат call център, от който ще Ви се обадят за да потвърдите покупката – за това магазините следва да Ви уведомят в е-мейла, който Ви изпращат. Много от магазините предлагат и вътрешен номер за статус на поръчката, чрез който може да следите кога тя е приета, обработена, изпратена и как.
Нека отново преговорим какво трябва да получите от електронния магазин след покупката на стока:
Писмено потвърждение за направената покупка;
Писмено потвърждение за общата цена на покупката;
Писмено известие как да проследите пратката си и как ще стане доставката;
Потвърждение, за начина на плащане.
Ако някоя от тези 4 точки не е изпълнена – свържете се с търговеца за да я изпълни. Това е Ваше право!
За да получите стоката
Естествено трябва да сте задали достоверен и пълен адрес. Поради безхаберието на Български Пощи, в случай, че използвате техните услуги, и сте купили стока от чуждестранен електронен магазин, трябва да знаете следното:
Поискайте tracking number от търговеца, който да е валиден за Български Пощи или поне за пощите в неговата държава. Ако Ви даде код за проследяване за пощите в неговата страна – уверете се, че ви е дал и URL адрес към уеб сайта, където да проследите транспортирането на доставката до излизането й от неговата държава.
Не чакайте да Ви уведомят с бележка в пощенската кутия – проверявайте за пратката си в пощенския Ви клон веднъж седмично, най-много веднъж на две седмици.
Поискайте информация от онлайн магазина за това кой е подателят. Български Пощи могат да загубят пратката Ви или да я дадат на грешен човек – ако имате информация за подателя (или tracking number), заедно с лична карта можете да удостоите, че Вие сте фактическия получател.
Възможно е да има митническо задържане на стоката Ви. Ако това стане ще бъдете уведомен от пощата. Не бързайте да отивате директно на митницата. Ще загубите време и ще се запознаете с куриозите на тази „институция“, което си е с две думи – голямо разочарование. Поискайте документ от пощата за това, че стоката е на митницата – те трябва да Ви дадат такъв безпроблемно. С този документ отидете директно в митническа агенция за да Ви обяснят какво трябва да направите и да Ви изготвят необходимите документи. Ще спестите много време и пари по този начин.
Ако ползвате куриерски услуги и пазарувате от чуждестранен сайт, трябва да знаете следното:
Търговеца задължително трябва да Ви даде код за проследяване (tracking number) и сайт на куриера, където да въведете кода. Всяка куриерска служба предоставя такъв задължително. Ако търговеца се забави с предоставянето на кода – не се тревожете, понякога това може да се случи поради неговата натовареност или други проблеми. Дайте му няколко дни, през които му напомняйте по е-мейл. Възможно е и търговеца да Ви даде код за проследяване, който не е активен, когато го проверите в сайта на куриера. Това също не е причина за притеснение – често търговците ползват електронни системи за заявка на подобни кодове, както и често има забавяне от чуждестранните митници. Това означава, че търговеца заявява изпращане пред куриера, издава му се код за проследяване(който той Ви праща), но стоката не е стигнала до куриера заради тамошните митници или поради неналичието й. Отново – имайте търпение, стоката ще тръгне след някой друг ден.
Пратката Ви може да бъде задържана от нашите митници. За тази цел куриерите са длъжни да Ви уведомят по телефона или лични и да Ви донесат на Вашия адрес нужните документи. Отново призовавам директно с документите да отидете в митническа агенция, а не в родните митници – спестявате много време и излишни нерви да се занимавате с бюрократичната машина, която отдавна не работи като хората.
Ако ползвате куриерски услуги на EMS , то най-вероятно ще получите един лист, формат А5, от централната поща във Вашия град. Това означава, че трябва да отидете там и да си вземете пратката. Хубавото на тези известия е, че са няколко, така че, дори някое да се загуби, поради безхаберието на неглижирания пощенски служител, то, надявам се, все някое от другите ще стигне до Вас. Като цяло аз съм доволен от тези услуги и ги препоръчвам като най-изгодни и достъпни.
Ако поръчвате стока от Български магазин
Най-грешното нещо е да сравнявате българските с чуждестранните магазини. При нас нещата стоят доста по-просто и има значително по-малко рискове и пречки. Затова и доста онлайн потребители предпочитат да пазаруват от български уеб магазини – изгодно е, не губите време, може да избирате между няколко онлайн магазина, няма рискове и измами относно доставката. Отново преди да поръчате – уверете се, че има телефон или е-мейл за обратна връзка с търговеца. Поръчвайте смело – най-вероятно стоките Ви ще стигнат до Вас след 2-3 дни чрез куриер, а ако има някакви пречки – ще бъдете уведомен от търговеца своевременно.

Новинарския материал за проблемите при онлайн търговията касаеше чуждестранните магазини, но никой не го каза по никоя от трите национални телевизии. Явно и самите журналисти не бяха в час за кой точно говорят, както и хабер си нямаха кой точно засягат. Все още не сме стигнали нито по стандарт на живот, нито по потребителски акъл страни като Англия и Германия, но там електронната търговия започва да измества традиционната. У нас електронните магазини с всяка година стават все повече и по-пълни – това е тенденция, която милите новинари изобщо не са проучили, дори не подозират за нея, въпреки, че има изнесени куп статистики и данни. Тази положителна тенденция е факт, защото хората се доверяват все повече на българските онлайн магазини – те са удобни, сигурни, лоялни и пълни. Електронната търговия се развива с високи темпове у нас, защото е изгодна и за търговеца и за продавача. И дано някой ден, когато родните новинари спрат да търсят само евтината сензация, да прочетата малко повече по темата и да направят качествен репортаж.

» Още по темата: Защо българите не пазаруват онлайн (Автор: Маргарит Мисирджиев)

Ако имате мнение по темата ще се радвам да го споделите в коментарите по-долу!

Казвам се Иво Илиев. Практикувам в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител съм в дигитална агенция „InteractAGE“, където аз и екипът ми имаме удоволствието да работим над разнообразни кампании за наши международни и регионални клиенти.
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.
Author: Ivo Iliev

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

2 Comments