Фина моторика – Дестски партита и детски рожденни дни от Парти Агенция АКВАРЕЛО

7
Добави коментар
akvarelo
akvarelo

Какво е фина моторика?
Фината моторика е част от общата двигателна активност на човека и представлява
всички онези фини двигателни умения и мускулни съкращения на пръстите на ръцете, благодарение на които,  децата в ранна детска възраст, опознават света и  развиват своя интелектуален потенциал. Научно доказано е, че степента на развитие на моториката на ръцете, е в пряка зависимост с развитието на речта, интелекта, логическото разсъждение и последователност. Нарушенията във фината моторика могат да дадат отрицателно отражение във физическата, вербална и умствена активност на детето. Развитието на  двигателните умения са важни за контрола на детските ръчички,  за изпълнение на задачи като писане, рисуване, връзване на възел, закопчаване и т.н.
Именно детските ръце са златното ключ, отключващо тайните на околния свят, пробуждащ техния ум.

Фина моторика, реч и въображение.
Освен всички полезни въздействия, фината моторика се отразява изключително благотворно и върху  логопедичното развитие. При деца с нарушени вербални умения се забелязват отклонения в моториката. Възбуждането на речевите центрове в мозъка се осъществява от импулси, породени от рецептори, разположени  на върха на пръстите на ръцете. Същите тези рецептори са отговорни за развитието на въображението и така, не само се опознава света, но се стимулира по творчески начин неговото осмисляне.
Не бива да забравяме също, че при никой друг, въображението не е така силно развито, както при децата.Те живеят в един много по различен свят, от който струи светлина и щастие.

Развитие на фината моторика.
Степента  на развитие на фината моторика е признак  за интелектуално развитие. Не само изкуството има отношение към стимулирането на фините двигателни съкращения, но и множество занимания и задачи от нашето ежедневие, които играят съществена роля  при развиване  на моториката.
Дори съвсем прости задачи като: развиване и завиване, отваряне и затваряне, подреждане на пъзел, барабанене с ръце по твърди повърхности, събличане и обличане на дрехите на кукли, разкопчаване и закопчаване, късане на хартия, изрязване, лепене, рисуване, очертаване по контур и декорация с мъниста, са изключително важни за развитието на двигателните умения.
Ние залагаме на рисуването и приложните техники, като интересен и ефективен  метод за постигането на следните резултати:
– движенията на ръката стават по-точни, ловки и координирани, като подготвят пръстите за стабилния захват, необходим при писане;
– подобряват се концентрацията и вниманието;
– стимулира се въображението;
– подобрява се настроението и детето се зарежда с положителна енергия за целия ден;