Тест № 7 – Български език 7 клас

6
Добави коментар
eemmito
eemmito

3. Кое твърдение е вярно според текста: а. Генуа отслабва поради станало земетресение, което срива икономиката. б. През 19 век Генуа започва да отслабва политически и икономически. в. Генуа в миналото е била могъща морска република. г Съществуват три хипотези за произхода на името на Генуа.

4. Как са свързани първо и второ изречение: а. с лично местоимение б. с контекстов синоним в. с лексикално повторение г. с лексикален синоним

5. Какво е по състав изречението: „Втората хипотеза е свързана с латинската дума „janua”, която означава „врата”: а. сложно съставно с подчинено подложно б. сложно съставно с подчинено определително в. сложно съставно с подчинено обстоятелствено г. сложно смесено

6. Какво е по състав изречението: „Генуа, както и Венеция, Пиза и Амалфи, е поддържала една от най-големите и силни флоти на Средиземноморието, поради доброто развитие на търговията, корабостроенето и банкерството.”: а. сложно смесено б. сложно съставно с подчинено обстоятелствено в. просто разширено г. сложно съчинено разнородно

7. Трансформирайте изречението така, че да стане сложно съставно с подчинено определително, като запазите смисъла му: „От древно пристанище за търговци и войници, градът постепенно се превръща в туристически район.” (Напишете отговора.)

–––––––––––––––––––- –––––––––––––––––––-

8. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка: а. Не разбирам с какво те  дразни този човек. б. Мисля да направя всичко по правила. в. Да казваш истината, се изисква смелост. г. Мисля, дали да дойда навреме.

9. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка: а. Обади ми се, щом пристигнеш. б. Обади ми се при условие че пристигаш. в. Обади ми се, че пристигаш. г. Обади ми се при пристигането си.

10. В кое изречение не е допусната пунктуационна грешка: а. Те не знаят, че сме ходили в този град и, че имаме познати там. б. Тя съобщи, че вече се е обаждала по телефона, и каза да я потърсим към седем вечерта за повече информация. в. Децата видяха, как една звезда падна от небето. г. Когато те мързи да учиш се занимавай с някоя смислена дейност.

11. Какви глаголни времена са използвани в изречението: „Мислех какво щеше да стане, ако бяхте пристигнали навреме.” а. минало свършено време, бъдеще време в миналото и минало предварително време б. минало несвършено време, бъдеще време в миналото и минало предварително време в. минало несвършено време, бъдеще време в миналото и минало неопределено време г. минало свършено време, бъдеще време в миналото и минало неопределено време

12. Трансформирайте деепричастния израз в подчинено изречение, като запазите смисъла на цялото изречение: „Не разбирайки задачите, той започна да нервничи.” (Напишете отговора.)

––––––––––––––––––

13. Трансформирайте причастния израз в подчинено изречение, като запазите смисъла на цялото изречение: „Децата се заслушаха в песента на славея, носеща се откъм горичката в парка.”  (Напишете отговора.)

–––––––––––––––––––

14. Какво е по състав изречението и в кой залог е: „ Коледният венец е направен от майсторът, работещ в работилницата на Дядо Коледа.”  (Напишете отговора.)

–––––––––––––––––––-

15. Поправете всички грешки в текста: Очаквам с голяма радост Коледният празник обаче незная къде ще го посрешнем тази година. Ние прекарваме Коледа много весело, само когато се събереме всички от семеиството. Особенно е интересно да се види нашата трапеза защото е убсипана с красиви ястиа и малки свештички на,  които мама много държи. Тя ги подрежда между съдовете със храна и цялата маса блештука страно и романтично. Гордея се с уменията на мама да направи празникът толкова красив смятам, обаче, че и аз имам дял в тази красота, тей като окрасата на елхата е мое дело.

Вижте отговорите.