Методи за обезкосмяване

10
Добави коментар
Neznam.bg
Neznam.bg

Методи за обезкосмяване

 

1. Бръснене: Това е може би най-евтиният и разпространен начин за премахване на нежеланите косми; не отнема много време, не е трудоемък и болезнен. Бръсненето е бърза процедура, достатъчно е да имате подходяща самобръсначка, пяна и хидратантен крем за след това. Това не е ефикасен начин за обезкосмяване, защото след няколко дни космите са на лице по-тъмни и по – дебели. Неправилното бръснене (срещу косъма) може често да доведе до подкожен растеж на космите.

2. Депилация: Метод, при който се използва най-често азотна киселина под формата на кремове,лосиони и пени за да се разгради външната част от косъма. Не дехидратират кожата от бръсненето и след прилагането им тя остава мека и гладка.Задължително е преди употреба на тези средства да се направи проба, тъй като има вероятност кожата да е чувствителна към тях.Депилацията има ефект подобен на този на бръсненето и за това не е ефективен метод.

3. Епилация: Представлява механично отскубване на косъма заедно с корена му, което е съпроводено с неприятно чувство на парене и средна до силна болка. За целта има уреди за домашно ползване, наречени епилатори, които разполагат с около 20 въртящи се дискови пинсети. При много хора епилацията има траен ефект след определен брой процедури, които обаче са последвани от неприятни усложнения като: подкожни косми, фоликулити и тежки или леки вълпаления на кожата в зависимост от общото състояние на имунната система на човека.

4. Кола маска: евтин, но трудоемък метод, при който космите се отскубват от корена с помощта на смоли или силно лепкави субстанции, залепващи се върху окосмения участък и налагащи се върху тях ленти от плат. Удобството на топлите и студените коламаски е, че ефектът е по-дълготраен (две седмици) и новите косми са по-меки и тънки.Новото при кола маските още е, че са обогатени с полезни за кожата съставки – с омекотяващо, подхранващо, успокояващо и противовъзпалително действие.Минусът на този метод е, че боли, но ако се прави системно, започвате да привиквате към тази болка.

5. Лазерна епилация: Това е начин на обезкосмявене, при който лазерен лъч се насочва към косъма, за да се абсорбира меланина в косъма, при което се отделя топлинна енергия и унищожава фоликула на косъма. След тази процедура на мястото на стария фоликул е почти невъзможно да порасте косъм.Лазерната епилация е изключително сигурна, бърза и безболезнена операция.Като странични ефекти могат да се посочат честите появявания на петна (пигментации) по кожата.Недостатъкът на този метод, както и на фотоепилацията, е, че не могат да се отстранят бели и руси косми – в тях няма достатъчно меланина, който да абсорбира светлинната енергия в топлина, за да се извърши термично унищожаване на косменият фоликул. При тези методи кожата не трябва да е със загар.

6. Фотоепилацията: Извършва се чрез насочване на мощен лъч светлинна енергия с висока честота към окосмения район на кожата, при което фоликулите на космите биват умъртвени. Както при лазерната епилация, ефектът на фотоепилацията се проявява след 3-4 процедури за 4-6 години без косми.Подходящ е за прилагане във всички части на тялото, като позволява да се третират както малки, така и големи области. Фотоепилацията е подходяща за прилагане при различен цвят на кожата и различна степен на пигментиране на космите, дори и при светли косми, но трябва да се отбележи, че сивите и чисто белите косми не се повлияват от процедурата, тъй като не съдържат нужното количество меланин, който играе ролята на хромофор за използваната светлина с определена дължина на вълната. Рисковете и страничните ефекти при фотоепилацията са сведени до минимум в сравнение с другите методи за трайно обезкосмяване и всички те са обратими. Най-често се наблюдава зачервяване веднага след процедурата, което изчезва още същия ден, но понякога може да се задържи 2-3 дни. По-рядко може да се наблюдават корички (крусти) или оток, които също изчезват в рамките на няколко дни. Най-дълго задържащият се страничен ефект са кафявите петна (хиперпигментациите), които се задържат няколко месеца и се дължат основно на неизползването на фотозащитни средства и неконтролираното излагане на слънце или провеждане на процедури в солариум. Абсолютно противопоказание е бременността. Не се препоръчва и в детска възраст.

7. Електроепилация:Това е стар метод за трайно обезкосмяване и се прилага само в козметичните салони.Работи се със специална пинсета или финна игла, по която преминава галваничен ток – това води до разрушаване на корена на косъма.Тази система се прилага за ограничени области, като например лицето, тъй като не могат да се премахват повече от определен брой косми наведнъж.Възможно е след третирането с иглата да останат и белези. Около 24-29 третирания с електроепилация са нужни за бикини-линията и около 24 за подмишниците. Епилацията се прави в продължение на година и половина, всяка седмица, а понякога и два пъти седично, по половин час. След този период се прави веднъж на 2-3 месеца. След електроепилацията не трябва да се излиза на слънце, за да не се пигментират епилираните участъци. Методът не се употребява при диабетици и бременни.

8. Ултразвук:Това е един нов високоефективен метод, коренно различен от останалите съвременни технологии, който се осъществява с апарата ProCom.Трайното обезкосмяване при него е резултат от едновременното третиране на косъма с ултразвук, плюс специален активен гел и пулсиращ галваничен ток.Ултразвукът улеснява проникването на гела дълбоко в косъма, а пулсиращият ток, преминавайки през този гел, разрушава коренът му. След това въздействие развитието на следващият косъм е почти невъзможно. Само за една процедура 30% от космите изчезват и 30% закърняват, което се изразява със забавяне на растежа, изтъняване и изсветляване. Трайното обезкосмяване е безболезнено и напълно безвредно. За разлика обаче от другите методи тук цветът на косъма не е от значение.