Гейнър за мускулна маса – как да изберем правилният гейнър?

1
Добави коментар
horrorman1986
horrorman1986

Гейнър за мускулна маса – как да изберем правилният гейнър?

Публикувано в Хранителни добавки | Коментарите са изключени

Как да изберем правилният гейнър за мускулна маса?

Много пъти съм казвал и ще продължавам да повтарям, че протеина е адски важен за правилната диета. За хардгейнърите, като хора с бърз метаболизъм, които трудно качват тегло, най-добрият начин да си осигурят прилив на протеин е чрез подходящ гейнър. Нека да видим кои са ключовите стъпки при избора на правилен гейнър, за да сте информирани достатъчно добре при следващото закупуване.

Хардгейнърите определно имат нужда от ГЕЙНЪРИ 🙂

В миналото, гейнърите бяха просто евтини протеинови пудри, наблъскани със захар и мазнини, за да вдигнат цялостното ниво на продукта – все пак ще се качва маса. Говорим за повече от 1000 калории на килограм гейнър, ЗАХАР и супер некачествен протеин в 1. Още можете да намерите такива гейнъри на пазара. За щастие науката е извървяла доста път от тогава…

По „качество на протеина“ имам в предвид това, колко добре тялото ти го използва. Фактора се нарича „биостойност“, за по-кратко БС. Просто казано – БС е стойност показваща колко добре и с каква скорост тялото ти обработва и използва протеина. Колкото е по-голямо числото, толкова по-бързо се обработва от тялото този протеин, следователно е с по-добро качество. За това един суроватъчен протеин има БС 159, което означава, че тялото го обработва по-бързо, докато казеиновият протеин с БС 77 – не толкова бързо, както и че качествено не е толкова добър колкото суроватъчния. Не говоря, че казеина е некачествен протеин – напротив, но просто не е толкова качествен, колкото суроватъчния. Да сме наясно. Да не говорим, че бавните протеини, за които писах онзи ден, са супер за преди лягане.

гейнър за мускулна маса

По принцип, ако си хардгейнър, ще искаш да заложиш на протеин с висока БС, защото заради метаболизма, тялото ти използва доста голяма част от протеина, който приемаш. Щом тялото ти използва повече протеин – дай му бърз, за да зарежда по-бързо. Освен това и качеството ще е високо.

Ето и как стоят биостойностите на по-разпространените протеини:

Суроватъчен протеин Изолат – 159 БС
Суроватъчен протеин Концентрат – 104 БС
Цяло яйце – 100 БС
Яйчен белтък – 88 БС
Пилешко – 79 БС
Казеин – 77 БС
Соя – 74 БС

Имайте в предвид тази информация, когато пазарувате гейнър, за да сте информиран потребител.

Друго, което да вземете под внимание е захарта в гейнъра. Големите количества захар повишават чувствително инсулина и нивата на серотонин. При повечето хора това означава сънливост, раздразнителност, главоболие. Не при всички използващи, но някои хора са по-чувствителни от други. Освен това, повишеното ниво на инулин ви кара да „складирате“ мазнини. За това – прочетете етикета (както винаги) и вижте колко захар съдържа (точно под въглехидратите е). Някъде между 30-60гр е добре.

Кликнете на снимката за да купите гейнър Scitec Mass

Съотношението въглехидрати/протеин/мазнини е много важно при един гейнър. Щом е гейнър, значи ви трябват мазнини (не наситени, естествено), а въгехидратите спомагат за по-доброто абсорбиране на протеина. Ориентировъчното правило е – протеина трябва да е 2 пъти повече от мазнините, а въглехидратите 2 пъти повече от протеина.

Ето и един базисен шейкър, който действа почти идентично с гейнърите:

– 400гр мляко (2%)
– 2 супени лъжици рапично масло (важна съставка)
– 3 супени лъжици фъстъчено масло
– 1 банан
– 1 доза суроватъчен протеин (например -Scitec Whey Isolate, VPX Syngex, Syntrax Whey Shake )

Сметката е следната: 820 калории, 95гр въглехидрати (40гр захари), 48гр мазнини (но само 10гр наситени, пк и много Омега 3), 53гр протеин.

Естествено, аз ви препоръчвам да си закупите готов гейнър, за да не се тормозите излишно.

Ами ето – дано да съм ви дал ценни насоки при избора ви на гейнър. Доста от съветите са на база лични преживявания, но мисля, че показах няколко фактора, които да изтеглят някои гейнъри по-напред от други.
www.fitneshrani.com препоръчва:

Ultimate Muscle Juice

Interactive Mamooth Gainer

Optimum Nutrition Serious Mass

Ако желате да разберете кой гейнър е за вас и от кой ще имате ефект потърсете консултация от професионалист – [email protected] при най-добрият магазин за хранителни добавки

Подобни публикации:

 Loading …