Митове за косата – Истина или лъжа?

52
Добави коментар
algae
algae

Какво ли не правят жените за да имат лъскава и красива коса: опитват нови продукти, следват тенденции, правят си прически за да бъдат в крак с модата и какво ли още не.

Има много известни митове за косата, които жените стриктно спазват без дори да се замислят за тяхната достоверност. Много от тези сляпо следвани митове могат да доведат до точно обратния ефект, а именно увреждане на косата.

Ето някои от по-полулярните:

Мит 1 : Ежедневното миене изсушава косата Много жени вярват, че миенето на косата всеки ден я изсушава. Това не е вярно. Това което изсушава косата е шампоана, който използваме. Важно е да изберем шампоан, който е подходящ за съответния тип коса – мазна, суха, нормална или комбинирана.

Мит 2: Подстригването води до по-бърз растеж на косата Целта на подстригването е да се отстрани изсушената увредена коса и заплетените крайща. По този начин косата изглежда по-здрава и жива. Само по себе си честото подстригване не може да накара косата да расте по-бързо. Това зависи от гените на човек или определен тип диета с такава насоченост. Някои типове коса просто растат по-бавно от други. Въпреки това за да стимулираме по-бързия растеж на косата е препоръчителна богата на протеини диета.

Мит 3: Трябва да сменяме шампоана си през определен период Много жени често сменят продуктите, с които третират косата си и въртят марките. Те вярват, че тяхната коса може да изгради резистентност към определен продук ако той се използва твърде продължително време. Смятат че по този начин  в един момент няма да е толкова ефективен, колкото е бил в началото. Това очевидно е мит. Това което всъщност се случва е, че продукта се натрупва по косата и трябва да бъде отмит. Решението на този проблем е отвреме навреме (период от 2-3 седмици)  косата да се измива със специален пречистващ шампоан, с който да се отървем от това натрупване.

Мит 4: Ресането с четка причинява косопад Ресането с четка стимулира фоликулите да отделят повече мазнина. То причиява триене на косата със скалпа, затова е важно да се прави внимателно и нежно и да се използва четка с добро качество. Рязкото дърпане на косата може да причини увреждане или заплетени краища, но не и косопад.

Както при повечето неща, не трябва да вярваме на всичко свързано с грижата за косата. Понякога това, което изглежда като добър съвет може да се окаже само мит. Затова бъдете информирани и преценяйте сами са себе си.