Pepsi сменя логото си

9
Добави коментар
Veterok
Veterok

След над 60 години вярна служба компанията е решила да прати старото лого в пенсия и да започне „да се усмихва“, каквото и да значи това…Новото лого е разработено от нюйркската Arnell Group. Те са успели да убедят клиента си, че това, което им предлагат всъщност е усмивка, която ще се променя за различните марки от портфолиото – Pepsi, Pepsi Max, Diet Pepsi. Доста кисела усмивка, ако питате мен, но…

Mountain Dew пък ще бъде прекръстена на Mnt Dew (!?), Gatorade и останалите напитки също ще имат нова идентичност.

Промяната е част от план за масивна промяна във всички марки на компанията. Той ще бъде подкрепен с инвестиция от 1.2 млрд. долара през следващите три години. AdAge пише, че парите ще дойдат от програмата „Продуктивност за растеж“ (!?), която всъщност представлява огромни съкращения на персонал и мощности – над 3000 души и шест завода. Не съм много сигурен как ще бъде приета новината на доста чувствителния в момента американски пазар. Но погледнато отстрани уволнението на 3000 човека, за да има пари за маркетинг изглежда доста… капиталистическо.

От друга страна е похвално, че PepsiCo не прави най-често допусканата грешка по време на криза – рязко намаляване на маркетинговия бюджет.

Поне на мен ще ми е страшно любопитно да видя как ще бъде прието новото лого. В един от сайтовете, писали за промяната коментарите са показателни – от „Is it a joke?“ до „Train wreck waiting to happen“.

Тук можете да прочетете текста в AdAge (списанието доста бързо пъха текстовете си в платения архив, така че побързайте, интересно е да се види какви изрази използва изп.-директор Индра Ноои), а тук – историята на логото.